Beoordeling review Waterpik WP100 monddouche

Waterpik is een fabrikant uit de Verenigde Staten die wereldbekend is geworden met haar monddouche. Zo bekend zelfs dat de merknaam inmiddels een synoniem is geworden voor een monddouche en door vele een "Waterpik" wordt genoemd. Je zou van deze fabrikant dus mogen verwachten dat zij top producten maken. Na onze jarenlange test kunnen we één ding stellen: de Waterpik WP100 (het bekendste model) kan zeer goed je tanden en kiezen ontdoen van etensresten en tandplak. Maar dat alleen is niet voldoende. Het geheel moet goed zijn. Na jarenlang gebruik, waarbij we regelmatig ter vergelijking een aantal dagen omschakelde naar andere modellen van andere fabrikanten monddouches, zijn we niet onder de indruk van de Waterpik WP100 "in zijn algemeenheid". We kunnen niet anders concluderen dat het een minder doordacht ontwerp is. Koop je een slecht apparaat met de Waterpik WP100? Nee, dat zeker niet, maar de concurrentie kent de meeste nadelen die deze Waterpik WP100 heeft niet.

waterpik wp100 water flosser
Waterpik WP100
 • Krachtige straal voor het verwijderen van etensresten tussen kiezen en tanden en tandpak.
 • Vele verschillende spuitmondjes worden geleverd die verschillende stralen hebben.
 • Werkt ook via een scheermachine stopcontact.
 • Handvat draait gemakkelijk in de mond - geen tegenwerking van de waterslang
 • Waterslang gaat zeer snel kapot.
 • Maakt aanzienlijk meer herrie dan de Oral B - Braun waterflossers.
 • Minder goed bruikbaar voor het masseren van tandvlees.
 • Waterreservoir is heel lastig uitneembaar.
 • Losse spuitmondjes niet goed opbergbaar.
 • Waterslang in sommige situaties te kort.
 • Waterslang "bergt niet makkelijk op".
 • Handgreep blijft zeer lang nadruppelen.

De Waterpik WP-100 monddouche

Waterreservoir

De Waterpik WP100 is sinds de introductie niet veranderd. Het waterreservoir is zeer ruim bemeten en bevindt zich bovenop de monddouche. Het is een soort "grote deksel". Om het waterreservoir te vullen zal je deze uit de waterpik moeten halen. Daar komt gelijk al één van de grootste ergernissen naar voren. Je moet met behoorlijk veel kracht het waterreservoir van het basisapparaat trekken. Daar heb je twee handen en redelijk veel kracht voor nodig. Soms is er een beetje water achtergebleven in de reservoir en dat schiet dan ook prompt uit het reservoir je badkamer in, op het moment dat het reservoir loskomt/schiet van de onderkant. Dit zou te voorkomen zijn als je de deksel op het reservoir houdt. Maarja, de deksel... Waar is de deksel?

Waterpik WP100 monddouche deksel
Waterpik WP100 monddouche deksel

De deksel

De deksel op het waterreservoir dient als opbergplaats voor alle spuitmondjes. Leuk bedacht en het apparaat wordt daar smaller van. Want in een badkamer is doorgaans niet zo veel ruimte. Maar hoe slim ook bedacht, deze oplossing "werkt" in de praktijk niet. Dit is de irritatie nummer 2: je hebt namelijk geen zin om iedere keer de deksel van en op het waterreservoir te halen, en er later weer op te zetten, omdat je even water in het reservoir moet doen. In eerste instantie ligt de deksel een aantal weken naast het apparaat om daarna uiteindelijk in een kast te belanden. De spuitmondjes blijven dan rond de monddouche slingeren. Bij de monddouches van bijvoorbeeld Oral B, waar een aparte ruimte gemaakt is voor de spuitmondjes in het basisapparaat, wordt de oppervlakte van het apparaat wat groter maar het blijft wel opgeruimd. Ter referentie, hieronder een foto van de oplossing zoals Oral B - Braun die heeft gekozen voor het opbergen van de spuitmondjes in haar Monddouches.

Oral B Oxyjet opbergvakje
Geïntegreerde opbergvakjes bij Oral B

De waterslang

Wellicht hebben wij een iets afwijkende situatie, bij ons staat de Waterpik monddouche op een kastje naast de wasbak in de badkamer. Daar zit een afstand van 25 cm tussen. Daar stootten we tegen nadeel nummer drie: de waterslang tussen het basisapparaat en het handvat is net te kort. Dit nadeel hoeft dus niet voor iedereen van toepassing te zijn. Als je monddouche op de wastafel staat, er net achter of op een planchet net iets er boven, maar dan moet dat ook weer niet te hoog zijn, geldt dit nadeel dus niet. Mogelijk doordat we de waterslang iets verder moeten uitrekken dan normaal, hoewel we niet de indruk kregen dat hij tegen het eind van zijn kunnen zat, kwam een gebrekkige materiaalkeuze van Waterpik naar voren: na ongeveer een maand of 14 brak de waterslang af vlak bij het handvat. Natuurlijk kan je dit nabestellen bij Waterpik, maar dat kost toch weer zo'n 15 euro. Een breuk in de waterslang hebben we in het jaren en jarenlange gebruik van de Oral B nog niet meegemaakt. Opvallend. Na het gebruik van de monddouche wil je het handvat weer terugplaatsen in de houder. Dan komt nadeel vier naar voren: de opgerolde waterslang gaat niet eenvoudig terug in het basisapparaat. Bij Oral B schiet de waterslang automatisch terug in zijn oorspronkelijke stand en in het "opbergvak", niet zo bij de Waterpik WP100, die moet je begeleiden en een beetje rommelen. Jammer.

Het handvat

Het handvat waar de spuitmondjes in geklikt kunnen worden is irritatie nummer vijf. Dit handvat bestaat uit twee kunststof "helften" die tegen elkaar geklikt zijn. De naad loopt van boven naar beneden, aan beide kanten. Tijdens de monddouche verzameld zich in deze naden veel water en na de monddouchebehandeling blijft hier irritant lang waterdruppeltjes uit lopen. Dit resulteert in een klein plasje water onder het basisapparaat, waar je inmiddels het handvat hebt terug geplaatst. Dat water droogt weer op, en dat proces gaat iedere dag door. Uiteindelijk krijg je kalkaanslag onder/vlak voor het apparaat. Bij Oral B heb je hier geen last van omdat het handvat één geheel is, hooguit is aan de onderkant een tweede deel zichtbaar wat van onderaf er in geschoven wordt. Het "nalekken" komt bij Oral B niet voor.

Het handvat ligt verder goed in de hand en je kan gemakkelijk het handvat in je mond "draaien" om bij alle hoekjes en gaatjes te komen. Dit is duidelijk makkelijker dan bij de Oral B. Dit komt omdat bij de waterpik de waterslang aan de onderkant ingevoerd wordt en bij de Oral B aan de zijkant en als je het handvat draait, draai je dus de slang "om het handvat heen" wat uiteraard niet gemakkelijk gaat. Dit is duidelijk een pluspunt bij de Waterpik.

De spuitmond

De vele spuitmondjes die standaard bij de Waterpik WP100 monddouche worden geleverd voldoen zonder meer. De etensresten wegspuiten en het verwijderen van tandplak gaat moeiteloos. Dit is geen specifiek voordeel of nadeel ten opzichte van de Oral B Waterjet. Je zou de Waterpik zelfs een pluspunt kunnen geven omdat je uit verschillende soorten spuitmondjes kan kiezen. Bij Oral B is er maar één type spuitmond (waar we ook gelukkig mee waren, dat wel).

De pomp

De pomp is een minpuntje. Hij pompt perfect, en is goed instelbaar, maar hij maakt alleen aanzienlijk meer herrie dan de pompjes die gebruikt worden bij Oral B. Als je partner al slaapt moet je niet in de badkamer de Waterpik aanzetten. Dan is je partner zeker wakker.

Eindoordeel - beoordeling

De Waterpik monddouche WP100 doet waar ze voor ontworpen is: het verwijderen van etensresten en, zoals Waterpik dit claimt: het verwijderen van tandplak. Het verwijderen van etensresten doet de Waterpik zonder meer goed, geen twijfel mogelijk. De nadelen zitten in het "gebruik" van het apparaat. Een iets te kort en breekbare waterslang, hij maakt iets te veel herrie, en je mist een "vast" opbergvak voor de spuitmondjes en een nalekkende handgreep zorgde er voor dat we deze monddouche duidelijk minder goed beoordelen dan de Oral B monddouches. Het is tijd dat Waterpik teruggaat naar de tekentafel en een nieuw ontwerp maakt die deze nadelen wegwerkt.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >monddouche - elektrische tandenborstel >reviews