doos vitron multiplus compact

Welke functies heeft de MultiPlus omvormer?

De MultiPlus omvormers zitten propvol functionaliteiten. Het is dus een zeer breed inzetbare omvormer / lader. De belangrijkste, maar zeker niet alle functionaliteiten zijn:

 • Omvormer (inverter): deze maakt van een accuspanning van 12V, 24V of 48V (afhankelijk van het gekozen model, hier 24 Volt) 220 Volt (eigenlijk 230 Volt), overigens is deze spanning op de MultiPlus instelbaar tussen 210 en 240 Volt.
 • Vier-traps adaptieve acculader: vaak zijn de omvormer en acculader twee losse apparaten. Hier zijn ze in één apparaat geïntegreerd. Daardoor veel minder draden en zijn de omvormer en lader beter op elkaar afgestemd.
 • Start-acculader: naast de service accu kan ook een startaccu geladen worden of blijven. De Multiplus heeft dus twee accu aansluitingen.
 • PowerAssist: een techniek, uniek voor de MultiPlus (en Quattro) omvormers. Hiermee kan de beperkte paal- of walstroom aangevuld worden door deze omvormer waardoor je apparaten met een groot vermogen toch kan gebruiken, terwijl vroeger steevast de zekering in de paal kapot ging.
 • UPS: Uninterruptible Power Supply of in het Nederlands een noodstroomvoorziening. Wanneer de paal- of walstroom (of netspanning thuis of op kantoor) uitvalt schakelt de MultiPlus razendsnel om van netspanning naar een door de omvormer gegenereerde spanning waarbij de energie uit de accu wordt gebruikt. Dit omschakelen gaat zo snel dat apparaten gewoon door blijven werken, zelfs een gevoelig apparaat als een computer.
 • Parallelschakeling: twee tot maximaal zes MultiPlus systemen zijn parallel te schakelen waardoor het beschikbare vermogen met een factor twee tot zes kan toenemen. Driefase - sterkstroom koppelingen worden ondersteund.
 • Zonnepaneel omvormer regelaar: hoewel we het in dit review niet uitvoerig zullen bespreken, maar het is mogelijk om aan de verbruikerszijde van de MultiPlus, die in eilandbedrijf werkt, zonnepanelen met 220V inverters aan te sluiten. Dit vereist geen speciale zonnepanelen en/of zonnepaneel inverter(s). Wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt voor de aangesloten apparaten, en de accu is ook al volgeladen, dan zal de MultiPlus de zonnepaneelinverter(s) vanzelf uitschakelen. De MultiPlus blijft gewoon aan en functioneren. Maar tijdelijk worden de zonnepanelen uitgeschakeld. Dit gebeurt zonder extra instellingen op de zonnepaneel inverters. Iedere zonnepaneel inverter kan door de MultiPlus op afstand aan- en uitgeschakeld worden. De MultiPlus is zelfs in staat om, met een extra relais, de overtollige zonne-energie naar een elektrische boiler of ander verwarmingselement te sturen waardoor optimaal gebruik gemaakt wordt van zonne-energie.
 • Terugleverfunctie: deze functie zullen we in deze review niet bespreken maar indien 220V netspanning beschikbaar is van paal- of walstroom (of de netspanning thuis of op kantoor) de accu's reeds geladen zijn, en de aangesloten zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt voor je apparaten, zal de overtollige energie teruggeleverd worden aan het openbare elektriciteitsnet. Dit komt het "salderen" ten goede waardoor de "overtollige" zonnepaneelenergie geld oplevert doordat de kWh meter "terugdraait".
 • Geïntegreerd autonoom schakelsysteem: deze MultiPlus kan in een tijdelijke of continue autonome elektriciteitsvoorziening alle energiezaken vanuit één apparaat regelen. Dat systeem bestaat uit de MultiPlus als hart van het systeem, zonnepanelen met inverter(s) die aan de MultiPlus zijn gekoppeld, de accu's die de zonne-energie opslaan en de omvormer die zorgt dat de apparaten vanuit de accu's en/of zonnepanelen van elektriciteit worden voorzien. Zelfs het automatisch inschakelen van een (diesel)aggregaat als back-up voor langdurige periodes van weinig zon wordt door de MultiPlus verzorgd.

Wat zit in de doos?

ophangbeugel vitron multiplus compact
ophangbeugel MultiPlus
 • De MultiPlus omvormer/lader.
 • Muurophangbeugel voor de MultiPlus.
 • Vijf RVS schroeven 30 mm lang, drie voor de muurophangbeugel, twee waarmee de onderzijde van de MultiPlus geborgd kan worden.
 • Handboek in meerdere talen o.a. Nederlands.
 • Quick installation guide van twee pagina's "Ikea style" dus alleen maar plaatjes en "idot proof".
 • Temperatuursensor voor de accu.
 • Een klein reclame foldertje van Victron waarin zij haar andere producten aanprijzen zoals de Quattro, Phoenix inverter en charger, Skylla acculader, de zeer gewaardeerde BMV 600S en 602S accu ladingsmonitoren en de Blue Power Chargers.

In de doos tref je geen geen accukabel aan waarmee je de MultiPlus aan de accu's verbindt. Dat is eigenlijk wel logisch. De lengte en doorsnede van deze kabels kan eigenlijk alleen maar bepaald worden wanneer duidelijk is wat de afstand tussen MultiPlus en accu's is. Het bestuderen van de plaatjes in de quick installation guide is voor de meeste doe-het-zelvers meer dan voldoende om de MultiPlus aan te sluiten. Het handboek levert diepgaande uitleg van de MultiPlus. Zoals de betekenis van de dipswitches waarover later meer.

dipswitches victron multiplus compact C24/2000/50
MultiPlus met de twee panelen aan de voorzijde verwijderd

Uitpakken en aansluiten

Tijdens het uitpakken voel je al meteen de fysieke degelijkheid van dit apparaat. Want met een gewicht van 12 kg voel je dat dit kastje tegen een stootje kan. De MultiPlus bestaat uit een groot u-profiel met aan de voorkant twee afneembare platen en aan de bovenkant een vastgemonteerd "deksel" waarin zich

kabelinvoer en doorvoer voor 24V en 220V
kabelinvoer voor 24V en 220V
de ventilatoren bevinden. Het bovenste en grootste frontpaneel dekt de elektronica af. Het onderste gedeelte wat een hoekprofiel heeft beschermt onder andere de 220V in- en uitgang. In de onderkant van dit hoekprofiel bevinden zich ruime uitsparingen voor de + en - accukabels en de 220V kabels kunnen met doorvoertules met trekontlasting netjes naar buiten gebracht worden (waar we in deze test even geen gebruik van gemaakt hebben). De utp kabel waarmee de MultiPlus op afstand in te stellen en te bedienen is kan via een van de accu kabelopeningen naar buiten gevoed worden.

multiplus achterzijde C24/2000/50
achterzijde MultiPlus

Verder lezen

Lees het review door in deel drie waarbij we starten met het aansluiten van de 220 Volt in- en uitgang van de omvormer.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >12V naar 220V omvormers >review multiplus compact

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie