Test review Senseo Switch hd7892
Wij zijn gek op koffie, op het aanrecht staan een Nespresso, Espresso machine, Senseo Up en koffiezetter voor filterkoffie. Dat kost heel wat ruimte dus toen we de Senseo Switch zagen bedachten wij ons geen seconde en konden twee apparaten van het aanrecht halen en bleef daar één mooi apparaat, de Senseo Switch voor over. Onze ervaringen hebben we in deze test review geschreven.
De eindconclusie: de Senseo Switch maakt heerlijke Senseo pad koffie en ook heerlijke doorloopkoffie op basis van filterkoffie. De voordelen zijn dat je nu maar één apparaat nodig hebt voor filterkoffie en Senseo pad koffie én dat je (weer) een Senseo kan zetten voor twee personen tegelijkertijd met de pads. Nadelen heeft dit model nauwelijks, hij is wel iets hoger en dieper dan de Senseo Up én is de inhoud van de kopjes bij de Senseo pads niet instelbaar. We kunnen trots zijn op Philips die een doordacht ontwerp heeft gemaakt die ons dagelijks van een heerlijk bakkie troost voorziet.
Introductie
Nederlanders zijn jaren geleden massaal overgestapt van filterkoffie naar Senseo pads, een doorslaand succes. Hoe lekker ook een Senseo ook smaakt, soms heb je behoefte aan de smaak van filterkoffie ook wel "doorloopkoffie" genoemd. Vandaar dat ook wij een tijd geleden de koffiezetter voor de filterkoffie weer van de zolder hebben gehaald en zo stonden er twee koffie-apparaten op de aanrecht. Eigenlijk vijf want naast de Senseo Up hebben ook nog een espresso halfautomaat, een koffie maler én een Nespresso apparaat. Dat was eigenlijk te veel van het goede, ook ons aanrecht heeft zo zijn beperkingen.
Voor de filterkoffie hadden we destijds een Philips HD7612 koffiezetter gekocht. Dat is een koffiezetapparaat mét doorloopfilter (filtertype 103) een thermoskan (isolatiekan) waar tien grote kopjes koffie mee gezet konden worden. Later hebben we verschillende Senseo apparaten gekocht onder andere de Senseo Up. Over die Senseo Up waren we erg enthousiast. Als je de Senseo Up en de hd7612 samenvoegt dan krijg je de Senseo Switch.
Philips had vast door dat vele "verslaafden" op een combinatie van deze twee apparaten zaten te wachten en zie daar: de Senseo Switch. We vermoeden dat deze "crossover" een hit gaat worden voor Philips. Alles wat je (haast) wenst in één apparaat: Senseo pad koffie voor één of twee personen én filterkoffie die in een isolatiekan (thermoskan) lekker lang warm blijft.
De eigenschappen
- maakt weinig geluid (t.o.v. traditionele Senseo apparaten)
- kan één of tegelijkertijd twee Senseo pad kopjes zetten (de Up kan er maar één per keer)
- doorloopkoffie met filterkoffie is ook mogelijk
- isolatiekan voor filterkoffie houdt de koffie lekker lang warm
- eenvoudige bediening met drie knopjes: 1 pad, 2 pads of filterkoffie
- eenvoudig afneembaar lekbakje
- schakelt zich meteen uit na koffiezetten (energiebesparing)
- kalk indicator lampje
Vóór het eerste gebruik
Voordat je het eerste geurige kopje koffie kan zetten ben je verplicht om de machine door te spoelen (en terecht). We hoorden bij de Blokker dat klanten soms het apparaat terugbrachten omdat ze geen koffie konden zetten. Dat begrijpen we want er komt eerst (expres) koud water uit.
Wanneer je de Senseo Switch voor het eerst wil gebruiken moet je het waterreservoir helemaal vol met (koud) water vullen (tot het streepje van 7 kopjes). Daarna adviseert Philips in haar handleiding een grote kom onder de koffie uitloop te zetten. Steek de steker in het stopcontact en druk op één van de drie knopjes, het maakt niet uit welke. De machine gaat dan meteen het "doorspoelprogramma" doorlopen. Het koude water wordt vanuit het waterreservoir door het apparaat gepompt zonder op te warmen, alleen maar om eventuele vervuiling achtergebleven van het productieproces weg te spoelen (en als je goed kijkt naar het spoelwater dan zie je dat er hele kleine vuiltjes in zweven dus terecht dat dit gedaan wordt). Tja en met koud water kan je geen kopjes koffie zetten... Na deze eerste spoelbeurt is je Senseo Switch klaar voor gebruik en kan je naar keuze één of twee Senseo kopjes of filterkoffie zetten. Wel even het waterreservoir opnieuw vullen met koud water (nooit warm water gebruiken).
Wij hebben het iets anders aangepakt tijdens het doorspoelen. We hebben geen grote kom gezocht maar hebben de bijgeleverde koffiekan daarvoor gebruikt, dan is ook hij meteen schoongespoeld. Bovenop de koffiekan hebben we de koffiefilterhouder geplaatst en onder de koffieuitloop geplaatst (wel eerst de lekbak weghalen). Na die eerste spoelbeurt hebben we het water in de koffiekan weggegooid en de 1-pads houder geplaatst en de koffiekan, maar nu zonder koffiefilter, er nogmaals onder gezet en op het knopje gedrukt voor één kopje. Daarmee spoelden we de padhouder voor de enkele pad ook door. Daarna deden we hetzelfde maar dan voor de padhouder voor twee pads en daarna spoelden we als laatste de isoleerkan nog even om onder de kraan en daarna kon het koffie feest beginnen.
De voordelen
Nadat we een flink aantal kopjes koffie hadden gezet, zowel met de Senseo pads als ook met filterkoffie waren we in staat de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten
Bovenaan de lijst van voordelen staat dat je maar één in plaats van twee apparaten op je aanrecht hebt staan. De Senseo Switch kan namelijk één of twee kopjes Senseo zetten met de gebruikelijke kwaliteit en smaak. Daarnaast kan je doorloopkoffie zetten met filterkoffie of zelf gemalen koffie.
De koffie wordt veel beter warm gehouden dan de traditionele glazen pot zoals de meeste koffiezetters hebben. Dit komt omdat de koffiekan gemaakt is van een dubbelwandig metalen structuur zoals je dit kent van de "thermoskan".
De thermoskan is niet al te groot en kan maximaal zeven kopjes bevatten. Dit zien wij als voordeel omdat wij meestal maar vier kopjes zetten en dan blijft zo'n kleinere kan langer warm dan een grote. Mocht je nog geen thermoskan hebben als koffiekan dan is de thermoskan natuurlijk al een voordeel op zich: het houdt de koffie een flinke tijd lekker warm. De koffiekan heeft trouwens een fraaie deksel. Was bij vorige modellen het uitschenken van de koffie nog wat lastig, hier hoef je maar een heel klein handeltje in te drukken die ergonomisch goed geplaatst zit en de koffie stroomt keurig uit de koffiekan.
Als je een traditioneel Senseo apparaat gewend bent is de Senseo Switch een heel stuk minder hoog. De lekbak is een compliment waard en dat waren we al gewend van de Senseo Up die ook zo'n mooie maar vooral makkelijk te verwijderen lekbak heeft. De lekbak is niet alleen héél makkelijk te verwijderen en onder de kraan om te spoelen, hij bezit ook een uniek anti-terugspat-verhoging in het midden (we doelen hiermee op een soort drempeltje onderin, in het midden van de lekbak). Had dit er niet gezeten dan zou een druppel die in het bakje zou vallen met grote waarschijnlijkheid weer uit het bakje spatten en gedeeltelijk op de aanrecht komen. Een klein detail maar zéér welkom en onze complimenten aan de ontwerpers.
Let er trouwens op dat de lekbak twee uitsparingen heeft aan de onderzijde en allen in twee standen (12 uur en 6 uur) goed en stabiel in de Senseo Switch past. Heb je dit niet gedaan dan staat de lekbak wat "wiebelig". Wellicht denk je: waarom hebben ze dat nou zo moeilijk gemaakt? Kijk dan naar de langwerpige uitsparing in het midden van de lekbak en kijk hoe de uitlopen van een twee-pad-houder daar tegenover gepositioneerd zijn. Slim hé van die ontwerpers?
Voor kampeerders die hun Senseo apparaat meenamen naar de camping kunnen we melden dat de hoeveelheid stroom / vermogen nodig voor de Senseo Switch gelijk is aan alle andere Senseo apparaten: 1450 Watt, ook als je "doorloopkoffie" wil zetten.
Een ander prachtig detail is dat na het gebruik van de koffiefilterhouder deze geplaatst kan worden op de lekbak die op dat moment even naast het apparaat staat want die moetje weghalen als je de koffiekan er onder zet. Eventuele druppeltjes koffie van het koffiefilter komen dan netjes in de lekbak in plaats van het aanrecht of gootsteen waar meestal het filter tijdelijk geplaatst wordt. Weer zo'n klein detail waar we de ontwerpers een compliment voor geven.
De nadelen
Het apparaat is flink dieper dan het traditionele Senseo apparaat of de koffiezetter voor filterkoffie. Dit komt mede omdat men het ontwerp zo smal (dun) mogelijk wilde houden. Een aanrecht is diep genoeg maar in de breedte heb je meestal te weinig ruimte en dan is de keus van smal maar diep ontwerp een verstandige keuze. Toch is het voor vele even wennen.
Wat zou het fijn zijn als je de sterkte van het Senseo pad koffiekopje kon instellen door te bepalen hoeveel water er standaard door het pad stroomt. Helaas is dat niet mogelijk.
Omdat de Senseo Switch een multi-functioneel apparaat is zijn er ook veel "losse dingen". Die zwerven dan rond op je aanrecht of in een diepe la. Bij het zetten van doorloopkoffie heb je de lekbak, en de padhouders "over", is het koffiezetten klaar dan komt daar de koffiefilterhouder nog bij. Bij het zetten van een kopje Senseo heb je altijd een padhouder over, de koffiekan en de filterhouder.
Wat we jammer vinden is dat het elektriciteitssnoer aan één kant (links) uit het apparaat komt en je niet kan omleggen naar de rechterzijde omdat dit bij jouw prettiger uitkomt.
In tegenstelling tot wat je verwacht mag je de isoleerkan, zo staat uitdrukkelijk in de handleiding, niet onderdompelen in water om hem grondig schoon te maken óf hem in de vaatwasser plaatsen.
Tijdens het opwarmfase "lekt" wat "minder heet water" in je koffiepad, de traditionele oplossing van Philips was om dit "expansiewater" terug te voeren in het waterreservoir maar we vermoeden dat Philips hier van afgestapt is omdat het makkelijker te produceren en voor ons iets hygiënischer is.
Filterkoffie zetten
Voor degene die gewend zijn doorloopkoffie te zetten is uitleg overbodig. Bij de Switch wordt een plastic maatschepje geleverd, goed voor precies één kopje koffie. We hebben het nagewogen, daar past precies 6,5 gram in en dat is (vinden wij) een goede hoeveelheid koffie voor één kopje koffie.
We waren heel benieuwd hoe de koffie zou "doorlopen" en wat de smaak zou zijn. Vol verwachting keken we naar het apparaat bij het zetten van de eerste pot met vier kopjes. De Senseo Switch laat steeds een klein beetje water in het filter lopen door heel even de pomp aan te zetten en wacht daarna kort. Daarna volgt weer een extra scheutje water. De pauzes tussen de scheutjes heet water duren zo'n seconde, dat vonden wij best wel kort. Maar dachten, daar zal het ontwerp team veel onderzoek naar hebben gedaan om de meest gunstigste "doorloopsnelheid" te bepalen. We waren erg benieuwd hoe de koffie zou smaken als deze, voor ons gevoel, zo snel gezet wordt. Nou, we kunnen niets anders zeggen dat we genoten hebben van de smaak. De Senseo Switch maakt heerlijke doorloopkoffie waar menig koffiezetter een puntje aan kan zuigen.
De bijgeleverde isoleerkan zorgt door de dubbelwandige kan, net als bij een thermoskan, dat de koffie lekker warm blijft. Natuurlijk zakt de temperatuur als de klok verder tikt maar als je binnen een minuut of twintig nog een "tweede ronde" neemt komt er een heerlijk warm kopje koffie uit.
Bij koffiezetters zonder zo'n isoleerkan moet hij op een "plaatje" staan die met elektriciteit de glazen koffiekan warm houdt. Meestal nét te heet vinden wij waardoor ook veel geur en smaakstoffen verloren gaan. Daarnaast is zo'n warmhoudplaatje niet energiezuinig. Een isoleerkan is "heel groen" en vraagt geen extra energie.
Wij zijn zeer tevreden over de temperatuur van de koffie, maar zou je het nog heter willen hebben dan adviseren we je om de isoleerkan even voor te verwarmen. Dat kan met een beetje heet water uit de fluitketel maar natuurlijk ook door de isoleerkan mét filterhouder maar zonder koffiefilter in het apparaat te plaatsen en op de knop voor twee kopjes koffie te drukken (bedoeld voor twee Senseo pad kopjes). Hierdoor stroomt water van zo'n 90° Celsius in de filter en isoleerkan waardoor die alvast kunnen opwarmen. Nadat het water is doorgelopen haal je de kan en de koffiefilterhouder onder het apparaat vandaan en dan plaats je eerst het koffiefilter en doet de snelfilterkoffie in het filter. Daarna haal je even de filterhouder van de kan en zet je op de aanrecht. Daarna "wals" je het hete water in de kan en spoel je dit weg in de gootsteen. De filterhouder weer op de kan en plaats je deze terug in het apparaat en daarna druk je op de knop "koffiekan" en een paar minuten later kan je genieten van je zelf gemaakte koffie.
Voor nieuwkomers die "koffie 2.0" waarderen een korte uitleg. Koop eerst koffiefilterzakjes maat "102". Die zijn te koop van Melitta maar ook de supermarkten hebben ook hun huismerk en dan moet je "koffie filter nr. 2" hebben, wij kunnen daar geen verschil tussen proeven. Nu komt er iets heel belangrijks, het filter heeft aan één zijde een brede rand "met ribbeltjes". Deze rand moet je omvouwen / dubbelslaan en even goed nastrijken tussen twee vingers. Daarna vouw je het filter open en plaats je het filter in de filterhouder (maar de dubbelgevouwen rand moet dubbelgevouwen blijven zitten). Als je rechts handig bent dan zit de dubbelgeslagen rand normaal gesproken aan de linker kant. Bij linkshandige juist aan de rechterzijde. Als je deze rand niet dubbelvouwt heb je grote kans dat het koffiefilter tijdens het "doorlopen" dichtslaat en het water niet door maar langs het filter de koffiekan instroomt. Dit is niet een probleem van dit apparaat, deze werkwijze moet je toepassen voor elke koffiezetter met dit soort filters.
Koop daarnaast een pak "snelfiltermaling" koffie. Die zijn te koop in verpakkingen van 250 en 500 gram. Weet je niet wat je moet kopen, start dan met "Douwe Egberts aroma rood". Verwijder het papier aan de bovenkant van het pak koffie en dan zie je twee gevouwen punten. Knip voorzichtig één zo'n punt met de schaar open en maak het gat aan de bovenkant nog wat groter door met de schaar het wat open te knippen.
Bij de Senseo Switch is een klein kunststof lepeltje geleverd ook wel het "maatschepje" genoemd. Eén afgestreken (precies vol) lepeltje is goed voor één kop koffie. Wil je vier kopjes "doorloopkoffie" dan schep je vier afgestreken maatschepjes in het filter. Zorg dat de koffie netjes verdeeld is en dat niet de koffie aan één zijde hoog opgestapeld is in het filter en aan de ander zijde de onderkant van het filter haast zichtbaar is. Je kan de koffie voorzichtig (niet hard drukken) met je vinger netjes verdelen maar ervaren koffiezetters "tikken" tegen het filter terwijl ze deze soms een beetje schuin houden en zo de koffie netjes verdelen over de onderkant van het filter.
De Senseo Switch heeft maar één knop voor een "pot koffie". Je kan dus niet aangeven hoeveel kopjes koffie gezet moeten worden. Dat moet je zelf doen door het waterreservoir te vullen met zoveel water dat overeenkomt met het aantal kopjes koffie wat je wilt zetten. Op het waterreservoir staan streepjes met cijfers er bij. Die lopen van "min" (van minimaal wat overeenkomt met twee kopjes koffie) tot en met 7. Zodra je de knop "koffiepot" indrukt zal al het water in het waterreservoir leeggepompt worden en via de filter in de koffiepot terecht komen.
Senseo pad koffie zetten
Waarschijnlijk ben je bekend met de Senseo koffiepads. Hier is niets nieuws onder de zon. Bij de Senseo Switch worden twee padhouders geleverd. Een ondiepe voor één pad en een wat diepere waarin twee pads op elkaar gelegd kunnen worden voor het zetten van twee kopjes of, mocht je er niet genoeg van krijgen, een enkele flinke mok willen vullen voor je zelf.
Ben je een traditioneel Senseo apparaat gewend (de grote, niet de Up) dan zal je te maken gaan krijgen met "voorlekken". Zodra je op de 1 of 2 kops knop drukt gaat de Senseo Switch zijn interne boilertje opwarmen waardoor hij straks voldoende heet water heeft voor 1 of 2 kopjes Senseo pad koffie. Tijdens dit opwarmen zet het water uit, dat is een natuurlijk fenomeen. Bij de traditionele Senseo apparaten werd dit "expansiewater" teruggevoerd met een klein overloopje in het waterreservoir. De Senseo Up en Switch hebben niet zo'n overloopje en "drupt" het water in de Senseo pad. De eerste druppels zijn koud, daarna worden de druppels steeds warmer. De koffie pad wordt dus al vochtig gemaakt, dat is op zich helemaal niet erg, echter dit water is niet gloeiend heet. We zien dit zeker niet als een nadeel maar we hadden liever de oude methode gehad met het overloopje in het waterreservoir.
Wat we heel jammer vinden is dat de hoeveelheid water wat de pad passeert niet in te stellen is. Dit is bij sommige Senseo apparaten en Nespresso apparaten wel mogelijk. Dat gaat dan zeer makkelijk: je druk bijvoorbeeld op de knop van één kop koffie en houdt deze vast totdat je denkt "zo is het genoeg" en dan stopt hij meteen én onthoudt hij met hoeveel water dit kopje is gezet. De volgende keer gebruikt hij deze hoeveelheid water. Iedereen dus zijn eigen sterkte koffie. Maar helaas, niet met deze Senseo Switch. Daar is het confectie: one size fits all. Wil je een iets sterker Senseo bakkie dan moet je nogmaals op de Senseo knop voor één (of twee) kopjes drukken en dan stopt het apparaat meteen.
Isoleerkan Senseo Switch schoonmaken
Zoals in de handleiding is te lezen mag de thermos koffiekan niet ondergedompeld worden in water en mag je hem niet in de vaatwasser stoppen. Na enig gebruik zal de kan van binnen een zwarte aanslag krijgen van de koffie. Philips adviseert om dan een beetje soda in de koffiekan te doen en er heet water op te gieten en een tijdje weg te zetten en daarna grondig naspoelen. Wat ook kan is een héél klein beetje vaatwaspoeder (niet een heel blokje) in te doen en daarna kokend heet water in de kan te gieten, bijvoorbeeld uit een fluitketel. Even in laten trekken voor een kwartiertje eventueel met een afwasborsteltje of keukensponsje in de kan "ronddraaien" en daarna een paar keer goed omspoelen en hij ziet er als nieuw uit.
Conclusie en oordeel
Philips heeft met de Senseo Switch een prachtig apparaat op de markt gezet. Een compliment aan het ontwerpteam die gedacht heeft aan kleine details. Jammer vinden we het dat de hoeveelheid Senseo pad koffie per kopje niet instelbaar is. Hou je van Senseo pad koffie én van filterkoffie dan kunnen we dit product van harte aanbevelen, de koffie smaakt heerlijk.
Senseo Switch ontkalken
Gebruik je normaal leidingwater dan zit daar kalk in en moet je het apparaat, zodra het calc lampje gaat branden, ontkalken. Wil je nooit meer ontkalken en voorgoed van kalkaanslag af? Overweeg dan gebruik te maken van een waterontharder, het kost een flinke duit maar uiteindelijk verdien je het wel terug. Tot die tijd staat hieronder de werkwijze hoe je de Senseo Switch kan ontkalken.
- vul het waterreservoir met koud water tot "max".
- Doe 50 gram citroenzuurkorrels in een kom.
- Giet het waterreservoir leeg in de kom en roer de citroenzuur korrels tot ze opgelost zijn.
- Giet het water met het opgeloste citroenzuur in het waterreservoir.
- Plaats de 1 pads houder in het apparaat.
- Plaats een grote kom van 1,5 liter (of meer) onder de koffie uitstroomopening.
- Druk tegelijkertijd op de 1 en 2 kop senseo knop, het calc, het 1 en 2 kops lampje gaan tegelijkertijd knipperen.
- Langzaam komt het water uit het apparaat en stroomt in de kom.
- Zodra de 1 en 2 kops lampjes snel beginnen te knipperen giet je de kom leeg.
- Plaats de kom opnieuw onder de uitstroomopening.
- Spoel het waterreservoir een paar keer om met koud water om het achtergebleven citroenzuur weg te spoelen.
- Vul het waterreservoir tot "max" met koud water.
- Nu branden de 1 en 2 kops lampjes constant maar het calc lampje knippert nog steeds langzaam.
- Druk opnieuw tegelijkertijd op de 1 en 2 kops drukknopjes, deze beginnen nu net als het calc lampje te knipperen.
- De Senseo Switch wordt nu doorgespoeld met schoon water en de kom vult zich.
- Zodra het water op is gaan de 1 en 2 kops lampjes snel knipperen.
- Leeg nu de kom en vul het waterreservoir nog één keer, zet de kom onder de machine en druk nogmaals tegelijkertijd op de 1 en 2 kops knopjes.
- Zodra het water opnieuw helemaal is doorgelopen is de ontkalkingsprocedure klaar en gaan alle lampjes uit.
- Het apparaat is nu weer klaar voor gebruik.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie