Je wilt op vakantie, vooral voor onderweg, in de auto 220V hebben om je laptop of andere kleine apparaten van elektriciteit te voorzien

12V sigaretten aansluiting
12 Volt aansluiting

Je gaat de omvormer dus aansluiten op de 12V sigarettenaansteker aansluiting in de auto. Dat is heel eenvoudig realiseerbaar.

Je moet wel de beperkingen weten! Realiseer dat een 12V aansluiting in de auto (sigarettenaansteker) een zeer beperkte stroom kan leveren. Dat ligt in de orde van 10, 15 tot 20 Ampère. Dat houdt in dat de apparaten die je wilt aansluiten op de omvormer, niet meer vermogen mogen vragen dan 10A x 12V = 120 Watt tot maximaal 20A x 12V = 240 Watt. Sluit je meer vermogen aan, dan smelt je zekering in je auto door.

Het vermogen van de omvormer waar je naar om moet kijken ligt op 100 a 150 Watt. Meer mag wel, zolang je realiseert dat je niet te veel vermogen moet aansluiten op de omvormer. Voor een lader voor een laptop voldoet vaak, maar niet altijd, een "gemodificeerde sinusomvormer", die is lekker goedkoop. Maar een garantie dat je laptop het er op doet krijg je niet. Sommig laders of andere apparaten wijgeren te werken met zo'n goedkope "gemodificeerde sinus omvormer" je bent gewaarschuwd. Wil je geen risico nemen dan moet omkijken naar een "werkelijke sinusomvormer". Die kan alle apparaten van een goede 220V spanning voorzien en geeft nooit problemen met de 220V apparaten die je aansluit.

victron 12/180 phoenix omvormer
Victron Energy 12/180 220V omvormer
  • Tip 1: neem altijd reservezekeringen mee speciaal voor je sigarettenaansteker.
  • Tip 2: gebruik geen zwaardere zekering! De bedrading in de auto is daar niet geschikt voor en zal mogelijk smelten met mogelijk kortsluiting tot gevolg.
  • Tip 3: koop een omvormer met een lage nullast. Mocht je de omvormer vergeten uit te zetten, dan is niet in een mum je accu leeg!
  • Tip 4: de stroom die je met deze omvormer uit je accu kan trekken is aanzienlijk. Dat is geen probleem voor onderweg, zolang de motor draait. Zet je de motor uit dan moet je het gebruik van de omvormer beperken. Je zal niet de eerste zijn die zijn auto niet meer kan starten omdat de accu behoorlijk ontladen is. Advies: gebruik deze omvormer niet langer dan twee uur met de motor uit om de accu niet te ver te ontladen.

Een mogelijke omvormer geschikt voor deze klus is de Victron Phoenix 12/180. Hier kan je een uitgebreide review - test lezen dan weet je wat je aan zo'n omvormer hebt en wat de beperkingen, voordelen en nadelen zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers