pure sinus omvormer victron phoenix 12/180
Victron Phoenix werkelijke sinus omvormer

Review/test/ervaring met de Victron Phoenix 12/180 en 24/180 omvormer (inverter)

De Victron Phoenix 12/180 (die identiek is aan de 24/180 alleen werkt die op 24 Volt) is de kleinste inverter die de Nederlandse omvormer producent Victron levert. Victron is niet alleen bekend in Nederland maar ver daarbuiten. Men levert jarenlang zeer robuuste en stabiele producten tegen een aantrekkelijke prijs. We voelden de 24 Volts variant aan de tand maar deze is geheel gelijk aan de 12V naar 220V omvormer (inverter) versie.

De omvormer heeft een 220 Volt aansluiting gebaseerd op de Schuko (een duur wordt voor een "normaal stopcontact met randaarde") standaard. Naast de 220 Volt aansluiting zit een schakelaar met drie standen: aan, uit en remote. Onder deze schakelaar zit een meerkleuren ledje, die de status van de omvormer weergeeft en daaronder een klein kroonsteentje voor het remote contact. Uit de achterzijde van de omvormer komt een tweelingsnoer (rood/zwart) die aangesloten moet worden op de 12 Volt met een lengte van 1,5 meter en is afgemonteerd op een sigarettenaansteker steker. Je kan deze dus meteen in je auto op de sigarettenaansteker aansluiten. Aan de achterzijde bevinden zich openingen in het metaal voor de ventilator.

Conclusie en oordeel

Zoals we al verwachtten, Victron omvormers zijn gebouwd als een tank. De eigenaren van Victron producten weten dit inmiddels, deze apparatuur is haast niet stuk te krijgen. Deze "werkelijke sinus" omvormer werkte zoals je dit van een goede omvormer mag verwachten. Hij levert het maximale vermogen wat gespecificeerd is. Wij konden maar één negatief aspect ontdekken, dat is de ventilator. Deze maakt nog al wat geluid (als hij aanslaat). Liefst hadden we gezien dat Victron een stil(ler) type gebruik en deze ook proportioneel geregeld wordt. De gebruikte ventilator valt uit de toon met de "Victron beleving" die kwaliteit uitstraalt. Daarmee is de ventilator niet slecht, maar Victron zou naar onze mening aandacht moeten besteden aan de geluidsproductie.

Desondanks kunnen we deze inverter, zonder voorbehoud, van harte aanbevelen! Het is haast ongelooflijk hoe goedkoop Victron zo'n robuuste inverter kan leveren. Overigens, mocht je de prijzen van omvormers aan het vergelijken zijn, realiseer dan dat dit een "werkelijke sinus" omvormer is. Dat is iets heel anders dan de "gemodificeerde sinus" (modified sinus) omvormers die tegen afbraakprijzen overal worden aangeboden. In de veel gevallen kan je zo'n gemodificeerde sinus omvormer niet gebruiken of in het ergste geval maakt hij zelf de aangesloten apparatuur kapot!

Rendement

De Phoenix omvormers hebben een mooi rendement. Bij dit 180 Watt model is het rendement zo'n 87%. Dat houdt in dat wanneer de omvormer bijvoorbeeld 100 Watt energie levert deze uit de accu zo'n 13% meer energie verbruikt en dus ongeveer 115 Watt verbruikt aan de accu zijde. Die 15 watt wordt in de omvormer omgezet in warmte. Vandaar ook de kleine ventilator. Zou de elektronica in de omvormer te warm worden dan zal de ventilator voor extra verkoeling zorgen. De ventilator slaat bij niet al te zware belasting niet aan en dan is de omvormer doodstil. Wordt de omvormer zwaar belast dan slaat op een gegeven moment de ventilator aan en is dan zeer nadrukkelijk hoorbaar.

Stilstand verbruik

We hebben gekeken wat de stilstandverliezen zijn van deze Victron Phoenix 12/180 omvormer. We hebben de Ampère meter in serie opgenomen tussen accu en omvormer. In de uit stand verbruikt de omvormer geen stroom. Zelfs niet een heel klein beetje. De accu zal dus niet langzaam leeglopen als de omvormer "echt" uit staat. Daarna hebben we de omvormer aangezet maar zonder dat we deze belastte op de 220 Volt zijde. We meten dus nu hoeveel stroom de omvormer zelf gebruikt om te kunnen functioneren. Dit blijkt 0,26 Ampère te zijn (0,13 A bij het 24 Volt model). Een kleine berekening leert ons dat deze omvormer een stilstand verlies heeft van 12 Volt x 0,26 A = 3,12 Watt. Dat is een zeer nette waarde, we kunnen zelfs stellen, in vergelijking met andere omvormers, zeer laag. Het leert je wel dat als je de inverter voor een wat langere tijd niet gebruikt, je deze beter uit kan zetten. Anders zal deze de accu langzaam ontladen zonder dat je daar profijt van hebt.

Geluid

De omvormer maakt een vrijwel onhoorbaar geluid. Je moet met je oor heel dicht bij de kast brengen en dan hoor je een heel klein bromgeluidje. Dit geluid neemt vrijwel niet toe wanneer meer vermogen uit de omvormer onttrokken wordt.

Ventilator

De Phoenix omvormer heeft een zelfdenkende ventilator. Die gaat alleen maar draaien als de temperatuur in de omvormer te hoog wordt. In de testperiode waarbij we vermogen trokken rond de 50-100 Watt sloeg de ventilator niet aan. Pas toen we de omvormer met het haast maximale toelaatbare vermogen gingen belasten ging de ventilator draaien. We trokken toen zo'n 170 Watt uit de omvormer. Voordat de ventilator aansloeg werd de Victron Phoenix 12/180 omvormer een beetje warmer maar niet enorm veel. Na een aantal minuten sloeg de ventilator aan. En toen kwam een teleurstelling. We hebben Victron erg hoog zitten voor het gebruik van robuuste onderdelen en uitgekiende ontwerpen, maar een geluidarm ventilatortje kon er niet van af, jammer. De ventilator sloeg aan en ging meteen, op maximaal vermogen draaien/ventileren. De ventilator is dus niet proportioneel geregeld, want dan wordt het toerental van de ventilator geregeld naar de koeling die het apparaat nodig heeft. De ventilator maakte, vinden wij, veel geluid. Dat wil je niet in de nacht in je slaapkamer, caravan of camper horen (hoewel die kans klein is want in de nacht zal je weinig apparatuur aan hebben staan). De ventilator is het enige negatieve wat we aan deze Victron Phoenix omvormer kunnen ontdekken.

Remote

We schreven al dat de omvormer, gelijk aan iedere andere omvormer een stilstand verbruik (eigen verbruik) heeft. Wanneer de omvormer niet gebruik wordt is het heel verstandig de omvormer uit te zetten. Dat kan met de schakelaar op de omvormer, maar vaak is de omvormer ergens "diep" weggewerkt. Dan is het onhandig om de omvormer uit te zetten. Dan komt de "remote" aansluiting van pas. Sluit een tweelingsnoer (hoeft niet dik te zijn) aan op het kroonsteentje waar "remote" bij staat en aan de andere zijde van de kabel, die best lang mag zijn, een schakelaar aan en plaats deze schakelaar op een gemakkelijk te bereiken plaats. Markeer de schakelaar met een duidelijk opschrift wat de uit en aan stand is. We hebben het stroomverbruik gemeten tussen de accu en de omvormer waarbij de omvormer in de "remote" stand stond, waarbij de omvormer door de remote schakelaar niet ingeschakeld was. Natuurlijk zal er een hele kleine stroom lopen maar wij konden het niet meten. Zo klein was deze stroom. Conclusie: je kan de remote schakelaar gebruiken om de omvormer dagenlang uit te zetten zonder dat dit je accu zal ontladen. De zelfontlading van de accu zal veel hoger zijn dat de benodigde stroom voor deze "remote" schakelaar.

Parallel schakelen van omvormers voor het leveren van meer vermogen?

Dit type omvormer kan je absoluut niet parallel schakelen aan de 220 Volt zijde (het zogenaamde "tandem" schakelen) om een groter vermogen te kunnen leveren! Dit tandem schakelen kan wel met de Victron Multiplus (compact) en Quattro omvormers. Levert de omvormer te weinig vermogen dan zit er niets anders op dan een omvormer te kopen met een groter vermogen. Biedt de oude aan op Marktplaats, die zijn nog veel waard!

Overig

Tijdens het testen op haast maximaal vermogen, toen we zo'n 170 Watt uit de omvormer trokken, werd de rood/zwarte accu kabel die vast aan de inverter zit voelbaar warmer, maar niet verontrustend. Een schatting was dat de draden ongeveer 35 graden Celsius werden en dat is ruim beneden de maximale temperatuur die zo'n kabel mag hebben i.v.m. smelten. Dus ook daar krijgt Victron een dikke voldoende. Op het moment van die meting zal er zo'n 228 Watt uit de accu getrokken zijn (rekening houdend met het rendement rond de 87%) en stroomde omgerekend zo'n 228 Watt / 12 Volt = 19 Ampère door de 12 Volt kabel. Dat zijn best flinke stromen, en dit is nog maar een heel klein omvormertje. Je ziet dus, bij omvormers is het heel verstandig zeer dikke koper aders te kiezen voor de accu aansluiting. Dit schrijven we vooral mocht je van plan zijn de kabel van een inverter te verlengen. Wanneer je dat inderdaad van plan bent lees dan meer over het berekenen van de dikte van de accukabels.

Verder lezen

Lees deze review verder in deel twee waarbij we de omvormer gaan aansluiten op de accu en zeer veel 220V apparaten gaan verbinden en kijken hoe ze reageren op de 220V uit deze omvormer, soms tegen beter weten in...

volgende pagina

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers