victron energy multiplus of quattro omvormer / acculader in eilandbedrijf configuratie 1

Victron MultiPlus - Quattro configuratie 1

In deze configuratie / situatie wordt de meest elementaire situatie weergegeven van een 220V omvormer. Geheel onafhankelijk van het lichtnet kan je toch van 220V apparaten gebruik maken. Dit wordt eilandbedrijf genoemd.

Aan de omvormer wordt een 220V apparaat aangesloten. Op het moment dat je dit apparaat aanzet zal de omvormer de energie voor dit apparaat leveren. Die energie wordt betrokken vanuit de accu. Hierdoor zal de accu, afhankelijk van het vermogen van het apparaat (of apparaten) uitgedrukt in Watt, en de duur dat ze aan staan minder of meer ontladen raken. De MultiPlus of Quattro omvormer zal van de accuspanning, meestal 12V maar soms 24V of 48V, omzetten naar 220V wisselspanning waardoor je toch normale 220V apparaten kan blijven gebruiken en niet speciale 12V apparaten hoeft te kopen.

Vroeg of laat zal de spanning van de accu zodanig laag worden dat verder ontladen kwalijke gevolgen zal hebben voor de levensduur van de accu. Uit voorzorg zal de MultiPlus of Quattro de omvormer uitschakelen om de negatieve gevolgen voor de accu te voorkomen.

Wanneer een accu helemaal ontladen wordt zal de levensduur van de accu drastisch afnemen. Daarom heeft de Victron in de MultiPlus en Quattro omvormer/acculader een bescherming waardoor de accu tot een verantwoord accu spanningsniveau wordt ontladen. Dit niveau is overigens instelbaar. Een lagere waarde instellen is niet slim, want dan wordt de accu te ver ontladen, maar de drempelwaarden verhogen, dus de laagste accuspanning waarbij de omvormer zichzelf uitschakelt verhogen is wellicht wel slim. Het gevolg hiervan is dat je minder lang je apparaten kan voeden met de accu, maar de accu gaat wel langer mee. Dit is een van de vele afwegingen die je moet maken bij het gebruik van accu's. Lees hier meer over in de gouden regels voor accu's

terug naar alle configuraties volgende configuratie

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >victron multiplus en quattro configuraties