Wat is het nou? 220 Volt of 230 Volt?

220v wandcontactdoos 230v stopcontact
staat hier 220 Volt of 230 Volt op?

De meeste mensen gebruiken de term "220 Volt" als ze willen aangeven dat bijvoorbeeld een apparaat niet op batterijen maar op "elektriciteit" werkt. Ook gebruiken ze nog de term "220 Volt stopcontact". Als je de verpakking en specificates van elektrische apparaten nauwkeurig bestudeerd zie je geen 220 maar 230 Volt staan. Wat is het nou, 220 of 230 Volt en waar komt die verwarring vandaan?

Netspanning vroeger 220 Volt

De netspanning, de spanning van het openbaar elektriciteitsnet, was vroeger ongeveer 220 Volt. In 1985 is in Europees verband afgesproken om de spanning in twintig jaar tijd langzaam te verhogen van 220 Volt naar 230 Volt. De belangrijkste drijfveer was de harmonisatie op het Europese continent. Vooral de harmonisatie met het Verenigd Koninkrijk waar men geen 220V maar 240V gebruikte was belangrijk.

Die twintig jaar is inmiddels voorbij maar we spreken nog steeds over 220 Volt. Dat is zo ingeburgerd dat het nog wel tientallen jaren zal duren (of nog langer!) voordat we het over 230 Volt zullen hebben. Kijk maar eens naar de term "lichtnet". Die term is al heel oud en stamt uit de tijd dat het openbaar elektriciteitsnet hoofdzakelijk gebruikt werd voor verlichting.

Overigens, als je nu de spanning in je wandcontactdoos (stopcontact) zou meten, zal je waarschijnlijk geen 230V meten. Bij ons thuis is dit zo'n 225 Volt. Dit is niet erg want het valt "binnen de specificatie". De spanning in het elektriciteitsnet fluctueert een beetje en zal deze, afhankelijk van de locatie, ver of dichtbij het elektriciteitshuisje en andere factoren, wat hoger en soms wat lager zijn. Vandaar dat afspraken zijn gemaakt binnen welke marge de spanning moet zijn. Dit is 230 Volt +10% en -10%. De netspanning moet (wettelijk) liggen tussen de en 207 en 253 Volt. Overigens, dit is een versimpelde voorstelling van zaken, want het is nog iets complexer. De hiervoor genoemde grenzen moeten voor 99,5% van de tijd gegarandeerd zijn, in 0,5% van de tijd mag de spanning nog verder afwijken.

Wat zijn de voordelen van een hogere netspanning?

Realiseer dat het volgende geen drijfveer was tot de harmonisatie van de 230 Volt, het is een leuke bijkomstigheid. In Nederland is de maximale stroom die door de elektriciteitsaders mag stromen (in een normaal huis) beperkt tot 16 Ampère. Het vermogen (in Watt) dat je uit een wandcontactdoos (stopcontact) kan halen is de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Vroeger was dat dus 220 Volt x 16 Ampère = 3520 Watt.

We zijn door de jaren heen steeds meer elektrische apparaten gaan gebruiken. Wanneer je het maximale vermogen van 3520 Watt zou willen verhogen dan zou dat mogelijk zijn als je de elektriciteitsaders in je huis dikker maakt (en de zekeringen aanpast). Maar dat kost veel geld. Een andere oplossing is door de spanning te verhogen. Want bij een spanning van 230 Volt kan je al 230 Volt x 16 Ampère = 3680 Watt uit een stopcontact halen. Dus het verhogen van de netspanning heeft tot gevolg dat je zonder gevaar van oververhitting en of kortsluiting 160 Watt extra energie uit je wandcontactdoos kan halen.

Behalve het bovenstaande en de niet verdere uitgelegde en te verwaarlozen spanningsverliezen in de kabels in je huis, die kleiner worden bij het hoger worden van de netspanning, zijn verder geen voordelen aan een spanningsverhoging denkbaar.

Wat zijn de nadelen van een netspanningsverhoging?

Die zijn nauwelijks aanwezig. Zeer oude apparatuur die ontworpen was voor gebruik van 220 Volt zou sneller defect kunnen gaan. Maar gezien de enorme lange tijd die genomen is om over te gaan van 220V naar 230 Volt, dat is twintig jaar, zal dit in de praktijk geen probleem opleveren. Vrijwel alle apparaten zijn inmiddels wel vervangen voor versies die met 230 Volt kunnen omgaan. Sterker nog, veel apparatuur zoals computers, televisies, adapters voor telefoons, laders, etc kunnen omgaan met alle spanningen en frequenties die op de wereld beschikbaar zijn. Daarom zie je vaak op de apparaten staan een (wissel)spanning van 100-240 Volt en een frequentie van 50-60 Hz.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers