Kunststof deuren vergelijken
Je bent aan het onderzoeken wat je moet weten als je houten deur gaat vervangen voor een kunststof deur. Je vraagt je af hoeveel dat kost, waar je op moet letten, wat de bekende merken zijn, waar de grootste verschillen in zitten tussen merken en modellen. In dit artikel hebben we de belangrijkste zaken rond kunststof deuren voor je op een rijtje gezet waardoor je beter in staat bent kunststof deuren te vergelijken. Kies kunststof voordeuren met zorg. Besteed hier veel tijd aan. De voordeur is namelijk zeer bepalend voor de uitstraling van je huis. Daarnaast is het, samen met de achterdeur, de toegang tot je huis en is het slim om aandacht te besteden aan de inbraakwerendheid van de deur.
Voordeuren
Kunststof voordeuren kan je indelen in twee categorieën. De eerst is een deur met een kozijn die dezelfde uitstraling heeft en in harmonie is met de andere kunststof kozijnen die je waarschijnlijk al hebt gekozen voor je ramen. Anders gezegd, en heel kort door de bocht, de deur ziet hetzelfde er uit als een raam alleen is de functie nu een deur. De raamkozijnen en deurkozijnen zijn in complete harmonie met elkaar. Dit type kunststof deur vergt van de twee deurtypen de laagste investering. Het andere type voordeur is wat wij de "designdeur" noemen. De relatie en harmonie met de raamkozijnen is hier totaal afwezig. De deur is in dit geval een uniek element geworden van je huis wat juist afwijkt van de andere gevelelementen. Dit type deur geeft daarom een zeer nadrukkelijk accent aan je huis.
Hoekverbindingen
De stijlen (verticale delen), bovendorpel en eventueel kalf (horizontale delen) van het kozijn kunnen op twee manieren aan elkaar verbonden worden. Traditioneel werden deze onder een hoek van 45 graden met elkaar verbonden op basis van een spiegellas techniek. Tegenwoordig is ook de stompe verbinding beschikbaar. De stompe hoekverbinding wordt ook bij houten kozijnen gebruikt en geeft het kunststof kozijn daarom een meer traditioneel uiterlijk.
Kozijn afwerking
Wanneer het kozijn in de hoeken wordt verbonden met schuine hoeken, een zogenaamde spiegellas, is het raadzaam om bij verschillende leveranciers te kijken hoe deze spiegellas wordt afgewerkt. Tijdens het spiegellassen ontstaat op de schuine naad een uitstulping van gesmolten kunststof. Hoe dit overtollige kunststof wordt weggehaald bepaald een deel van de uitstraling van het kozijn. Soms wordt expres het overtollige kunststof extra diep weggefreesd waardoor een sleufje ontstaat wat best wel fraai staat.
Houtnerf imitatie
Vroeger had een kunststof kozijn een vlak en glimmend oppervlak. Daardoor was een kunststof kozijn heel herkenbaar en te onderscheiden van een houten raamkozijn.
Daarin is verandering gekomen met de komst van Renolit folie, een folie waarin een houtnerf geïmiteerd is én geleverd kan worden in een kleur naar keuze. Sindsdien heeft een houten en kunststof kozijn een gelijke uitstraling. Pas als je met je neus op het kozijn zit zal je de verschillen zien. Het kunststof profiel wordt in de fabriek samen met de Renolit folie tot één geheel gesmeed. Loslaten van deze folie is vrijwel uitgesloten.
Deze folie zit niet standaard op ieder kozijn en niet iedere leverancier zal het folie aan beide zijden van het kozijn leveren. In dat geval heb je aan de buitenzijde wel een houtnerf maar binnenzijde niet. Even op letten dus.
Isolatie
Kunststof kozijnen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Maar onderling hebben zij grote afwijkingen. Hoewel een kunststof kozijn goed isoleert kan je tot nog eens 50% extra energie besparen als je de meest isolerende versie kiest. Kunststof kozijn producenten leveren meestal een aantal type kozijnen. Ieder type heeft zijn eigen isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in de "U" waarde. Maar soms kom je ook de term Ur of Uf tegen (in België: K waarde). Wanneer je kunststof kozijnen (profielen) gaat vergelijken vraag dan naar de U waarde. Hoe lager de waarde hoe beter het kozijn isoleert. Een kunststof kozijn met een goede isolatiewaarde heeft op dit moment een U waarde van 1,5 W/m2K maar fabrikanten bieden zeker nog beter isolerende kozijnen aan die dus een nog lagere waarde hebben.
Scharnieren
Een voordeur zal vrijwel altijd naar binnen draaien. Dat houdt in dat de scharnieren aan de binnenzijde zitten. Wellicht vindt je dat niet mooi. Weet dat deuren ook uitgevoerd kunnen worden met "verdekte scharnieren". Het stellen van de deur na installatie is goed mogelijk met het zogenaamde "3d" scharnier.
Verder lezen
Lees verder in deel twee over kunststof kozijnen.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie