Geluid
Wanneer je de omvormer aan zet, op de inverter stand, maakt deze een vrijwel onhoorbaar geluid. Je moet je oren tegen de MultiPlus leggen om wat te horen. Wanneer je 220V apparaten gaat aanzetten zal dit brommend geluid toenemen. Dit brommend geluid lijkt uit de transformator van de MultiPlus te komen, want het geluid is duidelijk een 50 Hz brom. Overigens "brommen" transformatoren altijd, de een wat harder dan de ander. Maar wat ons bevreemd is dat juist de hier gebruikte transformator, een ringkerntransformator, bekend staat om zijn hoge rendement en dat hij nauwelijks bromt. Mogelijk dat de montage direct tegen de achterplaat van de MultiPlus hier invloed op heeft.
Die brom neemt, ongeveer recht evenredig toe, met de stroom die de MultiPlus moet leveren. Als je bijvoorbeeld zo'n 600 Watt aan apparatuur hebt aanstaan is deze brom duidelijk hoorbaar. Het is moeilijk te vergelijken maar om je een idee te geven, het geluid van een elektrische scheermachine komt goed in de buurt. Maar met vermogensafnames rond deze waarde van 600 Watt gaat niet alleen het gebrom een rol spelen, want de ventilator slaat dan ook aan. Die grens dat de ventilator start, bij kamertemperatuur, ligt op zo'n 20 Ampère (dus zo'n 500 Watt) die uit de accu wordt gehaald. Overigens geldt het brommen of starten van de ventilatoren niet alleen tijdens het leveren van grotere stromen van de omvormer, ook tijdens het laden van de accu, vooral in de bulkfase, dus als er stromen lopen tot wel 50 Ampère, is hetzelfde gebrom duidelijk waarneembaar.
We schreven het al in onze conclusie aan de start van deze review. De geluidsproductie, indien je de MultiPlus in een rustige omgeving gebruikt, vinden wij het grootste nadeel. Herrie willen we het niet noemen maar het geluid soms meer dan "aanwezig". In ieder geval veel te hard om bij te slapen in dezelfde ruimte. Wanneer de ventilatoren aanslaan doet het geluid wat denken aan de geluidsdruk van een laserprinter. In de nacht zal meestal de MultiPlus geen grote prestaties hoeven te leveren dus zal dit niet snel een probleem zijn. Maar bedenk dat het niet zo slim is om deze omvormer/lader in je woon of slaapvertrek te installeren.
We hebben overigens over het geluid van de ventilatoren contact gehad met Victron. In dat gesprek kan naar voren wat we al vermoeden. Daar waar de meeste MultiPlus omvormers/laders worden ingezet, op de scheepvaart, speelt het geluid van de MultiPlus en zijn ventilatoren geen enkele rol. Op een schip zijn zoveel andere veel sterkere geluiden aanwezig dat het geluid van de MultiPlus in het niet valt. Daarnaast staat meestal de MultiPlus in een aparte technische ruimte ver weg van het leefgedeelte. Wanneer je de MultiPlus in een huiselijke omgeving gebruikt of op een camper, maar ook in een relatief kleine zeiljacht of motorboot moet je wel rekening houden met dit geluid. Realiseer dat je de MultiPlus niet kan wegstoppen in een afgesloten kist en sterk kan isoleren want de ventilatoren moeten wel hun warmte kwijt kunnen. Het installeren van geluidsarme ventilatoren zal voor de doe-het-zelver een goede optie zijn.
Remote
De MultiPlus is voorzien van een schakelaar op het frontpaneel. Deze kent drie standen: inverter, off en charger. Als je wilt kan je deze drie standen ook instellen met een simpele drie standen schakelaar die je ergens anders, op grote afstand van de MultiPlus monteert. Een simpel, dun, snoer met drie aders is voldoende samen met een schakelaar met drie standen. De kabel kan je aansluiten op een aansluitblok in de MultiPlus. Zorg wel dat met de dip switches of de pc-software de MultiPlus ingesteld staat om op afstand bediend te worden, voor de dip switches is dat ds1 en ds2 beiden op de off stand. Overigens kan je ook een bedieningspaneel van Victron aanschaffen waardoor je dezelfde remote schakelaar hebt plus indicatie ledjes waarmee de status van de MultiPlus wordt weergegeven. Dit bedieningspaneel heet de Victron Digital Multi Control 200A of de Victron Blue Power Paneel. Deze laatste heeft veel meer functies en laat onder andere zien hoe lang je nog elektriciteit hebt op basis van je huidige energieverbruik
Parallel schakelen van omvormers voor het leveren van meer vermogen?
Wanneer meer vermogen gewenst is dan deze omvormer in zijn eentje kan leveren, wat bij dit model 24/2000/50 1600 Watt continu is, kan je een tweede MultiPlus parallel schakelen aan deze eerste omvormer. Dat vereist behalve de extra MultiPlus alleen nog maar een standaard utp cat.5 kabeltje tussen de twee omvormers. De 220V uitgangen kan je met elkaar verbinden, dus parallel aansluiten, waardoor 2x1600W=3200 Watt continu geleverd kan worden. Je kan ook kiezen om, net als in een meterkast twee "groepen" van 1600W te maken. Het parallel schakelen van meerdere omvormers kan bij deze MultiPlus omvormers uitgebreid worden tot maximaal zes omvormers. Die zes omvormers kunnen samen maximaal 6x1600W=9600 Watt leveren op één fase.
Naast het parallel schakelen wordt ook twee fases of drie fase configuraties ook wel krachtstroom genoemd, ondersteund. Dit is onder meer vereist bij sterke elektromotoren. Dan worden drie MultiPlus omvormers met een utp cat.5 kabeltje aan elkaar gekoppeld (dus niet de 220V) waarbij iedere omvormer zijn eigen fase van stroom voorziet. Dat levert dus drie fases op met een vermogen van 1600 Watt continu per fase (4800 Watt totaal). Wanneer nog meer vermogen noodzakelijk is kan je dit uitbreiden tot maximaal zes MultiPlus omvormers samen te laten werken. Het maakt dan niet uit of deze parallel werken op één fase of op drie fases. Alle combinaties worden ondersteund. Het maximale vermogen wordt dan 6x1600W=9600 Watt.
Een voorwaarde voor het samenwerken van meerdere MultiPlus omvormers is dat ze allen van het zelfde type zijn. Dus allemaal, in dit geval de 24/2000/50. Een combinatie met een kleiner of groter model is niet mogelijk. Wanneer drie of meer MultiPlus omvormers samen moeten werken moeten deze omvormers met een standaard utp cat.5 kabeltje aan elkaar doorverbonden worden. Dit moet je doen als een "kerstboomverlichting" dus omvormer één wordt met een utp kabel aangesloten op omvormer twee en met een tweede utp kabel wordt omvormer twee aangesloten op omvormer drie. Een utp hub of switch is niet nodig maar zelfs ook niet toegestaan. De utp kabel is van het "straight" of "recht-toe-recht-aan" type. Dus geen "cross-kabel" type. Wanneer je een standaard utp kabel koopt is dit eigenlijk altijd goed.
Verder lezen
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze review. Mocht je de conclusie en ons oordeel nog niet hebben gelezen, die tref he aan op de eerste pagina.
vorige paginaFoutje of aanvulling? Stuur ons een reactie