victron 12 Volt gel accu model 12-130
Victron Gel accu model 12-130 (12 V - 130 Ah)

Hoe moet je accu's parallel schakelen om de capaciteit (Ah) te vergroten?

Je hebt berekend dat voor je 220V omvormer een accucapaciteit nodig hebt die groter is dan de grootste accu die verkocht wordt. Of wil je niet één grote accu, omdat deze te zwaar en onhandelbaar is, maar liever twee kleinere accu's. Dan moet je accu's parallel schakelen. Door accu's parallel te schakelen zal de accucapaciteit toenemen (in Ah). In dit artikel leggen we uit hoe je accu's parallel schakelt. Teven gaan we in op de problemen en nadelen van deze technieken. Maar maak je geen zorgen, dit is een hele normale toegepaste techniek die overal om je heen toegepast wordt.

Voor de minder ervaren technici onder ons een waarschuwing: wanneer je een fout maakt kan dit desastreuze gevolgen hebben. Wanneer je twee accu's parallel schakelt (aan elkaar koppelt) maar dit foutief doet, dus de plus aan de min en de min aan de plus dan krijg je enorme vonken en de kabels zullen waarschijnlijk smelten. Dat is dus een hele gevaarlijke situatie. Je bent dus gewaarschuwd.

Eenheden kort verklaard

V = Volt = spanning (formele afkorting: U)
A = Ampère = stroom (formele afkorting: I)
W = Watt = vermogen (formele afkorting: P)
Watt = Volt x Ampère
Energie = vermogen x tijd (formele afkorting J of Joule)
Capaciteit (bij accu's) = Ah (Ampère x hour) deze waarde geeft aan hoeveel stroom (A) kan leveren gedurende een bepaalde tijd (h) hour of uur.

Parallel schakeling: een hogere capaciteit realiseren met twee of meer accu's

twee parallel en twee serie geschakelde accu's van 12V
parallel schakelen verhoogt de capaciteit, niet de spanning; verbindt de + pool aan de + pool, de - pool aan de - pool

Wanneer je accu's parallel schakelt neemt niet de spanning toe maar wel hun totale capaciteit. Stel je hebt een bepaalde accu en daarmee kan je vier uur tv kijken. Schakel je twee van deze accu's parallel dan kan je nu acht uur tv kijken. Door het parallel schakelen van accu's wordt als het ware de "tankinhoud" vergroot.

Parallel schakelen van accu's is vrij simpel. Zet de accu's dicht bij elkaar. Sluit de plus pool van de eerste accu aan op de plus pool van de tweede accu, en sluit de min pool van de eerste accu aan op de minpool van de tweede accu.

Theoretisch bestaat geen beperking aan het parallel schakelen van accu's. In dit voorbeeld hebben we twee accu's parallel geschakeld. Maar drie, vier, of nog meer accu's parallel schakelen is gewoon mogelijk. Met iedere accu die je toevoegt verveelvoudig je de capaciteit van de accucapaciteit per accu. Twee accu's van 100 Ah leveren samen een denkbeeldige accu op van 200 Ah. Drie accu's van 100 Ah hebben een capaciteit van 300 Ah, enzovoort.

Voor dat je begint met het parallel schakelen van accu's moet je zorgen dat de accu's individueel geheel geladen zijn, daardoor zorg je dat de lading van alle accu's gelijk is. Dat is een zeer essentiële stap die zal zorgen dat de accu's langer mee gaan (en mogelijke vonken voorkomt tijdens het aansluiten).

Let op: bij het parallel schakelen van accu's moet je voldoen aan de volgende eisen. Onderstaande punten zijn alle zeer belangrijk neem ze zonder uitzondering in acht!

parallel schakelen van accu's en aansluiten op een omvormer / lader
parallel schakelen van accu's en aansluiten op een omvormer / lader: let speciaal op de manier hoe de + en - kabels van de omvormer op de voorste en achterste accu zijn aangesloten
  • Verbindt altijd de + pool van de accu met de + pool van de andere accu('s). Zo ook de - pool met de - pool.
  • De spanning van de accu's moet gelijk zijn. Dus een 12 Volt accu mag je alleen maar parallel schakelen met een andere 12 Volt accu.
  • De capaciteit van de accu's die je parallel schakelt moet identiek zijn. Als de ene accu 100 Ah is moet de andere accu (of accu's) ook exact 100 Ah zijn.
  • De fabricagedatum en het gebruik van de accu's die je parallel schakelt moet vrijwel identiek zijn. Als je accu's parallel wilt gaan schakelen koop dan vanaf dag 1 bijvoorbeeld twee identieke accu's en niet eerst één en een jaar later nog een omdat je merkte dat de capaciteit van de eerste accu toch te weinig is. Waarom dit heel belangrijk is wordt een heel lastig technisch verhaal wat we je zullen besparen. Zou je het negeren dan zal één van de twee accu's snel defect raken. Wanneer je merkt dat de capaciteit niet voldoende is van één accu koop dan een compleet nieuwe set. Koop dan twee nieuwe accu's en zet die parallel. Gebruik de andere accu niet meer. Hooguit voor noodsituaties (hou hem wel geladen!).
  • Mocht een van de accu's in een parallel schakeling defect geraakt zijn vervang dan alle accu's en niet alleen de defecte. Doe je het toch dan zal je snel weer een defecte accu hebben. De reden hiervan is ook een heel technisch verhaal wat we je zullen besparen.
  • Sluit de lader en omvormer (of een gecombineerde omvormer/lader) met zijn + en - kabel niet aan op één van de accu's. Sluit de + kabel aan op de eerste / voorste accu en de - kabel aan de laatste / achterste accu. Reden: kabels en aansluitingen van kabel naar accu hebben een bepaalde weerstand waardoor je "spanning verliest". Als je de lader op de eerste accu aansluit met zijn + en - kabels zal de eerste accu de juiste spanning krijgen maar de achterste krijgt minder spanning vanwege de kabels. De accu's worden dan niet goed gelanden. Zie het aansluitschema van bijvoorbeeld vier accu's en een omvormer/lader zoals hiernaast is weergegeven.

Andere reden om meerdere accu's parallel te schakelen.

Niet alleen neemt de totale accucapaciteit toe wanneer je accu's parallel schakelt, maar de stroom die geleverd wordt zal verdeeld worden over de parallel geschakelde accu's. Dat is prettig want accu's hebben een hekel aan het leveren van grote stromen voor een langere periode. Door de stroom te beperken zal je de levensduur van de accu's verlengen. Hou als vuistregel aan dat de ontlaadstroom niet hoger is dan een vijfde van de capaciteit van de accu, dit noemen we de C/5 waarde (capaciteit van de accu gedeeld door vijf). Heeft je accu bijvoorbeeld een capaciteit van 100 Ah, dan is het wijs om de stroom die je onttrekt van de accu voor een wat langere periode niet hoger te laten worden dan 100 / 5 = 20 Ampère. Natuurlijk zijn kortstondig hoge stromen niet (heel) erg. Deze C/5 stroombeperking is natuurlijk maar een richtlijn. Per accutype ligt deze waarde anders, een opgerolde AGM accu kan beter tegen langdurig grote stromen dan een AGM met platen of Gel accu. Maar in zijn algemeenheid is het slim om deze C/5 beperking aan te houden. Realiseer dat hoe hoger de stroom wordt voor een langdurige periode hoe sneller de accu zal verouderen (hoe sneller je de accu moet vervangen). Bij iedere accu geldt dat hij met een stroom van C/5 (in dit voorbeeld met een 100 Ah accu dus 20 Ampère) een langere levensduur heeft dan als je bijvoorbeeld C/4 aanhoudt (dat is in dit voorbeeld een continue stoom van 100 Ah / 4 = 25 Ampère). Laat staan C/3 of C/2.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers