Waar moet je op letten als je een monddouche (waterpik, Oral B, Braun, Hydrofloss) koopt?

Gezonde tanden en kiezen maar ook gezond tandvlees wil iedereen wel. Buiten het tandenpoetsen en flossen wordt steeds meer gebruik gemaakt van een monddouche. Is dat wel verstandig? Helpt het? Kan de monddouche het flossen vervangen? Is de monddouche in staat het tandplak te verwijderen? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een monddouche? Zijn er grote verschillen tussen Waterpik, Braun, Oral B, Kitty Hydrofloss en de aangeboden modellen? Lees onze ervaring van jarenlang gebruik van deze monddouches en kies de juiste.

Oral B / Braun monddouche 8500 Oxyjet
Oral B / Braun 8500 Oxyjet

Verder lezen

Wat voor positieve werking gaat uit van het gebruik van een monddouche?

Tijdens het eten zullen etensresten tussen de ruimtes van je tanden en kiezen blijven zitten. De hoeveelheid is afhankelijk van wat je hebt gegeten en de hoeveelheid ruimte tussen je tanden en kiezen. Met tandenpoetsen haal je de etensresten tussen je kiezen en tanden vrijwel niet weg. Met flossen wel. Maar flossen vindt niet iedereen even leuk of makkelijk. Het alternatief is dan het gebruik van de monddouche. De krachtige waterstraal spuit de etensresten tussen je tanden en kiezen met gemak weg. Je zal verbaast zijn hoeveel troep er in de wasbak ligt na een monddouche behandeling. De etensresten en andere vervuilingen tussen de kiezen/tanden en het tandvlees worden ook flink verwijderd. Daarnaast wordt je tandvlees gemasseerd. Wanneer je dit niet zou doen blijven die etensresten achter en zullen het glazuur aantasten en / of gaan rotten. Dit is wat je zal ruiken als "rottende tanden geur / slechte adem" (halitose). Wanneer je een beugel of brackets draagt of later een "retainer" is het gebruik van een monddouche sterk aan te bevelen.

Het gebruik van een monddouche zal een beperkte positieve werking hebben op het verwijderen van tandpak (ter voorkoming van gaatjes - cariës) wellicht zelfs geheel niet, want dat moet vooral met een tandenborstel verwijderd worden. De monddouche zal een grote positieve werking hebben op het voorkomen van tandvleesontsteking, tandvleesbloeden en parodontitis. Vooral mensen met een implantaat, bijvoorbeeld bij een kroon, zullen baat hebben bij goede mond hygiëne en de monddouche helpt daar zeer goed bij. Immers, het tandvlees kan zich niet hechten aan een implantaat en juist de ruimte tussen een implantaat en het tandvlees moet zeer schoon gehouden worden om onder andere parodontitis te voorkomen. Daarnaast, het gebruik van een monddouche voelt heerlijk en verfrissend aan.

Hoe gebruik je een monddouche?

Een monddouche bestaat uit een waterreservoir, een elektrisch pompje, een regelaar voor het instellen van de kracht van de waterstraal en een "spuitmond" waar het water uit komt wat je op je tanden, kiezen en tandvlees moet richten. Na het vullen van het waterreservoir met, liefst lauwwarm water, steek je eerst de spuitmond in je mond en richt je deze op een kies. Daarna zet je hem aan. Gebruik de monddouche zo kort mogelijk na een maaltijd. Na deze behandeling is het verstandig je tanden te poetsen (en niet andersom)

Waar zijn de belangrijkste tekortkomingen van sommige monddouches?

  • Slang naar spuitmond onhandig in gebruik.
  • Spuitmond blijft lang water druppelen na gebruik.
  • Waterreservoir lastig uit te nemen.
  • Waterreservoir te klein.
  • Straal niet krachtig genoeg.
  • Straal niet "puntig" genoeg.
  • Monddouche maakt veel herrie.
  • Niet te gebruiken met een scheerstopcontact

Veel gestelde vragen over monddouches

Ik gebruik de monddouche net voor het eerst, en mijn tandvlees begint te bloeden, is dat erg?

Nee, dit is niet erg. Dit is een bekend verschijnsel wat haast iedere beginnende monddouche gebruiker heeft. Geadviseerd wordt om in het begin de straal niet te hard te zetten en dit later op te voeren.

Na terugkomst van mijn vakantie bloed mijn tandvlees (weer) is dat normaal?

Ja, als je een tijdje de monddouche niet gebruikt zal je dezelfde verschijnselen krijgen als dat je voor het eerst deze gebruikt. Dit verdwijnt binnen een paar dagen.

Moet je de monddouche regelmatig "van binnen" schoonmaken, ontkalken en ontsmetten?

Ja, dat is heel verstandig. Twee keer per jaar is het minimum, beter ieder kwartaal schoonmaken en ontsmetten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­