traagschuim matras
onder invloed van de warmte van je lichaam wordt ter plekke traagschuim zachter. Traag slaat op traag indeuken maar ook traag terugveren van het matras

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen zijn gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim wat zachter wordt zodra de temperatuur stijgt doordat je lichaam in contact komt met je matras. Hierdoor vormt het matras om je heen en volgt goed de contouren van je lichaam. Een nadeel is dat je even moet wachten totdat het schuim op temperatuur en dus zacht is. Dit merk je vooral tijdens het omdraaien. Dit gaat met wat meer moeite dan andere matrassen. Bij traagschuim matrassen zijn er twee zaken waar erg goed op gelet moet worden de SG-waarde en of het matras gegoten of geschuimd is.

Traagschuim heeft veel bijnamen: tempur, Nasa schuim, memoryfoam, slowmotion schuim en lazyfoam. De term "tempur" is feitelijk een fabrikantnaam die bekend is geworden met traagschuim matrassen.

De goedkopere en dus slechtere traagschuimmatrassen zijn "gegoten" en hebben een gesloten celstructuur waardoor ze niet goed ademen en warm aanvoelen. De duurdere traagschuim matrassen zijn "geschuimd" en hebben daardoor een open celstructuur. Deze ademt een stuk beter.

Koudschuim matrassen worden in veel verschillende SG waarden verkocht. Een waarde van SG-50 tot SG-60 blijkt een goede keus te zijn. Een hogere SG waarde is in dit geval niet beter omdat bij hogere SG waarden de celstructuur steeds minder open wordt waardoor het matras minder goed ventileert en dus warmer aanvoelt.

Een traagschuim matras bestaat niet uit 100% traagschuim. Het bestaat uit een bovenlaag van een aantal centimeters traagschuim daarna een ander materiaal. Meestal is dit koudschuim (maar kan zelfs pocketvering zijn) en aan de andere zijde bevindt zich weer traagschuim. De traagschuimlaag moet niet te dun zijn, anders maak je geen gebruik van de positieve eigenschappen en lig je meer op de ondergrond van het matras wat in het midden zit, maar een te dikke laag is ook weer niet goed. Goede matrassen hebben een laag van zo'n 6 tot 9 cm koudschuim.

  • Comfortabel
  • Gaat lang mee (12 jaar)
  • Niet zo snel kuilvorming
  • Goed bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden
  • Vrij duur (het is op dit moment een modegril dus wordt veel winst gemaakt op dit type matras)
  • Je zelf omdraaien in bed gaat wat lastiger

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >matrassen