victron quattro 12/5000/220 omvormer 12v 220v
Victron 12/5000/220
12v naar 220v omvormer

Victron MultiPlus - Quattro configuraties

De Victron Multiplus en Quattro zijn heel bijzondere omvormers en acculaders (wat is het verschil tussen de MultiPlus en Quattro?). Samen met slimme instellingen in de MultiPlus of Quattro en eventueel met een toevoeging van een zonnepaneel zijn enorm veel configuraties te realiseren. Het fraaie van al deze configuraties is dat het omschakelen van de ene naar de andere configuratie geheel automatisch gaat. Juist vanwege de unieke functies en eigenschappen van de MultiPlus en Quattro omvormers/laders zijn deze configuraties mogelijk. Met een standaard omvormer is dit uitdrukkelijk niet mogelijk! Zo kunnen de meeste omvormers niet gekoppeld worden aan het openbaar elektriciteitsnet en is het koppelen van een zonnepaneel op basis van 230V ondenkbaar (probeer dit niet met een omvormer uit als je niet heel zeker bent van je zaak!), dit kan dit zelfs leiden tot een defecte omvormer. De onderstaande configuraties werken vrijwel allemaal zo uit de doos, zonder een speciale instelling te maken.

 • Configuratie 1: eilandbedrijf (alleen accu), apparatuur wordt gevoed door omvormer met energie uit accu.
 • Configuratie 2: eilandbedrijf (alleen accu), zonnepaneel helpt MultiPlus of Quattro met leveren van energie waardoor accu minder snel ontladen is.
 • Configuratie 3: eilandbedrijf (alleen accu), zonnepaneel laad accu op.
 • Configuratie 4: eilandbedrijf (alleen accu), zonnepaneel heeft accu geheel geladen en wordt door MultiPlus of Quattro automatisch uitgeschakeld
 • Configuratie 5: eilandbedrijf (alleen accu), zonnepaneel levert genoeg stroom voor laptop en tegelijkertijd het laden van de accu.
 • Configuratie 6: verbonden aan het elektriciteitsnet, accu wordt geladen.
 • Configuratie 7: verbonden aan het elektriciteitsnet, accu wordt geladen en 230V apparaten worden van elektriciteit voorzien.
 • Configuratie 8: verbonden aan het elektriciteitsnet, PowerAssist zorgt dat met weinig paal- of walstroom toch de Senseo gebruikt kan worden.
 • Configuratie 9: verbonden aan het elektriciteitsnet, PowerAssist zorgt dat met weinig paal- of walstroom toch de Senseo gebruikt kan worden maar zonnepaneel zorgt dat accu minder ontladen wordt.
 • Configuratie 10: verbonden aan het elektriciteitsnet, paal- of walstroom levert energie maar zonnepaneel helpt mee aan het leveren van stroom aan 230V apparaten.
 • Configuratie 11: verbonden aan het elektriciteitsnet, zonnepaneel levert zoveel stroom dat niet alleen de 230V apparatuur wordt voorzien van elektriciteit maar dat zelfs elektriciteit teruggeleverd wordt aan het openbaar elektriciteitsnet waardoor middel van salderen de kosten van de elektriciteitsrekening worden verlaagd.
 • Configuratie 12: verbonden aan het elektriciteitsnet, zonnepaneel levert zoveel stroom dat niet alleen de 230V apparatuur wordt voorzien van elektriciteit maar de accu ook wordt opgeladen en het overschot aan energie teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet.

Het zonnepaneel wat in sommige configuraties getoond wordt is een standaard zonnepaneel met een zogenaamde "netgekoppelde inverter". Deze netgekoppelde inverter, wordt door de zonnepaneel eigenaren die deze op het dak van het huis hebben liggen toegepast en levert energie terug aan het elektriciteitsnet. In onze voorbeelden is het zonnepaneel dus niet, via een laadregelaar, rechtstreeks aangesloten op de accu. Die techniek bestaat ook maar is hier niet toegepast.

multiplus quattro
De MultiPlus of Quattro
accu met kabels
De accu, maar het kan evengoed gaan om accu's als je meer dan één accu gebruikt
laptop
Een weinig energie vragend 230V apparaat
flat screen tv
Een gemiddeld energie vragend 230V apparaat
accu
Een veel energie vragend 230V apparaat
randaarde steker
De 230V aansluiting thuis op het elektriciteitsnet
paalstroom walstroom
zonnepaneel met netgekoppelde inverter/omvormer (de inverter/omvormer is niet weergegeven)

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­