victron energy multiplus of quattro omvormer / acculader in eilandbedrijf configuratie 3

Victron MultiPlus - Quattro configuratie 3

Eilandbedrijf (alleen accu), het zonnepaneel levert energie om de accu op te laden

In deze configuratie / situatie is geen enkel apparaat aangesloten op de omvormer. De MultiPlus of Quattro merkt dat het zonnepaneel* zijn energie niet kan geven aan de 220V apparatuur, logisch die staan nu niet aangesloten (of staan uit). De MultiPlus of Quattro gaat dan de energie van het zonnepaneel, wat via de 220V kabel binnenkomt op de omvormer/lader nuttig gebruiken om de accu op te laden (als die nog niet geheel geladen is). Hoe meer zonnepanelen je gebruikt (hoe meer Wp Watt-piek) hoe sneller de accu geladen is.

Het koppelen van een zonnepaneel, zoals hier, aan de uitgang van de omvormer, dus direct gekoppeld op de 220V waar ook de apparaten op aangesloten worden, is vrij ongebruikelijk. Normaal gesproken wordt het zonnepaneel met zijn gelijkspanning/stroom direct aangesloten, via een zonnepaneel laadregelaar, op de accu. Wanneer je al beschikt over een zonnepaneel met een netgekoppelde inverter kan je deze dus ook inzetten "achter" de MultiPlus of Quattro omvormer. Op het moment van schrijven kennen we geen andere omvormer dan die van Victron met de MultiPlus en Quattro omvormers die dit ondersteunen. Een normale omvormer waar je een netgekoppeld zonnepaneel op aansluit zal defect raken of op zijn minst in "de alarm" springen zodra het zonnepaneel energie gaat leveren aan de omvormer op het moment dat de aangesloten apparatuur minder energie vragen dan het zonnepaneel levert.

Deze configuratie is zeer interessant voor diegene die op hun dak netgekoppelde zonnepanelen hebben liggen maar willen zorgen dat bij uitval van het openbaar elektriciteitsnet een gegarandeerde elektriciteitslevering willen hebben. Hierdoor kan de vriezer, koelkast, cv, televisie en computer gewoon door blijven werken. Een prettige gedachte. Standaard leveren de netgekoppelde zonnepanelen op het dak van het huis géén elektriciteit als het elektriciteitsnet is uitgevallen. Maar door gebruik van deze omvormer van Victron in deze configuratie is dat dus wel mogelijk.

* het maakt niet uit of dit één of meerdere zonnepanelen zijn. Hoe meer, hoe sneller de accu geladen wordt. Dit zonnepaneel is een paneel in combinatie met een netgekoppelde inverter/omvormer die normaal gesproken rechtstreeks aan het openbaar elektriciteitsnet wordt gekoppeld (dus dezelfde zonnepanelen zoals je die overal op de daken van huizen ziet liggen want dat zijn ook "netgekoppelde" zonnepaneelinstallaties).

De netgekoppelde zonnepaneelinverter (omvormer) is in de illustratie voor het gemak weggelaten. Realiseer dus dat de kabel van het zonnepaneel naar het stekkerblok wel degelijk een 220V leiding is die loopt vanuit de netgekoppelde inverter (omvormer).

vorige configuratie alle configuraties volgende configuratie

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >victron multiplus en quattro configuraties