Hoeveel Watt moet een 220V omvormer continu kunnen leveren?
In dit artikel leggen we uit hoe je het maximaal te leveren vermogen van een omvormer kan uitrekenen.
Lijstje maken
Het bepalen van het benodigde vermogen (de hoeveelheid Watt) zal een van de meest lastige keuzes zijn. Als het allemaal niet zou uitmaken kocht je de omvormer met het grootste vermogen. Maar ja, die is heel groot, heel zwaar, vraagt heel veel stroom, ook in de stand-by stand en vereist daarom een grote accu en bovenal, hij is het duurst!
Dus ga je afwegen. Wat wil ik aansluiten op de omvormer? Daar moet je een lijstje van maken. Als je dat lijstje hebt kijk je eerst naar het apparaat die het grootste vermogen vraagt. Dat is het minimale vermogen dat de omvormer continu moet kunnen leveren. We nemen een voorbeeld. Stel ons lijstje ziet er als volgt uit:
- Senseo apparaat: 1450 Watt (zoveel vermogen vraagt een Senseo).
- TV: 50 Watt
- Radio: 20 Watt
- Telefoonlader: 5 Watt
- Laptop accu lader: 30 Watt
- Verlichting, drie spaarlampen van 9 Watt = 27 Watt
Hoeveel vermogen moet een omvormer zijn waarop je onder andere een Senseo apparaat wil aansluiten?
Het vermogen van de Senseo valt meteen op, de andere vermogens zijn relatief klein. Als je de Senseo wilt gebruiken moet de omvormer minimaal 1450 Watt kunnen leveren. Samen met de andere apparaten is dit 1582 Watt. We ronden het benodigde vermogen af op zo'n 1600 Watt. Dat is, voor een caravan of camper een hele flinke omvormer. Die is niet alleen flink van gewicht, denk aan zo'n 10 kg, Hij is ook flink groot denk aan drie schoenendozen, maar heeft ook een flink prijskaartje. Richtprijs € 900. Zo'n omvormer vraagt minimaal een AGM accu van 400 Ah maar feitelijk is dat ook te krap. Wanneer je de Senseo zou weglaten wordt het een heel ander plaatje. Dan is het totaal 132 Watt. Dan is een 150 Watt omvormer (of iets meer) voldoende. Dan kan je af met een accu met een capaciteit van 50 Ah of meer. De omvormer weegt nu maar een kilo of twee en het prijskaartje ligt zo rond de € 150.
Koelkasten en andere apparaten met een motor
Wanneer je op de omvormer apparaten wilt aansluiten die een motor bezitten zoals pompen, airco, koelkast of gereedschap moet je weten dat deze apparaten een zeer grote "aanloopstroom" hebben. Neem bijvoorbeeld een koelkast(je). Als je op het typeplaatje kijkt zal je een vermogen vinden van bijv. 150 Watt. Dat is wat de koelkast verbruikt als hij koelt en "aangeslagen" is. Dat zou dus minimaal een omvormer van 150-180 Watt vereisen.
Maar de aanloopstroom van apparaten met een motor (en in de koelkast zit een compressor/pomp die door een elektromotor wordt aangedreven) liggen zo'n 4 tot 10 keer zo hoog dan het normale continue vermogen. Dus voor zo'n koelkastje moet je minimaal een omvormer hebben van 800 Watt. Een deel van de piekstroom wordt door de omvormer opgevangen doordat de meeste omvormers voor een (hele korte tijd, delen van een seconde) een dubbele stroom kunnen leveren. Dus een 800 Watt omvormer kan heel even 1600 Watt leveren.
Relatie tussen maximaal vermogen omvormer en accu capaciteit
Hou terdege rekening dat het maximaal te leveren vermogen van een 12V naar 220V omvormer een relatie heeft met de capaciteit van de gebruikte accu. Denk dus niet, ik koop maar een grote omvormer die heel veel vermogen aan kan, dan zit ik altijd goed, want, zo'n zware omvormer kan je wel aansluiten op een kleine accu maar die legt al heel snel het loodje. Daarom hebben we een artikel geschreven over de relatie tussen het te leveren vermogen van de omvormer een de minimaal benodigde accucapaciteit.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie