Review test ervaring Victron MultiPlus Compact 24/2000/50 omvormer (inverter)

zuivere sinus omvormer en lader victron multiplus compact C24/2000/50
Victron MultiPlus 24/2000/50

De Victron MultiPlus Compact 24/2000/50 is een 220V omvormer en acculader die veel toegepast wordt voor gebruik op schepen voor hun elektrische energievoorziening. De maritieme achtergrond van deze omvormer/lader merk je vooral aan de fysieke aspecten van dit apparaat. Wil een apparaat in zo'n vijandige omgeving overleven, dan moet alles enorm degelijk gemaakt zijn. Niet alleen op het water, maar ook aan land kunnen we gebruik van deze Nederlandse degelijkheid gebruik maken (Victron zit in Almere). Deze MultiPlus is heel goed inzetbaar in campers, caravans, zomerhuisjes, tuinhuisjes, maar ook thuis als noodstroomvoorziening of autonome elektriciteitsvoorziening. We hebben in deze review de meest gebruikte functies van de MultiPlus eens flink onder de loep genomen en onze ervaringen in deze review beschreven. Zo onderzochten we onder meer de omvormer (inverter), de acculader, de UPS of noodstroomvoorziening en de unieke PowerAssist functie. Daarnaast onderzochten we andere belangrijke functies zoals om zonnepanelen aan te sluiten in een autonome situatie, het zogenaamde eilandbedrijf. Maar ook de teruglevervoorziening voor zonnepanelen die kan plaatsvinden wanneer de MultiPlus aan het openbaar elektriciteitsnet gekoppeld is. Daarnaast bekeken we de vele geavanceerde instellingen die met deze omvormer en lader mogelijk zijn met de gratis VE-Configure III pc software van Victron.

Review en beoordeling in het kort

Victron MultiPlus Compact C24/2000/50


Een zeer robuuste 220V omvormer en acculader die je niet in de steek zal laten. PowerAssist geeft je meer vermogen dan de paal- of walstroom kan leveren waardoor apparaten met een groot vermogen toch gebruikt kunnen worden zonder dat de zekering kapot gaat. De UPS functie zorgt dat je altijd stroom hebt ook als de paal- of walstroom uitvalt.

In deze review

Proloog

Victron maakt al jarenlang onder andere omvormers en laders en is daarmee wereldberoemd, vooral in de maritieme sector. Deze MultiPlus Compact 24/2000/50 is hierop geen uitzondering. Je zal hem veel aantreffen aan boord van schepen. Maar dat betekent niet dat je hem niet thuis of op kantoor, tuinhuis of zomerhuis kan inzetten. Wij hebben deze omvormer en lader in een thuissituatie getest. Specifiek in die situatie vallen zaken als een brommend geluidje en het geluid van de ventilatoren op, terwijl dat in de meeste boten geen rol van betekenis speelt. In dat perspectief moet je deze omvormer en deze review dan ook zien.

De MultiPlus omvormer/lader kan zijn primaire energie uit twee bronnen halen. Uit de accu of uit een 220V elektriciteitsbron. Op de camping wordt deze 220V bron vaak paalstroom genoemd en als je in een boot 220V gebruikt van de wal (kade) dan noemen we dit walstroom. Omdat de MultiPlus veel wordt toegepast in boten, campers, caravans en in mindere mate in een vakantiehuisje, tuinhuisje, thuis of op de zaak, gebruiken we in deze review daarom de termen paal- of walstroom. Wil je de MultiPlus thuis of op de zaak gebruiken, waar 220V in principe voor handen is, dan moet je in plaats van de termen paal- of walstroom, het openbaar elektriciteitsnet of lichtnet lezen, dus de stroom uit het "stopcontact". Overigens, wanneer je kiest om autonoom elektriciteit op te wekken, dus zonder koppeling naar het openbaar elektriciteitsnetwerk, is de MultiPlus een zeer goede keuze als centraal punt voor elektriciteitsopwekking en opslag, speciaal in combinatie met zonnepanelen. Want de MultiPlus heeft verschillende unieke functies bij het gebruik van zonnepanelen die we bij andere omvormers/laders nog niet hebben gezien.

Conclusie en oordeel

zuiver sinus omvormer en lader victron multiplus compact C24/2000/50
Victron MultiPlus C24/2000/50

We hebben hier te maken met fysiek en elektronisch oerdegelijk apparaat. We kregen tijdens het testen de associaties als "tank", "olifant" en "onverwoestbaar". We hebben het gevoel dat de ontwikkelaars gedacht moeten hebben tijdens het ontwerpen "het maakt niet uit wat er gebeurd, maar dit apparaat gaat niet kapot". Dit geldt niet alleen voor de elektronica maar ook voor de kast. Die is van het type "ik geef geen krimp als ik een stootje krijg". Wat we ook probeerden, en hoe we hem ook (elektronisch) plaagden we kregen deze MultiPlus niet van zijn plaats. We vonden de kast te mooi om hem met een hamer te lijf te gaan maar die test zou hij zonder enige twijfel glansrijk doorstaan hebben.

Voor een doe-het-zelver is de installatie een fluitje van een cent. Accukabels aansluiten, 220 Volt uitgang aansluiten op een stekkerblok, de 220V ingang voor paal- of walstroom aansluiten met een snoer met een steker en als laatste de temperatuursensor op de min pool van de accu aansluiten en klaar.

De MultiPlus combineert vele apparaten in één behuizing. Het is een pure sinusomvormer, een geavanceerde vier-traps adaptieve acculader, daarnaast beschikt de MultiPlus over een PowerAssist functie, waarmee veel vermogen vragende apparaten toch gebruikt kunnen worden, ondanks dat de paal- of walstroom dit vermogen normaal gesproken niet kan leveren waardoor zonder deze functie de zekering op de paal vroeger steevast kapot ging. Maar bovenal is dit ook een UPS, een noodstroomvoorziening. Valt de paal- of walstroom uit dan neemt de MultiPlus die taak over en blijven alle aangesloten apparaten gewoon doorwerken maar dan op basis van energie uit de accu. Dus altijd en overal stroom.

De MultiPlus heeft zo'n beetje alle eigenschappen die je zou wensen. Hij kan omgaan met verschillende type accu's, het rendement is hoog, hij is op alle mogelijke manieren beschermd tegen overbelasting en heeft vele temperatuursensors die de elektronica beschermen. De strategie van deze bescherming bestaat uit drie elementen: eerst proberen de ventilatoren het apparaat te koelen. Wanneer dit niet voldoende blijkt, omdat de omgeving waarin deze MultiPlus gemonteerd is ook aan de warme kant is, zullen de prestaties bewust gereduceerd worden waardoor oververhitting voorkomen wordt. Als zelfs dat te gek wordt, of je het apparaat veel te zwaar belast, dan wordt uit voorzorg, ter bescherming van de elektronica, het apparaat automatisch buiten bedrijf geplaatst. De ontwerpkeuze is dus geweest: zorg dat het apparaat zo lang mogelijk zijn taak kan blijven uitoefenen en als de omgevingsfactoren slecht zijn, dan kiezen we voor een iets lagere prestatie boven het automatisch uitschakelen van de MultiPlus. Beter iets minder leveren dan helemaal niet. Dit zie je terug in een iets minder hoge laadstroom voor de accu of een wat lager te leveren vermogen van de omvormer.

Alles dat we in onze omgeving konden vinden waar een 220V steker aan zat hebben we aan de MultiPlus gekoppeld. Zelfs een wasmachine die een veel te groot vermogen had voor het model MultiPlus die wij in deze test gebruikten. Maar ondanks dat legde de MultiPlus niet het loodje. Wanneer je gaat lezen over apparaten van Victron lees je al snel zinnen als "werkt altijd", "onverwoestbaar" en dergelijke. Wij kunnen dit alleen maar onderschrijven.

We kunnen maar twee kleine minpuntjes aan dit grandioze apparaat ontdekken. Maar, we geven vooraf eerlijk toe, wij zijn wat overgevoelig voor geluid. Als eerste vinden we dat de MultiPlus bij grotere stromen naar of van de accu flink begint te brommen. Daarnaast beschikt de MultiPlus over twee ventilatoren. Bij normaal gebruik staan deze uit. Moet de MultiPlus flink gaan presteren dan zorgen de ventilatoren dat de elektronica van een koel briesje voorzien wordt. Op schepen, waar deze MultiPlus veel gebruikt wordt, valt dat geluid totaal niet op. Alleen al het klotsen van het water overstemt het geluid van de ventilatoren. Maar wanneer je dit apparaat in een stille omgeving gebruikt zoals in de caravan, camper, tuinhuisje of zoals bij ons in huis, dan valt het ventilator geluid wel op. Het geluid is wat sterkte betreft vergelijkbaar met het geluid van een laserprinter.

De MultiPlus krijgt van ons 4,8 sterren op een schaal van 5. Wij vinden de MultiPlus een hele dikke aanrader!

Verder lezen

Lees deze review verder in deel twee waarbij we ingaan op de belangrijkste functies van de MultiPlus, we de doos gaan uitpakken en de omvormer aan gaan sluiten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12V naar 220V omvormers