Review/test/ervaring met de Victron Phoenix 12/180 en 24/180 omvormer (deel 2)
Testen van apparaten op de Victron Phoenix 12/180 (24/180) omvormer
We hebben eerst de omvormer aan de accu gekoppeld. Dat was wel even schrikken! Hoewel we ons wel drie keer hadden gecontroleerd of de plus van de omvormer, de rode draad, aan de pluspool van de accu verbonden zou worden, en de zwarte draad aan de minpool, ontstond er een flinke vonk toen we de inverter op de accu aansloten. Dit terwijl de omvormer uit stond. We dachten, hoe kan dat nou? We hebben het toch goed aangesloten? We hebben de proef op som genomen en de schakelaar van de omvormer op aan gezet. En ja hoor, het ledje ging netjes groen branden. Pfff, alles goed tot zover.
Even nagedacht met ons technisch verstand... Die vonk zal wel komen omdat op de ingang van de omvormer een flinke elco (elektrolytische condensator, een soort mini accu) zit die eerst opgeladen moet worden. Je zou deze vonk kunnen voorkomen door de omvormer eerst met een kleine weerstand in serie, bijv. een 100 ohm weerstand (maar iedere andere weerstand tussen grofweg de 100 en 1000 ohm voldoet) aan te sluiten op de accu. Deze weerstand zorgt er voor dat de stroom erg beperkt wordt en de elco in de omvormer rustig wordt geladen. Na een paar seconde is dat klusje geklaard en kan je de weerstand er tussenuit halen. Als je dan de 12 Volt draden van de omvormer aan de accu koppelt zal je geen vonk zien, de elco is immers al opgeladen. Begrijp ons niet verkeerd, deze aansluittechniek is totaal niet nodig en zal de levensduur van de omvormer niet verlengen we beschrijven alleen maar wat we meemaakten, waar dat is en hoe je het kan voorkomen als je dat al zou willen.
Aan de slag (soms tegen beter weten in)
We hebben onderstaande test zeer uitvoerig beschreven, dat hebben we vooral gedaan om degene die geen of weinig ervaring hebben met omvormers een indruk te geven wat zoal aangesloten kan worden op een omvormer en hoeveel vermogen een omvormer nodig heeft om een apparaat goed te laten functioneren. Van te voren konden we op onze vingers natellen dat deze kleine omvormer niet geschikt is om een koelkast van energie te voorzien. Dat wisten wij wel, maar jij wellicht niet. Daarom hebben we het toch gedaan (want kapot gaan krijg je die Victron omvormer niet) en beschrijven wij onze ervaringen waaruit jij je conclusies kan trekken. Want vele zullen wellicht stilletjes hebben gedacht, die omvormer van 180 Watt kan vast een koelkast van 150 Watt voorzien van elektriciteit en ik negeer de adviezen van leveranciers en fabrikanten en koop toch zo'n lekker klein én goedkoop omvormertje, "ze kunnen me zoveel vertellen". Lees verder en zo meteen weet je wel beter.
Test: wekkerradio
We begonnen met het aansluiten van een klein apparaat wat weinig vermogen gebruikt. Een wekkerradio die op 220 Volt werkt. Die begon gelijk te spelen en het display begon netjes op 0:00 te knipperen. Keurig geluid, zonder brom. Test geslaagd. Hiermee aantonend dat deze omvormer bij ook zeer lage vermogens toch functioneert. Dat lijkt vreemd dat we dit schrijven, maar grotere omvormers hebben vaak een sluimerstand, om energie te besparen, en de omvormer wordt pas weer wakker als er 5 tot 10 Watt moet worden geleverd. Als je dan alleen maar zo'n wekkerradio aansluit zal dat niet gaan werken (tenzij je de omvormer niet op de energiebespaarstand zet, maar ja, dan verbruikt de omvormer wel heel veel energie in vergelijking met de wekkerradio).
Test: batterij oplader
Van batterij opladers is bekend dat ze kritisch zijn met 220 Volt. Daar moet je een werkelijke sinus omvormer voor gebruiken. Deze Victron is zo'n true wave sinus inverter dus we hadden daar alle vertrouwen in. De batterijlader aangesloten en de oplaadbare batterijen worden keurig opgeladen en er zijn geen vreemde geluiden uit de lader te horen (die je wel hoort bij een "modified sine wave" omvormer, en de vraag of de batterijoplader het überhaupt wel doet!).
Test: elektrische scheermachine zonder accu
Een scheermachine bevat een motor(tje). Hoewel motors en omvormers een haat-liefde verhouding met elkaar hebben zal dit enorm kleine motortje de omvormer niet van zijn plaats krijgen verwachtten we. We hebben twee type scheermachines getest. De ouderwetse die rechtstreeks op 220 Volt werkt en een nieuwer type, die weliswaar ook op 230 Volt werkt, maar waarin de steker een adapter is ingebouwd die de spanning eerst omzet naar een lagere gelijkspanning en die via het krulsnoer naar de scheermachine leidt. We hebben de dames nog onze geschoren huid laten inspecteren en ze keurde het goed, helaas moesten we een klein kusje op de geschoren huid ontberen.
Test: elektrische tandenborstel en elektrische waterflosser / waterpik
Van elektrische tandenborstels die geladen worden (zoals alle tandborstels werkt dat tegenwoordig op basis van inductie) is bekend dat deze niet tegen een gemodificeerde sinus omvormer kunnen. Deze Phoenix zuivere sinus omvormer van Victron zal dus geen enkel probleem opleveren. Dat geldt ook voor de elektrische waterflosser die aangedreven wordt door een klein elektromotortje. En inderdaad, deze apparaten werken geheel naar behoren op deze omvormer.
Test: lcd monitor
Tijd om het afgenomen vermogen wat op te voeren en de omvormer iets uit te dagen. Een iets zwaardere belasting vormt een lcd beeldscherm. In dit geval een 19 inch beeldscherm die zo'n 25 Watt vraagt. Deze werkte keurig, zonder gebrom of rare strepen op het beeldscherm op eerste verzoek.
Test: lcd monitor en lader van laptop
We voerden de belasting weer iets op door samen met het lcd beeldscherm ook een laptopvoeding aan te sluiten van een laptop die aanstond. Daardoor kreeg de Victron Phoenix omvormer zo'n 20 Watt extra belasting voor zijn kiezen. Even geluisterd naar eventuele bromgeluiden uit de laptop adapter/lader. Niets te horen en ook het beeldscherm werkte uitstekend.
Test: draagbare tv met beeldbuis
We hebben een Philips draagbare tv met een ouderwetse beeldbuis aan de inverter gekoppeld. Het type plaatje van de tv vermeldt 50 Watt. De tv deed het zonder morren. Goed geluid zonder brom, en strak beeld zonder strepen (wat je wel kan krijgen bij modified sinus omvormers).
Test: Xbox (oude versie) en Xbox 360 in combinatie met lcd tv
De Xbox van Microsoft vraagt een vermogen van zo'n 55 Watt, dat mag geen enkel probleem zijn, en inderdaad, hij draait als een zonnetje. De nieuwe Xbox samen met een 21 inch lcd tv consumeerde samen 135 Watt en bleek ook tijdens het starten, in verband met iets hogere aanlooptstromen, geen probleem te zijn.
Test: desktop pc met laag vermogen
We testen een desktop pc die gebruikt wordt voor office toepassingen. Dus geen zware gaming pc met losse grafische kaart. Deze pc is een energiezuinige en vraagt tussen de 50 en 75 Watt. Ondanks dat er een hard disk in zit die een redelijk grote aanloopstroom heeft startte en draaide de pc als een zonnetje op deze Victron Phoenix 180 Watt omvormer. Ook samen met het beeldscherm werkt alles naar behoren.
Test: inktjetprinter
Een inktjetprinter bevat kleine motortjes en vraagt maar relatief weinig stroom. Van printers in zijn algemeenheid maar zeker bij laserjet printers specifiek is algemeen bekend dat die slecht tot niet werken op gemodificeerde sinus omvormers. De verhalen op het internet zijn er te over dat men zelfs de laserprinter in rook op zag gaan. Vol goede moed sloten wij de inktjetprinter/scanner/multifunctional aan. Op voorhand hadden we verwacht dat dit zonder enig probleem zou moeten werken. Resultaat: keurige afdrukken zonder één probleem.
Verder lezen
Lees deze review verder in deel drie waarbij we de omvormer gaan testen met een laserprinter, een goedkope en dure koelkast.
vorige pagina volgende paginaFoutje of aanvulling? Stuur ons een reactie