koudschuim matras hulsta airdream 1000
Hulsta airdream 1000 Koudschuimmatras

Koudschuim matras (HR-schuim matras)

Koudschuim wordt net als traagschuim van polyurethaan gemaakt maar is niet visco-elastisch. Daardoor voelt het wat stugger aan. De veerkracht is wel zeer hoog.

Tijdens de fabricage ontstaat een enorm open celstructuur waardoor dit type matras erg goed ventileert. Het is dus zeer geschikt voor mensen die wat meer zweten en/of het snel warm hebben. Door de goede ventilatie voelt het ook wat koeler aan. Kuilvorming komt van alle matrastype bij koudschuim het minst voor. Ieder matras heeft last van kuilvorming maar bij een koudschuim matras is de mate waarin dit gebeurd het meest beperkt.

Net als vele andere matrassen is de SG waarde erg belangrijk. SG staat voor Soortelijk Gewicht. Het geeft aan hoeveel koudschuim per volume eenheid gebruikt wordt. Anders gezegd: hoeveel koudschuim heeft de fabrikant in je matras gestopt en hoeveel lucht zit er in? Want lucht is gratis en maakt een matras goedkoper maar ook minder duurzaam. Een SG25 matras heeft twee keer zo weinig koudschuim dan een SG50 matras. De SG25 voelt wel, in eerste instantie zacht aan, maar zal snel minder veerkrachtig worden en sneller last van kuilvorming krijgen. Aan de andere kant voelt een SG60 zeer "hard" aan maar is wel heel erg duurzaam (gaat lang mee). In principe kan je zeggen hoe hoger de SG waarde, hoe duurzamer en duurder een matras is. SG25 is een heel goedkope versie en moet een volwassene niet kopen, voor een kind / jonge tiener zou dit geschikt zijn. Een volwassene zal moeten omkijken naar waarden als SG40, SG45 of SG50.

Vreemd genoeg is Koudschuim in Nederland niet populair, maar in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland is dit matrastype razend populair. Daarom zal je in Nederland maar weinig koudschuim matrassen aangeboden zien. Hoewel het wel langzaam toeneemt. Een bekend merk is Hulstra (officieel: Hülsta maar ook Hulsta of Huelsta)

  • Comfortabel maar voelt wat stugger aan
  • Gaat zeer lang mee (14 jaar)
  • Ventileert zeer goed, voelt daardoor koeler aan
  • Zeer geringe kuilvorming
  • Goed bruikbaar in een verstelbare lattenbodem waarin gezeten kan worden
  • Duur

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >matrassen