victron energy multiplus of quattro omvormer / acculader in eilandbedrijf configuratie 2

Victron MultiPlus - Quattro configuratie 2

In deze configuratie / situatie wordt de omvormer die vanuit de accu, via de MultiPlus of Quattro stroom levert aan de 220V apparaten bijgestaan door een zonnepaneel*. De energie die het zonnepaneel levert en dit in deze situatie afstaat aan het 220V apparaat, heeft tot gevolg dat die energie niet door de accu geleverd hoeft te worden. Door gebruik te maken van een zonnepaneel* zal de accu dus minder snel ontladen worden. Hierdoor neemt de tijd toe dat de 220V apparaten gevoed kunnen worden uit de accu. Door gebruik van een zonnepaneel zal de autonomie tijd tijd verlengend worden.

Het koppelen van een zonnepaneel, zoals hier, aan de uitgang van de omvormer, dus direct gekoppeld op de 220V waar ook de apparaten op aangesloten worden, is vrij ongebruikelijk. Normaal gesproken wordt het zonnepaneel met zijn gelijkspanning/stroom direct aangesloten, via een zonnestroom/acculader, op de accu. Wanneer je al beschikt over een zonnepaneel en een netgekoppelde inverter kan je deze dus ook inzetten "achter" de MultiPlus of Quattro omvormer. Op het moment van schrijven kennen we geen andere omvormer dan die van Victron met de MultiPlus en Quattro omvormers die dit ondersteunen. Een normale omvormer waar je een netgekoppeld zonnepaneel op aansluit zal defect raken of op zijn minst in "de alarmstand" springen zodra het zonnepaneel energie gaat leveren aan de omvormer op het moment dat de aangesloten apparaten minder energie vragen dan het zonnepaneel levert.

Met deze configuratie zijn zelfs stromen / vermogens leverbaar die met de MultiPlus of Quattro alleen niet mogelijk zijn. Immers, het zonnepaneel voegt energie toe. Die is overigens wel fluctuerend. Je kan dus niet 100% rekenen op een hoge toegevoegde waarde vanuit de zonnepanelen. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen zijn toch apparaten te voeden, bij voldoende zonneschijn, die met de MultiPlus of Quattro alleen niet mogelijk was. Tenzij je een grotere MultiPlus of Quattro zou kopen, of meerdere omvormers parallel schakelt. Maar dat vergt ook weer navenant aantal extra accu's.

Het voordeel van deze configuratie is dat bij voldoende zonneschijn meer vermogen beschikbaar is dan je eigenlijk met de MultiPlus of Quattro kan leveren. De wasmachine laten draaien terwijl dit klusje voor de MultiPlus te veel energie vraagt omdat het maximaal vermogen van het model wat je gekozen hebt feitelijk te laag is, behoort nu tot de mogelijkheden.

Deze configuratie is ook interessant voor diegene die op hun dak netgekoppelde zonnepanelen hebben liggen maar willen zorgen dat bij uitval van het openbaar elektriciteitsnet ze toch een gegarandeerde elektriciteitslevering willen hebben. Hierdoor kan de vriezer, koelkast, cv, televisie en computer gewoon door blijven werken. Een prettige gedachte.

* het maakt niet uit of dit één of meerdere zonnepanelen zijn. Hoe meer, hoe minder de accu belast wordt. Dit zonnepaneel is een paneel in combinatie met een netgekoppelde inverter/omvormer die normaal gesproken rechtstreeks aan het openbaar elektriciteitsnet wordt gekoppeld (dus dezelfde zonnepanelen zoals je die overal op de daken van huizen ziet liggen want dat zijn ook "netgekoppelde" zonnepaneelinstallaties).

De netgekoppelde zonnepaneelinverter (omvormer) is in de illustratie voor het gemak weggelaten. Realiseer dus dat de kabel van het zonnepaneel naar het stekkerblok wel degelijk een 220V leiding is die loopt vanuit de netgekoppelde inverter (omvormer).

vorige configuratie alle configuraties volgende configuratie

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >victron multiplus en quattro configuraties