Afkortingen en vaktermen bij kunststof deuren, kozijnen of schuifpuien

aanslag over houten stelkozijn bij voor kunststof kozijnen

Aanslag (rand)

Een extra rand rond het kozijn wat over het stelkozijn valt waardoor het stelkozijn niet meer zichtbaar is. Een aanslagrand wordt ook gebruikt indien het kozijn "over" de muur valt, wat gebruikelijk is bij een chalet. De aanslagrand wordt ook wel neus of neusje genoemd.

Droge beglazing

Met de term droge beglazing wordt aangegeven dat het glas niet met stopverf, zoals vroeger, maar met een rubber afdichting in het kozijn worden afgedicht om vocht buiten te houden. Bij kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van rubber afdichtingen.

gefigureerd glas
gefigureerd glas

Gefigureerd glas of figuurglas

Glas met een "werkje" waardoor deze wel het licht doorlaten maar waarbij het naar binnenkijken vrijwel wordt verhinderd. Vooral toegepast in het badkamerraam of buitendeur.

HR++

Een glazen ruit met een zeer hoge warmte isolerende waarde. Dit type ruit wordt tegenwoordig overal toegepast in nieuw en renovatiebouw. Deze ruit bestaat uit twee (of drie) lagen glas waartussen een edelgas zit, meestal Argon, die extra hoge isolerende eigenschappen bezit. De U waarde (of Uw waarde van U window) van een HR++ ruit is normaal zo'n 1,2 W/m2K (of zelfs nog lager). Ter referentie een ruit die uit enkelglas bestaat heeft een U waarde van 5,7 W/m2K H2Oen de eerste dubbelle beglazingen een U waarde van 3,3 W/m2K. Een HR++ ruit laat dus maar 1,2 / 5,7 = 21% warmte door als enkele ruit gesteld wordt op 100%. Een energiebesparing van haast een factor vijf! Tegenwoordig is HR++ glas verkrijgbaar met Krypton als edelgas. Zo'n ruit is wel een stuk duurder met kent een nog later U waarde van 1,1 tot zelf 0,5 W/m2K. Opvallend voor HR++ glas dat in de nacht of vroege ochtend de ramen aan de buitenkant kunnen beslaan. Dit is een teken dat de ruit juist goed isoleert dus een goed teken! De HR++ ruit geleid zo weinig warmte dat de buitenste ruit erg koud wordt en dat bij dalende temperaturen in de nacht of vroege ochtend zelfs condens afzet op de ruit vergelijkbaar met wat er gebeurd met de spiegel in de doucheruimte. Hier is niets aan te doen. Het condens trekt aan het begin van de ochtend snel weg. Maar een beperkt aantal keer per jaar zal je dit fenomeen meemaken.

DK

Draai kiep raam.

hefschuifpui bediening
hefschuifpui is door middel van een vergrote klink/hendel met weinig kracht te vershuiven

Hefschuifpui

Schuifpui waarbij door middel van een vrij grote deuropener/klink die 180 graden gedraaid wordt, de schuifpui omhoog wordt getild voordat deze verschoven kan worden. Hierdoor is de schuifpui in iedere stand "afsluitbaar" dus ook voor een kleine ventilatieopening. Dit soort schuifpuien rusten standaard niet op hun wieltjes wat de levensduur enorm verlengd (door voorkoming van wielen met ingedrukte zijden) en het schuiven zeer licht maakt. Dit soort schuifpuien zijn met één vinger open en dicht te duwen.

Kalf

Een horizontaal liggende stijl die een raam in twee gedeelten deelt.

Kamers

kunststof kozijn met 5 kamers
5 kamers
kunststof kozijn met 3 kamers
3 kamers
kunststof kozijn met 8 kamers
8 kamers
kunststof kozijn met 6 kamers
6 kamers

Een kunststof profiel bestaat uit een aantal "kamers". Dat zijn afgesloten ruimten met stilstaande lucht. De isolerende werking van stilstaande lucht is zeer hoog. Hoe meer kamers een profiel heeft hoe hoger de isolerende waarde.

Hoewel nog steeds te koop, maar profielen met drie kamers zijn niet meer courant. Die hebben een lage isolerende waarde. Profielen met vijf, zes of zelfs acht kamers worden door leveranciers aangeboden.

Het aantal kamers geeft een indicatie van de isolatiewaarde maar niet exact. Van elke profiel is de U waarde bekend. Vraag daarom bij de verkoper om verschillende profielen te vergelijken. Hoe lager de U waarde hoe beter het kozijn de woning isoleert.

Negge

De opening in de muur waar het kozijn in komt.

aanslag over houten stelkozijn bij voor kunststof kozijnen

PN, paneel

Paneel. Een kunststof, geïsoleerde plaat, die de plaats van een ruit inneemt. Dit tref je bijvoorbeeld aan bij een kunststof deur aan de onderzijde. De bovenzijde van de deur heeft dan dubbelglas.

Profiel

Een raam bestaat uit een ruit en om deze ruit zit een kozijn. Het kozijn bestaat uit vier profielen. Twee horizontale en twee verticale. Deze profielen worden samengevoegd (gesmolten) en vormen dan samen het kozijn. De profielen heb je in zeer veel uitvoeringen. In de basis onderscheiden we vlakke profielen en verdiepte profielen. Een "Hollands profiel" is een zeer diep verdiept profiel wat in Nederland zeer gebruikelijk is.

Ornamentglas

Zie gefigureerd glas.

Spiegellas

spiegellas kunststof kozijn

Een verbindingstechniek waarbij twee kozijnelementen zonder lijm worden samengevoegd door de uiteinden eerst te verwarmen en dan tegen elkaar aan te drukken. Het uitstulpende deel van het kunststof wordt van het kozijn afgefreesd. Deze verbindingstechniek wordt veel toegepast bij traditionele kunststof kozijnen (met een schuine verbinding tussen de horizontale en verticale deel. Tegenwoordig wordt steeds vaker een stompe verbinding toegepast mede omdat dit meer op de traditionele houtverbinding lijkt.

Stelkozijn

aanslag over houten stelkozijn bij voor kunststof kozijnen

Nadat een bestaand houten raam is verwijderd wordt een houten frame aangebracht langs de opening die dan ontstaan is (dus feitelijk aangebracht op de muur) en de opening volgt. Het voordeel van een stelkozijn is dat eventuele oneffenheden van de stenen in de muur niet meer relevant zijn.

Stolpraam Stolpdeur stolpkozijn

Twee ramen of deuren die open kunnen slaan zonder middenstijl. Openslaande deuren zijn een bekende vorm van een stolpdeur. Dat zelfde heb je dus ook bij ramen. Dan heet het een stolpraam. Die ramen grijpen/passen in elkaar als je dicht doet.

Stompe verbinding

De verbinding tussen een horizontaal en verticaal deel van een kozijn, deur of schuifpui die "recht" is, zoals dit gebruikelijk is bij houten verbindingen. In tegenstelling tot de schuine verbinding waarbij het horizontale en verticale deel beiden onder een hoek van 45 graden zijn gezaagd en aan elkaar zijn verbonden.

U waarde, Uw waarde, Uf waarde

Isolatie waarde, hoe lager de waarde hoe hoger de isolatie. In België gebruikt men de eenheid "K waarde". U staat voor de "totale" isolatiewaarde daar wordt ook wel de Engelse Uw waarde voor gebruikt die staat voor U window. De term Ugl wordt in Nederland gebruikt om de isolatiewaarde van het glas aan te geven. Uf of Ufr staat voor U frame en is de isolatiewaarde voor het kozijn (het gedeelte rond de ruit).

Verdekt raambeslag

Zie verdekte scharnieren.

Verdekte scharnieren

verdekte scharnieren raambeslag
verdekte scharnieren raambeslag

Verdekte scharnieren zijn scharnieren die in gesloten stand niet ziet. Verdekte scharnieren worden vaak toegepast bij naar buiten draaiende ramen. Aan de buitenzijde zijn deze scharnieren niet zichtbaar. Dat maakt de ramen gelijk ook inbraakwerender. Maar ook naar binnendraaiende ramen kunnen voorzien worden van verdekte scharnieren wat het onderhoud vereenvoudigt en een fraaie uitstraling heeft. Het enige nadeel van een verdekte scharnier dat meestal het raam of de deur maar 90 graden geopend kan worden.

VKG keurmerk

Vereniging Kunststof Gevelelement, een keurmerk van aangesloten bedrijven.

VG

Vastglas.

Waterslagen

De schuine tegeltjes aan onderzijde van het kozijn (buiten) die het regenwater niet langs de muur laat lopen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >kunststof kozijn/deur/schuifpui