Oral B / Braun monddouche 8500 Oxyjet

Hoe kan je een monddouche / waterpik ontsmetten, schoonmaken en ontkalken?

Tijdens het gebruik van een monddouche / waterpik wordt het apparaat steeds viezer. Niet alleen moet je je mond schoonhouden, ook je monddouche! Daarnaast bevat het water wat je gebruikt kalk en andere zouten. Als die niet verwijderd worden zal uiteindelijk het apparaat defect raken. Zaak dus om regelmatig de monddouche te ontkalken.

Wat eerst, en wat daarna?

Wil je ontsmetten dan moet eerst het vuil verwijderd worden. Daarna is het slim om de kalk te verwijderen en als laatste te ontsmetten.

Schoonmaken

Onze ervaring is dat je het waterreservoir van de monddouche het beste kan schoonmaken in de vaatwasser. Zet dit reservoir bovenin en zeker niet onderin. Daar bestaat de kans dat het te heet wordt vanwege het verwarmingselement en gedeeltelijk kan smelten. Je kan het normale programma gebruiken. Heb je geen vaatwasser dan is een bruistablet voor een kunstgebit ook goed bruikbaar. Mocht je ook dat niet hebben dan het reservoir vullen met warm water waar soda in opgelost is. Laat dit een uurtje staan daarna goed omspoelen een met een sopje in je afwasteiltje goed schoonmaken. Gebruik geen schuurspons want dat krast.

Ontkalken

Mocht je waterreservoir sporen hebben van kalk dan zal dit ook in de waterpomp, slang en spuitmond zitten. Nadat het watterreservoir is schoongemaakt laat je het waterreservoir in de monddouche zitten en vul je gedeeltelijk met een ontkalkingsmiddel. Dat kan citroenzuur zijn, dit zijn witte kristallen die je kan kopen "lijkt op normaal zout maar is dat zeker niet" en wat je oplost in lekker warm water, verdun het niet veel ander werkt het niet goed. Gebruik rustig twee of drie eetlepels citroenzuur kristallen met driekwart gevuld reservoir lekker warm water als indicatie. Zet nu de spuitmond ondersteboven in het reservoir en zet de pomp aan en laat dit een minuutje aan staan. Hierdoor wordt in het hele systeem het citroenzuur rondgempompt: slang, pomp en reservoir. Loop weg en kom na een tijdje weer terug bijvoorbeeld na een kwartiertje. Weer een minuutje laten pompen. Herhaal dit een aantal keer tot je ziet dat het kalk is opgelost of niet meer "werkt". Maak je over het citroenzuur geen zorgen, het is niet agressief (je kan het zelfs opdrinken) en je kan het nooit te lang in je waterdouche laten zitten. Klaar? Dan citroenzuur weggooien en een aantal keren doorspoelen met normaal water. Dit is alleen maar om de smaak van het citroenzuur weg te halen meer niet.

Gebruik geen azijn want dat laat een nare lucht achter. Je kan natuurlijk ook een ander ontkalkingsmiddel nemen maar dat is meestal veel duurder en is vaak ook citroenzuur.

Een kilo citroenzuur kristallen kan je voor ongeveer vijf euro kopen. Bijvoorbeeld bij een Chinese toko of oosterse winkel. Kleinere verpakking zijn ook verkrijgbaar. Citroenzuur is enigszins hygroscopisch (trekt water aan) en zal op den duur gaan klonteren. Geen probleem die kan je kapot maken en gewoon gebruiken.

Ontsmetten

Let op: chloor is gevaarlijk voor je ogen, lichaam en kleren. Met veel water afspoelen als je gemorst hebt.

Wanneer je monddouche of waterpik geheel schoon is en ontkalkt is het tijd voor een ontsmettingsbeurt. Wij gebruiken chloor. Liefst geen dikke maar die dunnen en dus goedkope chloor. De hoeveelheid is niet kritisch. Denk aan vijf dopjes of zo op een driekwart gevuld waterreservoir. Hoe minder chloor je gebruikt hoe langer het moet blijven staan. Zet ook hier de spuitmond ondersteboven in het waterreservoir en laat de machine af en toe even pompen waardoor het chloorwater ook in de pomp, slang en spuitmond komt. Laat dit bijvoorbeeld een uur staan (met af en toe pompen). Daarna chlooroplossing weggooien en meerdere malen je monddouche doorspoelen met gewoon water. Je zal merken dat de eerste twee keer je toch nog iets proeft van chloor vergelijkbaar met het zwembad. Niet heel erg.

In plaats van chloor kan je ook "mondwater" gebruiken. Daar zit chloorhexidine in wat ook ontsmet. Alleen dat is in gebruik veel duurder dan chloor wat je in de keuken gebruikt. Mocht je mondwater gebruiken verdun het dan niet, mondwater is al een sterk verdunde oplossing.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >monddouche - elektrische tandenborstel