De vier traps adaptieve acculader

4 traps laadkarakteristiek
4 traps laadkarakteristiek

Na de eerste test met de omvormer werd het tijd om de accu's goed op te laden. Dat zal pas gebeuren als de MultiPlus 220V aangeboden krijgt. Normaal gesproken is dit als de paal- of walstroom aangesloten is. Maar, wanneer zonnepanelen met hun eigen, netgekoppelde inverters aangesloten worden op de uitgang van de omvormer, dus daar waar ook de 220V apparaten aangesloten zijn, zal de accu ook opgeladen worden. We kozen om de 220V steker die verbonden was met de 220V ingang van de MultiPlus in het stopcontact te steken. Nadat we dat hadden gedaan gebeurde er eerst een tijd niets. De MultiPlus lijkt even rustig te wachten en te kijken of deze paal- of walstroom stabiel is.

We moesten even denken waarom dit proces wat langer duurt dan verwacht. De oplossing ligt natuurlijk in het feit dat de spanning en frequentie van de omvormer in de MultiPlus in een heel rustig tempo aangepast moet worden aan die van de aangeboden netspanning. Want op het moment dat de MultiPlus de netspanning accepteert zal hij zijn omvormer uitschakelen en razendsnel de 220V apparaten omschakelen en verbinden met de 220V ingangsspanning die dus van de paal- of walstroom komt (in ons geval in huis uit het stopcontact). En in die omschakelfase moeten de spanning/fase van omvormer en net wel "synchroon" lopen

.Na een seconde of tien hoor je ineens een flinke "klik", van een relais, en de MultiPlus schakelt op dat moment over van energie uit de accu naar energie uit het elektriciteitsnet. Een paar seconde later nog een klik van een ander relais en dan gaat de MultiPlus over van "inverter" naar "charger" (acculader) stand. Dit is heel duidelijk zichtbaar want het gele lampje bij "charger" op de voorkant staat dan te branden. Afhankelijk van de laadtoestand van de accu's kunnen nu flinke stromen gaan lopen. Die kunnen oplopen, in dit model MultiPlus, het typenummer 24/2000/50 geeft het al aan, tot 50A. De maximale stroomsterkte is overigens met o.a. de pc-software instelbaar. Wij gebruikten 200 Ah AGM accu's en vonden een maximale laadstroom van C/5, dus 40 Ampère mooi genoeg. Hoewel 50 Ampère, dus een C/4 stroom ook geen probleem zou moeten zijn.

De acculader van deze MultiPlus beschikt over een 4-traps adaptieve acculader. Het adaptieve houdt in dat de lader zich aanpast aan de aangesloten accu en daar rekening mee houdt. Zonder de software of MultiPlus maar iets te vertellen zagen wij in de pc-software VE-Configure III, dat de MultiPlus zich zelf had ingesteld voor een 200 Ah accu (die we inderdaad hadden aangesloten).

Die vier laadfases zijn achtereenvolgens: de bulkfase, waarin de accu flink wordt opgeladen tot zo'n 80% van de capaciteit. Daarna komt de absorptiefase. Hierbij wordt heel voorzichtig, door de spanning uit de lader gelijk te houden waardoor een steeds kleinere stroom gaat vloeien, de na-laad fase gestart. Deze fase duurt tot 20 keer de tijd van de bulkfase. In deze absorptie fase wordt door de laadstroom sterk te reduceren het gassen van een accu voorkomen. Dat is bij "droge" accu's zoals gel of AGM accu's zeer belangrijk.

Na de absorptiefase is de accu vol. Wanneer de accu op dat moment niet ontladen wordt, zal de lader een floatfase ingaan. Hierbij wordt de accuspanning bewust verlaagd om de levensduur van de accu te verlengen.

Wanneer deze floatfase een dag aanhoudt, dus wanneer de accu niet gebruikt wordt, zal de acculader overgaan tot het verder verlagen van de accuspanning in de storagefase. Ook dit om de levensduur van de accu te verlengen, in een situatie dat deze voor een wat langere tijd niet gebruikt wordt. Dit is vooral van belang bij noodstroomvoorzieningen zoals in een UPS of wanneer de accu bijvoorbeeld alleen maar in het weekeinde of tijdens bepaalde periodes van het jaar, denk aan het vaarseizoen, gebruikt wordt.

De lader kent nog een zeven daagse "repeated absorptiefase" waarmee sulfatering in de accu zoveel mogelijk voorkomen wordt. Al met al worden je accu's met deze lader in optimale conditie gehouden en dat is een prettige gedachte voor deze dure accu's.

UPS (noodstroomvoorziening)

De UPS functie zorgt dat indien de paal- of walstroom uitvalt, de accu samen met de omvormer, die taak overneemt. Dit gebeurd zo snel dat zelfs gevoelige apparatuur als bijvoorbeeld ene computer of server hier geen last van heeft en gewoon door zal blijven werken. Tijd voor een test. Met een flink verlengsnoer werd de desktopcomputer aangesloten op de MultiPlus.

De MultiPlus was op zijn beurt weer aangesloten op het elektriciteitsnet en fungeerde op dat moment als doorgeefluik voor elektriciteit. De desktopcomputer werd gestart en mijn "assistent" ging "verplicht computeren". In de tussentijd trok ik de steker uit het elektriciteitsnet. Meteen hoorde ik een relais omklappen en liep ik naar mijn assistent om te vragen of hij iets gemerkt had. En, zoals verwacht, die had niets gemerkt van de denkbeeldige spanningsuitval van het elektriciteitsnet. Test geslaagd.

PowerAssist functie

moeder op driewieler kind duwt
powerassist is als een duwtje in de rug

Met de PowerAssist functie is Victron wereldberoemd geworden. In veel situaties, vooral in boten, caravan's en campers is de beschikbare hoeveelheid paal- of walstroom beperkt en is gezekerd met bijvoorbeeld 4A of 6A. Zelfs een Senseo apparaat aanzetten betekent al dat de zekering al er uit knalt op de paal. Met de MultiPlus (of Quattro omvormer/lader want die heeft deze functie) tussen de paal- of walstroom en de veel vermogen gebruikende apparaten, zoals het Senseo apparaat, zijn deze zorgen voorbij.

Je stelt de maximale paal- of walstroom in, en daarna gaat alles automatisch. Wil je een Senseo zetten? Zet het apparaat gewoon aan en zonder dat de zekering op de paal kapot gaat kan je van een heerlijk kopje koffie genieten. Het geheim zit hem in de MultiPlus. Op het moment dat je meer stroom nodig hebt dat de paal- of walstroom je dit kan geven assisteert (vandaar de naam PowerAssist) de MultiPlus met aanvullende energie die hij uit de accu haalt. In één woord: ideaal. In onze thuissituatie waarin wij deze omvormer/lader testen hebben we geen behoefte aan deze functie. Maar toch maar even getest.

Met de pc software stelde we de maximale paal- of walstroom in op 4 Ampère. De omvormer aangesloten op het elektriciteitsnet en daarna gebruikte we een ventilatorkacheltje van 2000 Watt om te kijken hoeveel vermogen uit het stopcontact werd onttrokken. Dit bleef in dit geval op zo'n 900 Watt. PowerAssist, werkt simpel, automatisch en doeltreffend, test geslaagd. Tijdens deze test brandde het charge ledje voordat we begonnen. Immers, de accu wordt, zodra paal- of walstroom beschikbaar is geladen. Op het moment dat de PowerAssist functie ging werken brandde het charge ledje constant en knipperde het inverterledje ten teken dat de PowerAssist functie werd gebruikt.

Terugleverfunctie voor zonnepanelen

Voor bezitters van een caravan, camper en boot is dit onderwerp niet zo interessant, maar voor diegene die de MultiPlus thuis of op kantoor gebruiken in combinatie met zonnepanelen wel. In een ander artikel gaan we nader in op het gebruik van zonnepanelen in combinatie met de MultiPlus. We beperken ons hier door aan te geven dat netgekoppelde zonnepanelen die normaal rechtstreeks op het elektriciteitsnet zijn aangesloten en energie kunnen terugleveren aan het net, ook aangesloten kunnen worden op de uitgang van de MultiPlus. Dus aan de zijde waar de 220V apparaten gekoppeld zijn.

Wanneer de zonnepanelen meer energie leveren dan de aangesloten apparaten op dat moment nodig hebben, en de MultiPlus heeft verbinding met het openbaar elektriciteitsnet, zal het overschot aan energie teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet waardoor de kWu meter in de meterkast zal terugdraaien. Zie ook de illustratie in de MultiPlus of Quattro configuratie 11.

Verder lezen

Lees deze review verder in deel zes waarbij we ingaan op de stilstandverliezen ook wel nullast stroom genoemd.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12V naar 220V omvormers