Hoe moet je accu's parallel of in serie schakelen om de spanning (V) of capaciteit (Ah) te verhogen/vergroten?

Victron 12 Volt AGM accu 12-120
Victron 12 Volt AGM accu 12-120 (12V - 120 Ah)

In dit artikel gaan we in op het parallel of serie schakelen van accu's om daarmee een grotere capaciteit of spanning te hebben waardoor de omvormer langer voorzien wordt van energie.

Je wilt voor je 220V omvormer een accuspanning gebruiken van 24V wellicht 36V of zelfs 48V. Maar je kan geen accu kopen die 24, 36 of 48 Volt levert. Maar dat is geen probleem, je kan accu's in serie schakelen waardoor de spanning van de gezamenlijke accu's hoger wordt. Wellicht ben je geïnteresseerd om de capaciteit in Ah van een accu te vergroten omdat de accucapaciteit van een accu te beperkt is (de accu te snel leeg is).

Door meerdere accu's parallel te schakelen blijft de spanning gelijk maar neemt de capaciteit toe. We hebben een aantal artikelen geschreven die uitleggen t hoe je accu's parallel of in serie schakelt of zelfs een combinatie van serie en parallelschakeling. Teven gaan we in op de problemen en nadelen van deze technieken. Maar maak je geen zorgen, dit is een hele normale toegepaste techniek die overal om je heen toegepast wordt. Sterker nog, een 12 Volt accu blijkt, zonder dat je het weet ook al een serieschakeling van accu's te zijn.

Voor de minder ervaren technici onder ons een waarschuwing: wanneer je een fout maakt in het aansluitgen van accu's kan dit desastreuze gevolgen hebben. Wanneer je twee accu's parallel schakelt (aan elkaar koppelt) maar dit foutief doet ontstaan enorme vonken en de kabels kunnen zelfs mogelijk smelten. Dat is een hele gevaarlijke situatie. Je bent dus gewaarschuwd.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers