victron energy multiplus of quattro omvormer / acculader in eilandbedrijf configuratie 7

Victron MultiPlus - Quattro configuratie 7

In deze situatie wordt energie onttrokken uit de paal- of walstroom, daarnaast wordt de accu wordt geladen en worden de 220V apparaten van elektriciteit voorzien.

In deze configuratie / situatie is elektriciteit beschikbaar van bijvoorbeeld de paal- of walstroomaansluiting. De MultiPlus merkt dat de accu niet niet geheel geladen is en zal via de ingebouwde acculader de accu gaan laden. Tegelijkertijd worden de 220V apparaten die aangesloten zijn op de Victron MultiPlus of Quattro voorzien worden van de noodzakelijke elektrische energie.

Vaak is de stroom uit de paal- of walstroom beperkt. Wanneer de accu geladen zou moeten worden en tegelijkertijd verschillende 220V apparaten aanstaan zou dit een overschreiding van de maximale stroom zijn en knalt de zekering uit van de paal- of walstroom. Deze situatie kan voorkomen worden doordat in de MultiPlus of Quattro de maximale stroom die betrokken mag worden van de paal- of walstroom ingesteld wordt. De minimale instelling is 4 Ampère. Deze maximale stroom is instelbaar d.m.v. pc software maar bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van een apart bedieningspaneel (Victron Digital Multi Control 200/200A) waar met een simpele draaiknop de maximale paal- of walstroom instelbaar is. Maar ook andere bedieningspanelen zijn beschikbaar zoals de Victron Blue Power Panel. Beide panelen zijn tref je op deze pagina aan.

Stel, op de MultiPlus is een maximale walstroom ingesteld van 4 Ampère. Stel dat de 220V apparaten 3 Ampère verbruiken dan blijft nog 1 Ampère over om de accu te laden. Dat is natuurlijk niet genoeg om de accu op een normale manier op te laden, het gaat nu dus flink trager, maar daarmee wordt voorkomen dat de zekering van de paal- of walstroom defect raakt. In dit geval blijft voor de acculader 1 Ampère over, maar dat is wel aan de 220 Volt zijde, dat vertaalt zich naar een stroom van 1 A x 220 Volt / 12 Volt = 18,3 Ampère. Voor een grote accubank zou dit mogelijk niet de normale bulklaadstroom zijn maar dat is helemaal niet erg. Een accu "rustig" opladen is zelfs voor de accu prettig. Zodra je gaat slapen en de meeste 220V apparaten hebt uitgezet zal de maximale stroom (4 Ampère) gebruikt worden om de accu verder op met de maximale stroom te laden (en die 4 Ampère bij 220 Volt vertaalt zich naar 73,3 Ampère bij 12 Volt een zeer respectabele hoeveelheid stroom.

Overigens: voor de paal- of walstroom kan je natuurlijk ook in bovenstaand verhaal "de elektriciteitsaansluiting thuis" lezen. In zo'n situatie wordt de MultiPlus of Quattro als UPS - noodstroomvoorziening gebruikt om te zorgen dat cruciale apparaten zoals koelkast, vriezer en cv ketel blijven functioneren als de netspanning uitgevallen is.

vorige configuratie alle configuraties volgende configuratie

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >victron multiplus en quattro configuraties