Kunststof kozijnen en ramen vergelijken

Je bent aan het onderzoeken wat je moet weten als je houten kozijnen gaat vervangen voor kunststof kozijnen. Je vraagt je af hoeveel dat kost, waar je op moet letten, wat de bekende merken zijn, waar de grootste verschillen in zitten tussen merken en modellen. In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken rond renovatie kunststof kozijnen en deuren voor je op een rijtje gezet waardoor je beter in staat bent deze te vergelijken.

Kozijn profiel vorm

vlak profiel kunststof kozijnen
vlak profiel
verdiept profiel kunststof kozijnen
verdiept profiel

Het kozijn is het gedeelte van het raam wat om het glas zit. Dat is dus van kunststof gemaakt. Dat is beschikbaar in vele vormen, structuren en kleuren. De belangrijkste vormen zijn:

  • Vlak profiel
  • Verdiept profiel

Van vlakke en verdiepte profielen zijn zeer veel uitvoeringen verkrijgbaar maar zijn niet gestandaardiseerd. Ga dus bij verschillende leveranciers kijken welk profiel je het meest aanspreekt. Neem in je keuze ook het huidige profiel van je woning of "het straatbeeld" mee. Een verdiept profiel heeft vaak een betere isolatiewaarde maar dat is niet altijd het geval. Bekijk daarom ook de isolatiewaarde van het profiel in vergelijking met andere profielen van dezelfde fabrikant of andere fabrikanten.

Hoekverbindingen

spiegellas voor schuine verbinding bij kunststof kozijnen
schuine verbinding spiegellas
verdiept profiel kunststof kozijnen
stompe verbinding

De horizontale en verticale delen van het kozijn kunnen op twee manieren aan elkaar verbonden worden. Traditioneel werden deze bij kunststof kozijnen onder een hoek van 45 graden met elkaar verbonden op basis van een spiegellas techniek. Tegenwoordig wordt steeds vaker een stompe verbinding toegepast. De stompe hoekverbinding lijkt als twee druppels water op een houten kozijn want daar worden meestal ook stompe verbindingen gebruikt.

Kozijn afwerking

Wanneer je een kozijn kiest met schuine hoeken, dus met een spiegellas, moet je bij verschillende leveranciers goed deze spiegellas bekijken. Waar het om gaat hoe men het overtollige kunststof heeft weggefreesd (verwijderd). Sommige leveranciers maken expres een sleuf er van omdat sommige dit fraai vinden. De boodschap de we geven is: kijk naar de verschillende uitvoeringen en bepaal dan pas je keuze.

Houtnerf imitatie

In het verleden had een kunststof kozijn een vlak en vrij glimmend oppervlak. Daardoor was een kunststof kozijn heel herkenbaar en te onderscheiden van een houten raamkozijn.

Met de komst van Renolit folie, een folie waarin een houtnerf geïmiteerd is én geleverd kan worden in een kleur naar keuze, hebben een houten en kunstof kozijn een gelijke uitstraling. Pas als je met je neus op het kozijn zit kan je verschillen zien. Het kunststof profiel wordt in de fabriek samen met de folie tot één geheel gesmeed. De kans dat deze folie loslaat is daarmee haast uitgesloten.

Let er op dat deze folie niet standaard op ieder kozijn zit én dat niet iedere leverancier het folie aan beide zijden van het kozijn kan leveren. Dan heb je aan de buitenzijde wel een houtnerf maar binnen niet.

Onderhoud

Een van de belangrijkste aspecten waarom men kiest voor kunststof kozijnen is het geringe onderhoud. En terecht. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig met een klein sopje, als je toch al de ramen schoonmaakt, gelijk ook het kozijn mee te nemen. Sommige smeren het kozijn in met een autowax wat het schoonmaken wat vergemakkelijkt. Gebruik vooral niet te agressieve middelen voor het schoonmaken. Ga bij het schoonmaken liefst van onder naar boven te werk. Dus start met het nat/schoonmaken van de onderkant van het kozijn en werkt dan langzaam naar de bovenkant van het kozijn. Doe dit vooral als het sterk vervuild is. Anders blijven "grijze druipers" vaak zichtbaar die erg moeilijk te verwijderen zijn. Het van onder naar boven werken vergt meer tijd want uiteindelijk moet je als je boven klaar bent toch ook weer alles tot onder opnieuw doen, maar met de beste resultaten. Wij hebben bij sterk vervuilde kozijnen goede ervaring met "St. Marc". Als het zeer sterk vervuild is dan gebruiken we dit zelfs puur en laten het even een minuutje intrekken waarna je het met water goed schoon spoelt.

Isolatie

Kunststof kozijnen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Maar onderling zijn hier grote afwijkingen. Hoewel een kunststof kozijn goed isoleert, dat staat buiten kijf, kan je tot nog eens 50% extra besparen op energie als je de meest isolerende versie kiest. Kunststof kozijn producenten leveren meestal een aantal type kozijnen. Ieder type heeft zijn eigen isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in de "U" waarde. Maar soms kom je ook de term Ur of Uf tegen. Wanneer je kunststof kozijn (profielen) gaat vergelijken vraag dan naar de U waarde. Hoe lager de waarde hoe beter het kozijn de warmte isoleert. Een kunststof kozijn met een goede isolatiewaarde heeft op dit moment een U waarde van 1,5 W/m2K maar fabrikanten bieden zeker nog beter isolerende kozijnen aan die dus een nog lagere waarde hebben.

HR++ glas

hr++ glas

In een kunststof kozijn komt normaal gesproken een ruit. Het bouwbesluit eist dat deze ruit een bepaalde minimale isolerende waarde moet bezitten. Enkel glas is tegenwoordig niet meer toegestaan vanwege de veel te slechte isolerende waarde. Vanwege de wettelijke eisen uit het bouwbesluit zet vrijwel iedere leverancier HR++ glas standaard in de kunststof kozijnen. Maar ook daar zijn nog verschillende keuzes te maken. Het ene HR++ glas isoleert beter dan het andere HR++ glas. Zo zal een HR++ ruit beter isoleren naarmate de spouw tussen de ruiten toeneemt. Maar wanneer de spouw dieper wordt dan 15 millimeter neemt de isolatiewaarde weer af. Verstandig dus om HR++ glas met een spouw van 15 millimeter te kiezen.

HR++ glas bezit aan de spouwzijde van het glas aan de kamerzijde een warmte reflecterende folie. Maar met additionele folies zijn extra besparingen mogelijk. Daarnaast kan in de spouw gebruikte standaard Argon gas ook Krypton gas of gebruikt worden wat een hogere isolatiewaarde heeft. Naast HR++ dubbelglas kan ook gekozen worden voor een HR++ ruit met drie glazen lagen. Dus geen dubbelglas maar drievoudig glas. Lees hier meer over HR++ isolerend glas.

Let er op dat de folie in het HR++ glas de ramen een bepaalde (haast niet zichtbare) kleur meegeeft. Dit valt niet op als alle ruiten aan één zijde van het zelfde type HR++ glas is. Zorg op zijn minst dat alle ramen op één verdieping van het zelfde type glas is om kleurverschillen te voorkomen.

Verder lezen

Lees verder over kunststof kozijnen in deel twee.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >kunststof kozijn/deur/schuifpui