philips sonicare elektrische tandenborstel
tandenborstel verwijderd (het meeste) tandplak

Wat is tandplak (tandplaque) en hoe verwijder je dit het best?

Tandplak is een vervelend fenomeen in je mond. Het zit op je tanden en ontstaat iedere dag. Dat tandplak moet er wel af want anders bestaat de kans dat je op termijn last krijgt van gingivitis (tandvleesontsteking). Tandsteen kan alleen maar mechanisch verwijderd worden door een tandarts of mondhygiënist. Tandplak iedere dag verwijderen is het devies, maar hoe doe je dat het best?

Wat is tandplak?

Tandplak, ook wel als tandplaque geschreven, is een dunne laag "vervuiling" die zich heeft gehecht aan tanden en kiezen. Tandplak kan je vrijwel niet zien omdat dit vrijwel dezelfde kleur heeft als je tanden en kiezen. Tandplak zit niet alleen op de zichtbare delen van je tanden en kiezen maar ook daartussen, wat je dus niet ziet. Tandplak bestaat uit een combinatie van etensresten, mondslijm en bacteriën. Tandplak kan je zien door met je nagel over je tand vanaf het tandvlees tot het einde van je tand te schrapen. Het witte "spul" wat op het topje van je nagel achterblijft is het tandplak. Dit tanplak bevindt zich op je hele tand of kies maar het meest op de plaats waar tand of kies het tandvlees raakt.

Hoe verwijder je tanplak?

Om tandplak te verwijderen zijn twee technieken nodig. Je zal je tanden moeten poetsen want dit verwijderd tandplak zeer effectief. Liefst met een elektrische tandenborstel. Met tandenpoetsen heb je het zichtbare gedeelte van de tandplak verwijderd. Nu zit het ook nog tussen de tanden en kiezen want daar kan een tandenborstel niet bij. Tandplak tussen kiezen en tanden verwijderen kan het best met flossen. Als je dat vreselijk vindt kan je een monddouche gebruiken liefst in combinatie met tandenragers.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is wat over blijft van niet verwijderd tandplak. In tandplak zit onder andere fosfaat en calcium en zal zich hechten aan je tanden en kiezen. Dit gebeurd op de kies of tand maar vaak precies op de plek waar de tand of kies het tandvlees raakt. Tandsteen is alleen maar mechanisch te verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. Wanneer je last van tandsteen hebt, laat dit dan verwijderen, doe je dit niet dan krijg je last van tandvleesontsteking en uiteindelijk gingivitis.

Hoe kan je zien dat je tandvlees ontstoken is?

Dat is niet altijd gemakkelijk te zien. Tandvlees hoort roze gekleurd te zijn. Wanneer het roder gaat kleuren of gaat opzetten kan dit duiden op tandvleesontsteking. Gezond tandvlees bloed niet als je de tanden poetst of een monddouche gebruikt. Bloed het wel, dan heb je vrijwel zeker last van tandvleesontsteking. Ga dan meteen naar de tandarts.

Hoe kan je voorkomen dat je uit je mond stinkt?

Het tandpak op zich stinkt niet echt. Wanneer je uit je mond stinkt is dit voor het grootste deel te wijten aan ontstoken tandvlees. Flossen, een monddouche en ragers zijn dan je beste vrienden. Maar ga eerst langs de tandarts want die moet het tandsteen, wat zeker is ontstaan verwijderen, anders was je tandvlees niet ontstoken!


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >monddouche - elektrische tandenborstel