230V aansluiten

230V aansluitblok
even opletten bij het aansluiten van de 230V

Wat de 230V in- en uitgangsaansluitingen zijn is overduidelijk. AC-in geeft aan waar de paal- of walstroom op aangesloten moet worden. Op de AC-out worden de 230V apparaten aangesloten. Je moet wel even opletten bij het aansluiten van de 230V aders. De volgorde van de aderaansluitingen vinden wij niet logisch. Je zou gevoelsmatig een volgorde van aansluitingen verwachten van bijvoorbeeld: fase, nul, aarde, fase, nul, aarde, dus in dezelfde "volgorde". Maar zo zit het niet. Het is keurig aangegeven en bij de aansluitingen staat L, N, PE, PE, L, N. Dus fase, nul, aarde, aarde, fase, nul (L=live, N=neutral, PE=Protective Earth = randaarde). Dus de middelste aansluitingen zijn de randaarde aansluitingen. Bij ons maakt het niet uit hoe je de nul en fasedraad aansluit, in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de UK, kunnen wij de steker gewoon omdraaien waardoor de fase en nul omkeren zonder dat dit enige gevolgen heeft.

Accu aansluiten

accukabel aansluitingen victron multiplus compact 24/2000/50
Accu aansluitingen, temperatuursensor en bedieningspaneel aansluitingen

Zorg dat de MultiPlus met de schakelaar op het voorpaneel op de uit-stand staat. Houdt de accukabels zo kort mogelijk. Hoe dik de kabels moeten zijn is afhankelijk van de maximale stroom en de lengte. Lees meer details in dit artikel. Wij gebruikten kabels van 50 mm2 met een lengte van 2 meter. De doorsnede is wat aan de ruime kant, dat had ook 35 mm2 kunnen zijn met deze lengte en een stroom die normaal gesproken niet boven de 100A komt.

Onze leverancier had op het moment van leveren geen rode accukabel, dus, zoals je op de foto kan zien, zijn de plus en min kabels van de accu naar de MultiPlus beiden zwart. Die kleur maakt natuurlijk niets uit, het is visueel hooguit handig. Wanneer je omvormers gaat aansluiten met dit soort vermogens heb je ook accu's die zeer grote stromen kunnen leveren. Neem daarom de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. Maak bijvoorbeeld de keuze om niet eerst de accukabels op de accu aan te sluiten en daarna pas op de MultiPlus maar andersom. Dan kan je geen kortsluiting maken als per ongeluk de + en - polen van de accukabels tegen elkaar komen.

Let op: de MultiPlus is niet beveiligd tegen het verkeerd om aansluiten van de + en - kabels van de accu! Voordat je de accukabels aansluit overtuig je dan drie keer dat de plus pool van de omvormer aangesloten gaat worden op de plus pool van de accu. Je zou denken dat, net zoals alle andere beveiligingen, ook het verkeerd aansluiten van + en - kabels beveiligd is. Daar heeft Victron bewust niet voor gekozen. Het zou heel gemakkelijk geweest zijn want dit vereist slechts één (flinke) diode. Maar een diode heeft altijd een spanningsverlies van minimaal 0,3 Volt. Bij een stroom van 50A betekent dit een verlies van 0,3 x 50 = 15 Watt. Dat is zonde want daarmee zou het rendement van de inverter en lader een stuk lager worden. Daarnaast genereert die diode onnodig warmte. Dus van ons krijgt Victron twee duimen omhoog door geen ompoolbeveiliging in te bouwen!

accuaansluiting met brandplek
brandplek op accu aansluiting na vonk

Wanneer je meer dan één accu gaat gebruiken, zoals dat ook bij ons het geval is, zorg dan dat de doorverbindingen gemaakt worden met korte kabels met voldoende diameter. We geven je de tip om de doorverbindingskabels op maat te laten maken met een dusdanig korte lengte dat het onmogelijk is dat de kabel kortsluiting kan maken tussen de + en - pool. Is bijvoorbeeld de afstand op de accu tussen de + en - pool 20 cm en je kabel is 18 cm of kleiner dan kan je nooit per ongeluk, met deze doorverbindingskabel, kortsluiting maken. Een prettig gevoel. Realiseer dat je met accu's werkt die enorm grote stromen kunnen leveren en bij kortsluiting grote vonken kunnen veroorzaken. Het klinkt gek maar dit is haast gevaarlijker dan werken met 230 Volt. Niet dat je dood kan gaan door 12 of 24 Volt vast te pakken, totaal niet, maar als je kortsluiting maakt levert dit veel grotere vonken en warmteontwikkelingen op dan kortsluiting met 230 Volt. Metalen gereedschap met een lengte die de + en - pool kan overbruggen is dus uit den boze in de buurt van een accu. Nog beter, maar dat zullen de meeste van ons niet hebben, werk met geïsoleerd gereedschap.

Realiseer dat in de omvormer tussen de + en - polen twee flinke elco's (klein accu-tjes) zitten die eerst opgeladen moet worden. Wanneer je de accukabels aansluit zal je dus een flinke vonk zien. Dat is best even schrikken maar is toch normaal. De vonk is dusdanig groot dat het bij ons aan de zijkant van de accu aansluitpool een flinke smeltplek te zien is. We hadden al een vermoeden dat een grote stroom zou gaan lopen voor het opladen van een ingangselco's en hebben niet voor niets eerst de accukabel tegen de zijkant van de accu aansluiting getikt. Beter daar een brandplek dan op de plek waar de accukabel moet komen te zitten (vanwege de grotere overgangsweerstand van aangetast metaal).

Wil je dit voorkomen werk dan als volgt: sluit eerst één van de accukabels aan op de accu. Bijvoorbeeld de min. Pak dan de plus accukabel in de hand en hou met de hand een weerstand van 270 ohm tegen het aansluitoog aan. Hou de andere kant van de weerstand tegen de plus pool van de accu. Nu gaat een maximale stroom lopen van 24/270=88 mA dus dat is een stroompje van niets. De waarde van de weerstand is overigens niet zo kritisch als hij maar niet heel veel lager wordt anders loopt een iets te grote stroom en wordt de weerstand te heet. Houdt de weerstand zo'n 45 seconde op deze manier vast. Na die periode zal de elco in de omvormer haast opgeladen zijn en kan je de accukabel met de plus pool van de accu verbinden zonder dat een flinke vonk ontstaat. Mocht je deze weerstand-truc niet gebruiken tik dan eerst met de zijkant van de accukabel tegen de zijkant van de accu aansluiting. Beter aan de zijkant dan "op" je accu aansluiting, waar het aansluitoog aangesloten wordt een brandplekje.

Instellingen maken met de dip switches

Deze uiteenzetting van de dip switches kan je overslaan als je van plan bent om de omvormer op afstand in te stellen, zoals met bijvoorbeeld de VE-Configure III software. Daarmee kan je dezelfde instellingen maken als op de dip switches en nog veel meer.

Wanneer het grote frontpaneel met vier kruiskopboutjes is verwijderd, zal je aan de linkerzijde een printplaat zien met een rood langwerpig blokje met acht witte schuifjes. Dat zijn acht schuifschakelaars. Technici noemen dit type schakelaars "dip switches". Kijk in het handboek wat de functie is van iedere dip switch. Stel onder andere jouw type accu in. Als je twijfelt: informeer bij de leverancier! Een verkeerde instelling, vooral bij gebruik van gel accu's kan op korte termijn al funeste gevolgen hebben voor de accu, maar op langere termijn ook voor de andere type accu's.

dipswitches victron multiplus compact 24/2000/50
dip switches zijn kleine schuifschakelaars

De documentatie vermeldt dat wanneer je een wijziging in de dip switches hebt gemaakt je dip-switch 8 even off-on-off moet zetten ten teken dat de nieuwe instellingen ingelezen moeten worden. Daarna zou het "charge" en "alarm" ledje even gaan branden als optische terugkoppeling dat dit inderdaad heeft plaatsgevonden. Dat is ooit wellicht zo geweest maar met de software versie die in onze MultiPlus zat werkte dat zo niet meer. We kregen in ieder geval geen optische terugkoppeling via de ledjes. Door de omvormer uit en aan te zetten wisten we in ieder geval zeker dat de MultiPlus de instellingen van de dip-switches overnam. We hebben dit aan Victron voorgelegd maar tot op heden, hebben we op dit punt nog geen reactie gekregen (in tegenstelling tot andere vragen die heel snel werden beantwoord).

We controleerden de instelling voor de accu, in ons geval ds3 en ds4 op off, de uitgangsfrequentie van de omvormer 50 Hz: ds5 off, search mode uit met ds6 op off en de ingangsstroombegrenzing op 16A met ds7 op off. Ds1 op off en ds2 op on, waarmee we de schakelaar op het voorpaneel konden gebruiken voor uit/inverter/lader standen. De afkorting ds staat overigens voor "dip switch".

Verder lezen

Lees deze review verder in deel vier waarbij we de omvormer in gebruik gaan nemen en maken zijn leven flink zuur en proberen we zelf hem over de kling te jagen.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >12V naar 220V omvormers >review multiplus compact

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie