HR++ glas

hr++ glas label
HR++ glas is herkenbaar door inscriptie in spouw in het dubbelglas

Het glas dat zich in een kozijn, deur of schuifpui bevindt neemt de grootste deel van de oppervlakte in. Hierdoor kan hij potentieel de meeste warmte / energie verliezen. Het is dus zaak om rustig stil te staan bij de keuze van een goed isolerende ruit. Door de tijd heen zijn er verschillende technieken gebruikt om het glas beter de warmte te isoleren. Na het enkel glas werd dubbelglas populair. Dat is vervangen door HR glas, later HR+ glas en tegenwoordig is HR++ glas de standaard voor gebruik in ramen.

Enkel glas

Tot de jaren tachtig werden huizen gebouwd met enkel glas in de kozijnen. Het energieverlies van zo'n ruit is enorm in vergelijking met de moderne HR++ ruiten. Een moderne, standaard, HR++ ruit, verlies 79% minder energie dan een enkel glas ruit. Nog minder energieverlies is zeker mogelijk door nog beter isolerende ruiten te kiezen.

Lager is beter

De mate waarin ruiten, kozijnen, deuren, etc., dus elementen die zich in de gevel bevinden, warmte / energie verliezen wordt uitgedrukt in de U waarde (in België de K waarde). De eenheid van de U waarde is W/m2K. We staan daar even bij stil wat dat betekent. In deze eenheid staat W voor het aantal Watt (W), dus vermogen, wat verloren gaat per vierkante meter (m2) bij een temperatuurverschil van één Kelvin (K). Die waarde Kelvin mag in dit geval gelezen worden als graden Celsius omdat één graden temperatuurverschil uitgedrukt in Kelvin of Celsius gelijk is.

Wanneer een ruit beter isoleert zal de warmteafgifte (in Watt) lager zijn dan bij een minder goed geïsoleerde ruit. Deze eenheid geeft dus niet de isolerende maar de warmteverliezende waarde aan. Hoe lager de U waarde, hoe minder warmteverlies. Had men gekozen voor een isolerende eenheid, dan was juist een hogere waarde beter geweest. We zullen er mee moeten leven. Bij de selectie van "de beste isolerende ruit" (of kozijn) geldt: hoe lager de U waarde is, uitgedrukt in W/m2K, hoe beter het is.

Dubbel glas (thermopane)

Rond 1985 begon men in de nieuwbouw steeds vaker het gebruik van dubbelglas toe te passen. Vaak gebruikte men toen de term "thermopane". Dat was een handelsnaam van een bepaalde fabrikant die op grote schaal dubbelglas heeft geleverd. De isolerende waarde van dubbelglas was enorm in vergelijking met enkel glas. De eerste dubbele beglazing (thermopane) hadden een U waarde van 3,3 W/m2K.

HR glas

Na het dubbelglas is een nieuwe ontwikkeling gestart die het dubbelglas enorm veel meer isolatie oplevert. De term HR staat voor Hoog Rendement glas. Men bereikte een betere isolatie door verschillende aspecten. Zo werd de spouw die eerst vrij klein was, bijvoorbeeld 8 mm, vergroot naar 12 of zelfs 15 mm. Daarnaast werd de vulling van de spouw, die bij dubbelglas "droge lucht" was, vervangen door Argon, een edelgas. Om de aantal jaar werd het HR glas verbetert wat betreft de isolatie en zo ontstonden de termen HR glas, HR+ glas en HR++ glas.

Standaard HR++ glas

De standaard HR++ ruit bestaat uit twee lagen glas. Tussen deze twee lagen bevindt zich een afgesloten ruimte die men spouw noemt. De dikte van deze spouw is meestal 12 of 15 millimeter. Hoewel je dit zou verwachten is het niet zo dat een nog grotere spouw leidt tot nog betere isolatie waarden. Een spouw van 15 mm blijkt de beste isolerende waarde te bezitten. In de buitenzijde van de binnenste ruit, dus aan de spouw zijde, is op de ruit een minuscuul dun laagje metaal aangebracht. Dat is zo dun dat het nauwelijks het licht tegenhoudt. Dit laagje metaal heeft tot doel de warmtestraling uit je huis te reflecteren. Maar de zonnestralen (met warmte) wel door te laten. De U waarde (of Uw waarde van U window) van een HR++ ruit moet tegenwoordig minimaal 1,2 W/m2K of lager zijn. Ter referentie: een ruit die uit enkel glas bestaat heeft een U waarde van 5,7 W/m2K. Een HR++ ruit heeft dus een 5,7 / 1,2 = 4,75 beter isolerende waarde dan enkel glas. Tegenwoordig is HR++ glas verkrijgbaar met Krypton als edelgas. Zo'n ruit is wel een stuk duurder met kent een nog later U waarde van 1,1 W/m2K of nog lager.

Condensvorming aan de buitenzijde van HR++ glas

Een aantal keren per jaar, vooral in voor- en najaar is het mogelijk dat je vroeg in de ochtend condens op de ruit ziet zitten. Dit condens bevindt zich dan op de buitenzijde van het glas. Doordat de isolerende waarde van HR++ glas erg hoog is, zal het "buitenblad", het glas aan de buitenzijde, in de nacht zeer koud worden, immers het krijgt door de isolerende werking van HR++ glas niet meer (zoveel) warmte toegevoegd vanuit de kamer. Doordat de ruit koud is zal in de ochtend in een situatie met hoge luchtvochtigheid een condenslaag vormen op de ruit. Dit is niet te voorkomen en is zelfs een indicatie dat de ruit juist goed isoleert! Het condens is normaal gesproken vrij snel in de ochtend weg. Dit condens tref je niet iedere dag aan in het voor- en najaar. Je zal het zo'n 5 tot 10 keer per jaar waar nemen.

kunststof kozijn met 8 kamers
drie laags HR++ glas

Drielaags HR++ glas.

Hoewel relatief duur, wordt het gebruik van drielaags HR++ glas (of vaak al HR+++ glas genoemd) steeds vaker toegepast. Zeker bij gebruik in het passief huis concept. De U waarde van drielaags glas ligt zo rond de 0,5 a 0,6 W/m2K.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >kunststof kozijn/deur/schuifpui