Omvormer in gebruik nemen

omvormer in bedrijf victron multiplus
omvormer (inverter) in bedrijf

Nu werd het tijd om de omvormer te gaan testen. Natuurlijk verwacht je dat hij het doet, maar de eerste keer is altijd weer een spannend moment. De schakelaar op het frontpaneel werd van de uit-stand op de inverter stand gezet*. Na een klik van een relais in de MultiPlus ging vrij snel daarna de inverter led branden op het frontpaneel. Dus we kregen hiermee de indicatie dat de inverter (omvormer) zijn taak staat uit te voeren, dat is het produceren van 220V wisselspanning. We keken om ons heen naar het eerste apparaat wat we konden gebruiken voor een eerste test waarmee we konden bewijzen dat de omvormer werkte. Ons oog viel op een lava lamp met een gloeilamp van 40 Watt dus die werd tot kandidaat voor de eerste test benoemd. De uitslag raad je vast, de lavalamp ging branden. Deze lamp van 40 Watt werd dus geheel gevoed uit de accu's die aan de MultiPlus gekoppeld waren. Een mooie en vertrouwenswekkende start!

* voor technici is een tuimelschakelaar, want zo heet de schakelaar die op deze omvormer zit en die drie standen kent, een heel normaal fenomeen. Je drukt op de bovenkant van de schakelaar (voor de inverter stand), of "een klein beetje" op de onderkant om hem in de middelste positie te zetten (uit), of flink op de onderkant om hem in de onderste stand te plaatsen (charger). Het viel ons op, dat bij de demonstratie van de MultiPlus aan niet technische mensen, dat ze de tuimelschakelaar "vreemd" bedienden nadat we vroegen "zet de omvormer eens aan" (dus van de uit stand naar boven). Men drukt niet op de bovenkant van de tuimelschakelaar om hem in de "bovenste stand te zetten" maar men "duwt omhoog aan de onderkant van de schakelaar" een andere testkandidaat met duidelijke vrouwelijke kenmerken probeerde met haar nagel onder het onderste gedeelte van de schakelaar te komen om hem zodoende omhoog te wippen. Niemand van de testkandidaten kwam op het idee om "gewoon" op het bovenste gedeelte van de schakelaar te duwen.

We moesten gelijk denken aan een wip in een speeltuin. Je kan een wip in een bepaalde stand zetten door één zijde naar beneden te drukken (wat wij technici deden) maar je kan ook de andere kant omhoog trekken (of aan de onderkant van het stoeltje duwen) wat "niet technici" blijken te doen bij deze tuimelschakelaar. Een interessant fenomeen en "voer" voor ergonomen. Wij vermoeden dat de tuimelschakelaar niet genoeg uitstekende delen heeft. De voorzijde heeft de vorm van klein deel van een cirkel we schatten in 15 graden. We vermoeden dat dit "segment" wat groter had moeten zijn. Dus bijvoorbeeld een cirkelsegment van 30 graden.

Een koelkast met compressor op de omvormer aansluiten

tafelkoelkast op omvormer aansluiten
koelkasten hebben zeer grote aanloopstromen

Dicht bij de testopstelling staat een eenvoudige tafelkoelkast met een compressor, dat is de "koelkast pomp" die vaak zo'n brommend geluid maakt. Een traditionele koelkast, staat bekend vanwege zijn enorm grote aanloopstroom. Hoewel de vermogensopname van de koelkast, als hij aan staat maar grofweg 150 Watt is, trekt hij tijdens het starten wel het acht of tienvoudige. Vol verwachting sloten we de koelkast aan. De koelkast sloeg netjes aan, alsof we hem rechtstreeks in het normale elektriciteitsnet hadden gestoken. Wel viel ons op dat de MultiPlus gelijk, zij het heel kort, misschien maar 4 seconde, even de ventilatoren startte. Tijdens de enorme aanloopstroom van de koelkast dacht de elektronica in de MultiPlus iets van "zo dat zijn grote stromen die ik nu moet leveren, laten we maar op voorhand de ventilatoren aanzetten, want de elektronica kan straks wel wat warm gaan worden". Maar een seconde na het aanzetten van de koelkast daalt de stroom weer tot een paar Ampère. Dus denkt de MultiPlus, o dat kan ook wel zonder ventilator want daar wordt ik niet warm van en schakelt de ventilatoren uit.

Waarom we dit bovenstaande schrijven is om lezers die onbekend zijn met de enorme hoge startstromen van een traditionele koelkast heel duidelijk te maken dat bij het starten van een koelkast enorm grote stromen gaan lopen die tot wel tot tien keer de normale stroom van de koelkast kan zijn. De omvormer moet die piekstromen (aanloopstromen) wel kunnen leveren. Deze MultiPlus draait voor deze koelkast zijn hand niet om. Standaard kan deze MultiPlus die wij testen, de 24/2000/50, maar die technisch volkomen gelijk is aan de C12/2000/80, standaard 1600 Watt continue leveren (bij 25 graden Celsius). Piekstromen kunnen geleverd worden tot 3000 Watt.

Terwijl de koelkast het bekende, flink zoemende geluid laat horen wilde we ook weten of de MultiPlus wat geluid gaf. We moesten onze oren dicht bij de MultiPlus houden om een zacht brommetje te horen maar de koelkast die op twee meter afstand stond overstemde dit geluid haast.

Airconditioning

De zomer was inmiddels voorbij en de airconditioning gebruiken wij niet alleen op de heetste dagen voor verkoeling maar ook om de werkkamer te verwarmen in plaats dat de centrale verwarming dat doet. Dat werkt namelijk zeer energiezuinig. Zo energiezuinig dat steeds meer fabrikanten van cv ketels er toe overgaan om hybride systemen aan te bieden die zowel op gas als op een elektrische warmtewisselaar werken (dat is een ander woord voor een airco die "om te draaien is" dus een vertrek kan afkoelen maar ook kan opwarmen). Zeker als de temperatuur nog boven het vriespunt is werkt een "omgekeerde airco" als kachel erg goed en zuiniger dan stoken met gas. Dus we verbonden de airco met de MultiPlus. De MultiPlus had hier geen enkele moeite mee. De airco werkte lekker als kacheltje en leverde zo'n vier keer meer warmte dan de MultiPlus aan energie aan de airco hoefde te leveren. Dus 500 Watt in, 2000 Watt aan warmte (ongeveer) de werkkamer in. Deze verhouding van 1 op 4 is de zogenaamde COP waarde van een airco (en kachel). Op dit moment bestaan inmiddels airco's die een COP waarde hebben van 5,6. Die leveren dus 5,6 keer meer warmte (of verkoeling) dan je in de airco stopt aan elektrische energie, maar dat is weer een heel ander verhaal. In ieder geval draaide de airco als een zonnetje zonder vreemde geluidjes. Airco test geslaagd.

Kopje Senseo zetten met de omvormer in eilandbedrijf

Van een Senseo apparaat is bekend dat je deze op de meeste campings niet kan gebruiken vanwege het te grote stroomgebruik. Daarnaast is ook bekend dat hij gevoelig is voor omvormers die geen mooie sinus wisselspanning maken, zoals je dat aantreft op gemodificeerde sinus omvormers. De elektriciteit die de MultiPlus samen met de accu aan de Senseo levert moet voor hem als een streling aangevoeld hebben. De MultiPlus levert namelijk een haast nog mooiere sinus wisselspanning af dan het elektriciteitsbedrijf. Gauw maar eens de Senseo op het stekkerblok aangesloten, water en een pad in de Senseo en snel het aan knopje ingedrukt. Je hoort de MultiPlus een beetje brommen waaraan je merkt dat hij een flinke prestatie moet leveren. Even later slaan de ventilatoren aan. Aha, hier wordt dus een flinke prestatie verwacht van de MultiPlus! Niet vreemd want een Senseo apparaat heeft een vermogen van 1450 Watt. Na de normale opwarmtijd was de Senseo op temperatuur en konden we op het knopje "koffie zetten" drukken. De Senseo deed zoals altijd zijn geurige werk en na een seconde of twintig stond er een heerlijk kopje koffie op ons te wachten. En de smaak? Alsof het nog lekkerder was als anders... Daar waar vele omvormers deze test niet doorstaan met het Senseo apparaat, draait de MultiPlus zijn hand er niet voor om. Test geslaagd.

miele w5841wps aansluiten op victron omvormer
wasmachine heeft een zeer hoge aansluitwaarde

Wasmachine

We geven toe, een wasmachine met een verwarmingsspiraal die mede daardoor een aansluitwaarde heeft van 2400 Watt, aan te sluiten op deze MultiPlus omvormer die maar 1600 Watt continue kan leveren is vragen om moeilijkheden. Toch hebben we het gedaan. Gewoon om te kijken wat er gebeurd als je de omvormer overbelast. Hier proberen we willens en wetens de MultiPlus over de kling te jagen. Zo gezegd, zo gedaan. Wat witte was verzameld, de Miele W5841WPS ingesteld op 75 graden Celsius en draaien maar. Eerst natuurlijk ging alles heel normaal. Water innemen, een beetje draaien, nog eens wat water innemen etc. Maar op een gegeven moment hoorde we dat de verwarmingsspiraal werd geactiveerd. De stroom uit de accu's nam toe tot zo'n 95 Ampère! Dat zijn hele grote stromen die we nog niet zo gewend waren, dus we waren best wel wat gespannen.

De omvormer maakte een duidelijk harder brommend geluid dan alle andere keren maar de wasmachine bleef wel doordraaien. Natuurlijk draaiden de ventilatoren van de MultiPlus al rap op volle toeren. We dachten, als dat maar goed gaat... Ineens kregen we een ingeving gedreven door de wel heel hoge stromen uit de accu's. We dachten, als we de uitgangsspanning van de omvormer verlagen naar 200 Volt, dan zal de stroom door het verwarmingselement ook rechtevenredig afnemen. Dus snel met de pc software VE-Configure III de omvormerspanning op 200 Volt gezet. Ai, foutmelding. Dat kan niet. De minimale spanning is 210 Volt. OK dan, 210 Volt is altijd nog 20 Volt lager dan 230 Volt. Alle beetjes helpen.

Zodra de nieuwe waarde werd geactiveerd zagen we de stroom een klein sprongetje naar beneden maken en daalde naar ik zo'n 83 Ampère. Dat is dus omgerekend naar Watt: 83A x 24 Volt = 1992 Watt. Dat is dus nog ruim boven de maximale waarde van 1600 Watt continue waar deze omvormer voor ontworpen is. Na een minuut of twee, we hebben het niet precies gemeten, was het uit met de pret. De MultiPlus schakelde zich uit om overbelasting te voorkomen. Het alarm ledje ging netjes op de voorkant van de MultiPlus branden. Een teken dat je een grens flink bent overschreden en de MultiPlus zich uit voorzorg heeft uitgeschakeld. Even de schakelaar op de voorkant uit en weer op de aan (inverter) stand gezet en we konden de omvormer gewoon weer gebruiken. De omvormer hebben we niet verder gepest door opnieuw de wasmachine aan te sluiten. Wij vinden dat de MultiPlus deze test zo al glansrijk heeft doorstaan.

Verder lezen

Lees deze review verder in deel vijf waarbij we ingaan op de vier-traps adaptieve acculader, de UPS- en PowerAssist functie.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >12V naar 220V omvormers >review multiplus compact

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie