canon laserprinter aan 220v omvormer

Test review Victron Phoenix 12/180 en 24/180 12V naar 220V omvormers (deel 3)

Test: laserprinter

We wisten op voorhand dat we met dit deel van de test onze hand zouden "overspelen". Een laserprinter vraagt voor korte duur enorm veel energie. Dat komt niet alleen vanwege de motoren die er in zitten maar vooral vanwege de "fuser" het verhittingselement die de toner (koolstof) in het papier brandt. Om je te overtuigen dat het echt niet werkt, althans niet op zo'n klein 180 Watt omvormertje, hebben we, speciaal voor jou, de omvormer op de pijnbank gelegd en de printer aangesloten. Dat deden we ook om te bewijzen dat je de Victron omvormers niet stuk kan krijgen. Hups daar ging de schakelaar van de printer aan. Hmm.. dat stemt goed, de printer maakt de bekende geluidjes, de lampjes gaan branden zoals altijd... zou het dan toch werken?

Vanuit de computer maar eens een printopdracht gestart. Dat is het moment dat de laserprinter het verwarminselement (fuser) gaat aanzetten. En ja hoor, meteen stopte de omvormer met het leveren van elektriciteit en kwam hij in de "alarm" status. Je zet dan de omvormer even uit en aan en dan is hij weer "ready". Een laserprinter, en wij hebben zo'n kleine thuislaserprinter, is dus echt te veel en moet gevoed worden met een omvormer met veel meer vermogen. Achter op de printer stond maximaal 3,4 A. Dus dat is dan 3,4 x 220 V = 748 Watt. Dus dan moet je toch al snel denken aan een omvormer die zo'n 1000 Watt of meer kan afleveren.

Test: zonneboiler

Het was een zonnige dag en de zon verwarmde de zonnecollector en de waterpomp pompte het verwarmde water van de collector naar de zonneboiler. In de (Danfoss) pomp die bij deze zonneboiler gebruikt, zit een elektromotor en van elektromotors is bekend dat deze grote aanloopstromen (piekstromen) hebben en een omvormer op de proef stellen. Dit is de kleinste omvormer van Victron, hij kan maar een vermogen leveren van 180 Watt continu en een piekvermogen van 350 Watt. De pomp vermeld een vermogen van 75 Watt dus we twijfelden voordat we met de test begonnen of dit wel ging werken. Het was voor ons een twijfelgevalletje.

Het besturingskastje wat de zonneboilerpomp aanstuurt heeft een aantal ledjes waardoor je de status kan zien. Dus we hebben de steker van de zonneboilerinstallatie in de omvormer gestopt. Het "on" ledje ging aan van de zonneboilerbesturing en zodra deze de pomp wilde starten viel de spanning weg en sprong het rode ledje (fail) om de Phoenix omvormer aan. Door de aan/uit schakelaar even uit en aan te schakelen reset je deze (overstroom) beveiliging. Het groene ledje op de omvormer brandde weer, dus we konden nog een poging wagen. Overigens, deze Phoenix omvormer gaat dus niet defect als te zware stromen geleverd moeten worden maar schakelt zich zelf uit en laat dit zien door middel van een rood ledje naast de schakelaar.

Bij een tweede ponging ging de pomp van de zonneboiler wel aan. We hebben het nog een aantal keren getest en merkte dat in zo'n 50% van de gevallen de zonneboiler wilde werken en in de andere gevallen niet. Feitelijk is dit dus een te zware belasting voor de omvormer. Een Phoenix 12/350, een omvormer model die 350 Watt (en maximaal 700 Watt piek) kan leveren zou hier beter op zijn plaats zijn. Hier uit blijkt maar weer eens hoe grote piekstromen startende elektromotoren hebben. Het gebruik van "inductieve belastingen" (een duur woord voor apparaten waar een spoel in zit zoals in een elektromotor) vergt een omvormer die vele malen het vermogen moet kunnen leveren wat op het typeplaatje staat. Een vermenigvuldigingsfactor van 5 tot 8 keer de nominale waarde is in die situaties heel gewoon.

Test: goedkope koelkast

Hoewel we de uitslag al van te voren konden raden toch even een goedkope tafelkoelkast aangesloten. Het geheel reageerde als verwacht. De koelkast verroer geen krimp. Je hoorde niets. Helemaal niets. Nog geen eens het starten van de compressorpomp. Niets. De aanloopstroom van een koelkast met compressor, we schatten dat de pomp een vermogen had van 150 Watt, is zo groot dat de omvormer gelijk in de overstroom beveiliging schiet. Hoe vaak we de test ook herhaalden, het maakte niets uit. De koelkast is echt veel te hoog gegrepen voor deze kleinste Phoenix omvormer van Victron. Voor de duidelijkheid: niets ten nadelen van deze inverter, wij hebben niet de juiste omvormer voor deze taak gebruikt. We wilden met deze test, potentiële kopers laten zien dat apparaten met een elektromotor, zoals een koelkast, vriezer, pomp, en dergelijke, veel stroom vraagt tijdens het starten en dat als je dat wilt gaan gebruiken de omvormer ruim moet bemeten.

Test: dure koelkast van Liebherr

We hebben ook nog een dure koelkast staan van Liebherr. We vermoeden dat daar een compressor in zit met "inverter technologie" en zou dus met een lagere aanloopstroom aan kunnen slaan. Ook hier hadden wij op voorhand geen goed gevoel bij. Maar toch even geprobeerd. Gewoon om van te leren. Het koelkast lichtje ging aan, de ventilator in de koelkast ging draaien. Tot zover goed. Na enige tijd sloeg de compressor aan. Maar daar ging het fout. We merkte dat de pomp in de compressor probeerde te starten maar sloeg meteen weer uit. En dit herhaalde zich zo'n twee keer per seconde. Ons vermoeden was dus juist. De aanloopstroom van deze kwalitatief goede koelkast is een stuk lager. De omvormer ging niet in de alarmstand staan vanwege veel te grote stromen. Maar de omvormer kon stomweg de aanloopstroom niet leveren. We vermoeden dat de omvormer met 350 Watt goed op zijn plek zou zijn, hoewel nog steeds aan de krappe kant.

Hiermee eindigden we de test van deze Phoenix 180 Watt omvormer van Victron. We hopen dat je van bovenstaande veel hebt kunnen leren en een goede inschatting kan doen hoeveel vermogen je omvormer nodig heeft voor bepaalde apparaten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers