Noodstroom met accu's betekent keuzes maken

zonnepanelen op rood dak
bij stroomstoring toch geen elektriciteit met zonnepanelen op je dak?

Laten we je nu meteen al uit de droom helpen. Mogelijk denk je dat je met het de hier voorgestelde noodstroom­voorziening, tijdens een stroomstoring, ongestoord door kan gaan met het gebruik van al je elektrische apparaten. Technisch is dit mogelijk maar praktisch zal je portemonnee een streep door die plannen halen en je verplichten om keuzes te maken welke apparaten aan blijven staan.

In dit artikel kan je lezen hoe je op basis van je huidige zonnepanelen door een extra omvormer en een accu of accu's te kopen een noodstroomvoorziening kan maken. Bij stroomuitval van het openbaar elektriciteitsnet heb je dan toch elektriciteit. Maar, ondanks dat je al je 230 Volt apparaten aan dit noodstroomnet kan koppelen, is een beperking van toepassing.

Het vermogen (in Watt) van de gekoppelde apparaten kan niet groter zijn dan het vermogen wat de extra omvormer kan leveren. In ons voorbeeld is dit 1600 Watt continue (korte pieken mogen best even een stuk hoger zijn). Dat komt omdat wij kozen voor de Victron Multiplus Compact 24/2000/50 omvormer die overigens 100% gelijk is aan de 12 Volts versie, de Victron Multiplus Compact 12/2000/80. Ondanks dat het typenummer van 2000 doet vermoeden dat het om een 2000 Watt versie gaat is dit niet zo. Die 2000 staat voor het aantal VA's wat de omvormer kan leveren en dat is net even wat anders dan Watt. Het maximale vermogen is bij dit type omvormer 1600 Watt.

Naast de omvormer zal je ook, voor de momenten dat de zon niet schijnt, gebruik moeten maken van een accu. De capaciteit van een accu zal je waarschijnlijk flink teleurstellen. Een accu is duur, groot, zwaar en levert maar weinig "energie capaciteit". Je zal dus keuzes moeten maken welke apparaten je wel en niet tijdens een stroomstoring aan wil zetten anders is de accu zo op. Je zal, net zoals wij, al snel de conclusie trekken "het hoog nodige". Je wilt immers zo lang mogelijk de stroomstoring overbruggen op basis van de energie uit je zonnepanelen en je accu.

Die overbruggingsperiode is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Aan de ene kant is dat de grootte van de extra omvormer, de gekoppelde accu's en de hoeveelheid energie die je zonnepanelen op dat moment leveren, en aan de andere kant is dat het aantal apparaten wat je aan wilt laten staan, feitelijk hun opgenomen vermogen. Als je dit goed uitkient kan de door jou gebouwde noodstroomvoorziening niet niet uren, maar dagen, weken mogelijk zelfs maandenlang toch elektriciteit leveren bij een stroomstoring.

In onze situatie wilde we de koelkast, vriezer en cv ketel van elektriciteit blijven voorzien tijdens een netspanningsuitval. Dat kon alleen maar als we vier flinke accu's kochten. Natuurlijk kunnen we ook andere apparaten aansluiten zoals verlichting, laptop, tv en dergelijke, maar, zeker als de zon onder is, zal je dit soort extra belastingen sterk moeten beperken. Want als de zon schijnt heb je meestal genoeg energie (zelfs vaak over als je flink wat zonnepanelen op je dak liggen) maar als de zon onder is moet alle energie uit de accu komen en die blijkt snel op te zijn. Dus gebruik van een oven, elektrisch kacheltje, waterkoker, koffiezetter en dergelijke, wat allemaal apparaten zijn die veel vermogen vereisen is, zeker na zonsondergang, feitelijk uit den boze.

Technisch is het zonder meer mogelijk om met dit noodstroomnet een oven van genoeg energie te voorzien, maar de meeste zullen terugdeinzen voor de kosten van een sterkere omvormer en veel accu's. Voor een noodstroomvoorziening, wat je hopelijk nooit in je leven nodig hebt, zullen de meeste die wens als niet realistisch beschouwen. Hoe sterker je de hoeveelheid benodigde energie voor je apparaten kan beperken, hoe goedkoper de noodstroomvoorziening zal zijn. Ga alvast nadenken over de meeste essentiële vraag: welke apparaten moeten tijdens een stroomstoring absoluut van elektriciteit voorzien blijven?

Verder lezen

Lees verder in deel drie waarin we de twee belangrijkste onderdelen van je noodstroom introduceren: de speciale omvormer en de accu.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >noodstroom, generator, aggregaat >noodstroom met zonnepanelen >deel 2

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen