caravelair antaris de luxe
verwijderen monddouches zoals deze Oral B Waterjet 6500 ook tandplak?

Verwijderd een monddouche tanplak van kiezen en tanden?

Fabrikanten van monddouches maar vooral Waterpik en Hydrofloss (Oral B waagt zich er niet aan) willen je doen geloven dat het tandplak (tandplaque) met een monddouchebehandeling verwijderd kan worden. Sterker nog, men beweerd dat dit zelfs beter gaat dan met een tandenborstel poetsen! Maar is dit wel waar?

Tandplak - tandplaque verwijderen met een monddouche beter dan met een tandenborstel?

Natuurlijk wil menig producent van een monddouche ons laten geloven dat tandplak (tandplaque) verwijderd kan worden met een monddouchebehandeling. We zijn eens in de wetenschappelijke studieboeken gedoken om bewijzen te vinden die deze stelling onderschrijven. Helaas, het tegengestelde werd beschreven in verschillende boeken die wetenschappelijke studies aanhaalden.

Natuurlijk werd ook studie aangehaald die het tegenovergestelde beweerde, zoiets gebeurd wel vaker, maar de uitkomsten van die studie konden door anderen niet gereproduceerd worden. Wetenschappelijk is dit dus niet bewezen. Logisch want anders zouden de fabrikanten hier veel meer ruchtbaarheid aan geven en stond de halve mensheid niet met een tandenborstel maar met een monddouche 's avonds in zijn handen...

Wil je tandplak verwijderen dan heb je daar een tandenborstel voor nodig. En het klinkt vreemd, maar daar heb je, volgens wetenschappelijke studieboeken zelfs geen tanpasta voor nodig. Alleen al poetsen is voldoende. Gebruik je een tandpasta waarin fluor zit dan heeft dit een positieve invloed op de verwijdering van tanplak.

Alle andere bekende (chemische) middelen zoals Listerine blijkt maar zeer beperkte of geen werking te hebben. Uitzondering hierop is chloorhexidine (dat is iets totaal anders dan chloor of bleekwater in zo'n gele fles, zet die dus absoluut niet aan je mond!), deze verwijderd niet de tandplak, maar voorkomt de groei er van op de lange termijn. Helaas kleven aan chloorhexidine ook nadelen (bijwerkingen) waardoor het gebruiken niet aan te raden is tenzij op advies van een dokter.

Helaas, verwijderen van tanplak gaat nog steeds mechanisch het beste. Met de tandenborstel dus. Is het gebruik van een monddouche daarmee van tafel? Nee zeker niet, maar een vervanger van de tandenborstel voor het verwijderen van tandplak blijkt het dus niet te zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >monddouche - elektrische tandenborstel