12 Volt AGM cellpower accu
12 Volt AGM CellPower accu

Hoe moet je accu's een combinatie maken van parallel en serie schakelen om de spanning en de capaciteit (Ah) te verhogen?

Je wilt voor je 220V omvormer een accuspanning gebruiken van 24V wellicht 36V of zelfs 48V. Tevens wil je de accucapaciteit verhogen omdat de capaciteit van een enkele accu te laag is. Een combinatie maken van serie en parallel schakelen levert dan het gewenste resultaat op. In dit artikel leggen we uit hoe je met accu's een combinatie kan maken van parallel en serieschakeling. Teven gaan we in op de problemen en nadelen van deze technieken. Maar maak je geen zorgen, dit is een hele normale toegepaste techniek die overal om je heen toegepast wordt.

Voor de minder ervaren technici onder ons een waarschuwing: wanneer je een fout maakt kan dit desastreuze gevolgen hebben. Wanneer je twee accu's parallel schakelt (aan elkaar koppelt) maar dit foutief doet, dus de plus aan de min en de min aan de plus dan krijg je enorme vonken en de kabels zullen waarschijnlijk smelten. Dat is dus een hele gevaarlijke situatie. Je bent dus gewaarschuwd.

Voordat je dit artikel leest is het raadzaam de artikelen te lezen die gaan over het in serie schakelen van accu's en het parallel schakelen van accu's.

Eenheden kort verklaard

V = Volt = spanning (formele afkorting: U)
A = Ampère = stroom (formele afkorting: I)
W = Watt = vermogen (formele afkorting: P)
Watt = Volt x Ampère
Energie = vermogen x tijd (formele afkorting J of Joule)
Capaciteit (bij accu's) = Ah (Ampère x hour) deze waarde geeft aan hoeveel stroom (A) kan leveren gedurende een bepaalde tijd (h) hour of uur.

12 Volt AGM cellpower accu
combinatie van parallel en serie schakeling van accu's; hier een combinatie die 24 Volt en een tweevoudige accucapaciteit oplevert

Een combinatie van een parallel en serie schakeling

Wanneer je een 24V omvormer gebruikt zal je twee accu's van 12V in serie moeten schakelen. Is de capaciteit van de accu onvoldoende dan moet je die serieschakeling weer parallel schakelen aan nog een serie schakeling. Hierdoor blijft de spanning 24V maar de capaciteit in Ah neemt met een factor twee toe. Wanneer je nog meer capaciteit nodig hebt combineer je deze serie schakeling van twee accu's meerdere malen toe. In de illustratie hiernaast zijn vier accu's in een serie/parallel schakeling gecombineerd. Als de accu's een capaciteit hebben van 100 Ah, dan levert deze combinatie een spanning op van 24V en een capaciteit van 200 Ah.

Voorwaarden voor het in serie en parallel schakelen van accu's

Voordat je accu's in serie en parallel schakelt moeten de accu's individueel geheel geladen zijn. Dit garandeert dat de accu's een gelijke lading hebben. Dit is een zeer belangrijke vereiste bij een serie-parallelschakeling en zorgt voor een maximalisatie van de levensduur van de accu's.

Bij het in serie en parallel schakelen van accu's moet je voldoen aan alle onderstaande eisen, negeer er geen een!

  • Het aansluiten van de accu's moet gebeuren conform de voorbeelden op deze pagina.
  • Alle accu's moeten exact gelijke typen zijn*
  • Alle accu's moeten een gelijke capaciteit (in Ah) hebben**.
  • De productiedatum en het gebruik (aantal keren dat ze geladen / ontladen zijn) moet overeenkomen (een heel klein beetje speling mag maar liever niet, hou een maximaal verschil aan van 6 maanden en/of een maximaal verschil van 75 ontlaad/laad cycli).
  • Een defecte accu vervangen in een serie/parallelschakeling moet je nooit doen; dan moeten alle accu's vervangen worden.
  • Overtuig je dat de gekozen accu in serie geschakeld mag worden. Bij Gel en AGM accu's is dit geen probleem maar LiFePO4 (LFP) accu's is dit meestal niet mogelijk.

* accu's heb je in honderden uitvoeringen, niet alleen in de gebruikte materialen zoals Gel of AGM maar ook de opbouw van de "platen". Door de keuze van materialen en structuur kan de fabrikant een accu voor een bepaald doel optimaliseren zoals gebruik in noodverlichting, recreatief gebruik, startaccu of in een golfkarretje. Meng nooit verschillende typen met elkaar. Ter illustratie: Cellpower heeft vele verschillende AGM accutypen/families. Op het moment van schrijven waren dat de accu's waarvan het typenummer begint met CP, CPC, CPL, CPH, CPT, CPX, CPW en CPF. Dit zijn allemaal verschillende accutypen die je onderling niet moet combineren in een serieschakeling.

** Is de ene accu bijvoorbeeld 100 Ah dan moet de andere accu ook 100 Ah zijn. Combineer nooit, als voorbeeld, een 90 Ah en een 100 Ah accu.

Controle van in serie-parallel geschakelde accu's

Meet regelmatig, bijvoorbeeld eens per maand, de spanning van de individuele accu's als deze volledig geladen zijn. Maak daartoe de accu's los (isoleer goed de kabels aan het eind waardoor je geen kortsluiting kan maken) en meet bij alle accu's individueel de (open klem) spanning . Zijn de spanningsverschillen tussen de accu's groter dan 0,2 Volt dan houdt dit in dat de accu's "uit balans" zijn en waarschijnlijk vervanging noodzakelijk is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >12v naar 220v omvormers >serie parallel schakelen accu's

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen