victron energy multiplus of quattro omvormer / acculader in eilandbedrijf configuratie 4

Victron MultiPlus - Quattro configuratie 4

Eilandbedrijf (accu is energiebron), het zonnepaneel heeft de accu volledig geladen

In deze configuratie / situatie is geen enkel apparaat aangesloten op de omvormer. Het zonnepaneel* heeft de accu volledig geladen. De MultiPlus of Quattro merkt dat het zonnepaneel* nu zijn energie nergens meer "kwijt kan" en zal de netgekoppelde inverter van het zonnepaneel uitschakelen. Daar is geen speciale netgekoppelde inverter voor nodig. Dit werkt met alle netgekoppelde zonnepaneelinverters. Periodiek zal de MultiPlus of Quattro het zonnepaneel weer inschakelen om te kijken of de accu nog geladen kan worden of dat aangesloten apparaten geholpen kunnen worden met het leveren van energie. De uitschakelperiode is instelbaar op de MultiPlus of Quattro met een waarde tussen 1 en 360 seconden.

* het maakt niet uit of dit één of meerdere zonnepanelen zijn. Dit zonnepaneel is een paneel in combinatie met een netgekoppelde inverter/omvormer die normaal gesproken rechtstreeks aan het openbaar elektriciteitsnet wordt gekoppeld (dus dezelfde zonnepanelen zoals je die overal op de daken van huizen ziet liggen want dat zijn ook "netgekoppelde" zonnepaneelinstallaties).

De netgekoppelde zonnepaneelinverter is in de illustratie voor het gemak weggelaten. De kabel van het zonnepaneel naar het stekkerblok is dus een 220V leiding. Omdat de MultiPlus of Quattro 220V levert op zijn uitgang, denkt het netgekoppelde zonnepaneel dat hij aangesloten is op het openbaar elektriciteitsnet. Via een technisch trucje, waar we hier niet op in zullen gaan, wordt de netgekoppelde inverter in- en uitgeschakeld.

vorige configuratie alle configuraties volgende configuratie

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >victron multiplus en quattro configuraties