victron multiplus front panel illustration with one AC input
Victron MultiPlus heeft een AC / 230 Volt ingang

Wat is het verschil tussen de Victron MultiPlus en Quattro omvormers/laders?

Victron Energy biedt twee "families" omvormer/laders aan. De MultiPlus en de Quattro. Deze omvormer/laders lijken als twee druppels water op elkaar en hebben ook dezelfde specificaties maar verschillen op één specifiek punt van elkaar. De Multi heeft één 230 Volt ingang en de Quattro heeft twee 230 Volt ingangen. De illustraties hiernaast, zoals deze afgebeeld zijn op de Victron Multi en Quattro spreken boekdelen.

Wanneer is het gebruik van een Quattro aan te raden?

Een Quattro is aan te raden boven de MultiPlus wanneer je regelmatig van 230 Volt bron wisselt. Een bekend voorbeeld is op een boot. Lig je aan wal dan gebruik je walstroom. De generator staat dan uit. Grote vermogens haal je uit de walstroom eventueel aangevuld met de PowerAssist functie. Zodra je gaat varen en apparaten gebruikt die veel energie verbruiken zoals oven, elektrisch (inductie) koken, waterkoker, föhn e.d. en je wilt zo weinig mogelijk de accu zwaar belasten, dan zou je tijdelijk de 230 Volt generator moeten aansluiten en handmatig moeten starten.

quattro front panel illustration with two mains entries
Victron Quattro heeft twee AC / 230 Volt ingangen
Dat houdt in dat je de walstroom aansluiting moeten verwisselen voor de generator kabel. Doordat de Quattro twee AC ingangen heeft is dat niet nodig. De generator heb je standaard aangesloten op een van de AC (230 Volt) ingangen. Zodra de walstroom wegvalt en veel vermogen wordt gevraagd kan je op de Quattro instellen dat geheel automatisch de generator wordt gestart en wordt gestopt zodra het energieverbruik relatief laag is (wat geheel instelbaar is). Het automatisch starten van de generator gebeurd met een relais in de Quattro die je kan kan programmeren/instellen in welke situatie deze geactiveerd en gedeactiveerd moet worden. Dat relais heeft de Multi ook alleen wat moet je in dit geval met een automatisch startende generator als hij nog aangesloten moet worden? Dat houdt geenszins in dat dit relais in de MultiPlus geen nut heeft. Dat heeft het wel degelijk in bepaalde situaties alleen in het voorbeeld met twee netspanningbronnen is het deze niet relevant. Bij de MultiPlus kan dit gebruikt worden om een constant verbonden generator te starten als bijvoorbeeld de accu's beneden een bepaald ladingsniveau komen of bij zware belastingen de accu's te ontzien door de generator tijdelijk te activeren.

Zou je geen Quattro hebben maar een MultiPlus dan moet je handmatig de generator op de MultiPlus aansluiten aan handmatig starten als je veel vermogen wilt gaan gebruiken en de accu's zoveel mogelijk wilt ontzien. De Quattro is door deze voorziening wel wat duurder dan de MultiPlus maar is in situaties waarbij je regelmatig van 230 Volt bron wilt wisselen de extra investering dubbel en dwars waard.

Grotere vermogens

Een ander verschil tussen de MultiPlus en Quattro omvormers is dat de Quattro omvormer/laders verkrijgbaar zijn met grotere vermogens dan de MultiPlus familie. Op het moment van schrijven was het maximale continue vermogen van de MultiPlus maximaal 4500 Watt en van de Quattro 9000 Watt. Voor één enkele omvormer wel te verstaan. Want door het koppelen / parallel schakelen van meerdere omvormers (dat kan niet bij iedere omvormer maar wel bij de MultiPlus en Quattro's) kan je een veelvoud van het maximale vermogen bereiken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220V omvormers