Review Senseo Up hd7880
Bij welke-kiezen-kopen.nl houden we wel van koffie. Het aantal verschillende koffiemachines die we "wilde hebben" is niet op twee handen te tellen. De Senseo koffiemachine gebruiken we al sinds Philips deze introduceerde. Nadeel van de Senseo was dat het nog al een grote machine was, vooral hoog. Daar heeft Philips wat op gevonden. De Senseo Up, de kleine Senseo variant waar op ieder aanrecht wel een plekje voor te vinden is. We hebben deze Senseo Up aan een langdurige test onderworpen en trekken de conclusie dat het een prettig klein apparaat is die lekker koffie kan zetten, maar de ontwerpers (of degene die het voor het zeggen hebben bij Philips) hebben een aantal verkeerde keuzes gemaakt. Jammer, het had met een klein beetje moeite een top apparaat kunnen zijn. Desondanks willen we hem in het keukentje houden.
Twee modellen: hd7880 en hd7884
Wanneer je de Senseo Up gaat kopen moet je opletten dat twee modellen beschikbaar zijn, de hd7880 en de hd7884. Uiterlijk zijn ze identiek, de prijs en functionaliteit is echter verschillend. De hd7884, die duurder is, heeft net als de hd7880 twee knopjes voor een "kleine" en "grote" kop koffie. Het fijne van de hd7884 is dat je per knop ook nog eens in kan stellen hoeveel koffie in je kopje komt. Standaard vinden we de standaard instelling van "kleine kop" te weinig en de "grote kop" te veel. Met een eenmalige instelling kan je dat dus wijzigen. Toegegeven hij is een paar euro's duurder, maar wij vinden dat gebruikersgemak het prijsverschil dubbel en dwars waard.
Wat is anders bij de Senseo Up?
De Senseo Up is vooral een Senseo apparaat gebleven. Dus het vertrouwde koffiepad systeem. Het uiterlijk is vooral enorm aangepast, hij is vooral smaller en heel veel lager. De verschillen op een rij ten opzichte van de generaties Senseo apparaten voor de Senseo Up:
- één kop koffie tegelijkertijd zetten (was één of twee kopjes)
- geen aparte aan/uit knop meer
- twee knopjes, voor een groot en een klein kopje koffie
- uitzetten hoeft niet meer, na het zetten van de koffie staat hij meteen uit
- makkelijk afneembaar lekbakje
- kleiner waterreservoir
- uitstroomopening niet instelbaar in hoogte
- kalk indicatorlichtje (bij modernere Senseo's was dit al aanwezig)
- werkt niet bij omgevingstemperaturen onder de tien graden Celsius
Voor wie is de Senseo Up bedoeld?
Philips heeft met deze Up ingespeeld op de vraag van "kleine" huishoudens. Feitelijk voor diegene die maar één kopje koffie per keer zet zoals een single of een student of overdag als jij thuis bent en je partner weg is. De Senseo Up is ook vooral klein en neemt dus weinig ruimte in beslag, dat is heel fijn. De eigenschap "klein" is waar ook huisgezinnen naar uitkijken die wel twee kopjes koffie willen zetten per keer. Daar is dit apparaat eigenlijk niet voor bedoeld maar het is wel mogelijk. Maar de Up heeft dan wel een paar beperkingen. We zullen die beperkingen aan de orde stellen maar feitelijk is dat niet eerlijk omdat dit is een eenpersoons apparaat is. Bij de Nespresso apparaten hoor je ook niemand (echt) klagen en daar kan je ook maar één kopje koffie per keer zetten.
Uitpakken
De Senseo Up is goed verpakt in een kartonnen verpakking. De machine is makkelijk uit de verpakking te verwijderen. Let wel op: in de doos zitten twee koffiepadhouders. Dat verwacht je niet, want je kan maar 1 kopje koffie tegelijkertijd zetten. Een koffiepad houder voor twee koppen zou je niet verwachten, dus waar dient de andere padhouder dan voor? Die is voor bijvoorbeeld chocolademelk pads. Deze tweede, diepe padhouder blijkt echter zeer goed verstopt in de verpakking. We vermoeden dat menig verpakking inclusief de diepe koffiepadhouder zal worden weggegooid.
Aansluiten / installeren
Het aansluiten is een abc'tje. De 230 Volt steker in het stopcontact steken, water in het waterreservoir gieten en aan de slag. Wat opvalt is de kleur van het snoer. Wij testen de Senseo Up in de witte kleur. En wat verwacht je dan van de kleur van het elektriciteitssnoer? Helaas, een kleine teleurstelling, aan de witte Senseo Up zit een zwart snoer. Dat vinden wij geen goede keus.
De eerste keer dat je de Up gebruikt zal hij een keer door moeten spoelen. Wat opvalt is dat dit apparaat geen aan/uit knop heeft. Er zitten twee knopjes: één voor een klein kopje koffie en een voor een groter kopje koffie. Niet alleen wordt hiermee het volume bepaald maar natuurlijk ook de sterkte. Door op één van de twee knopjes te drukken gaat het apparaat meteen aan. Is hij klaar met het koffiezetten dan gaat hij meteen weer uit. Dat is wel handig.
De eerste keer moet je het waterreservoir geheel vullen en op de "grote kop" toets drukken en grote kom onder de uitstroomopening plaatsen (dus geen koffiepad er nog in). De inhoud van het waterreservoir wordt in zijn geheel gebruikt voor het "doorspoelen", dit om mogelijke vervuilingen tijden de productie uit het apparaat te laten spoelen. Daarna is hij klaar voor gebruik.
Koffie zetten
Tijd voor ons eerste kopje Senseo Up. We vullen het waterreservoir met water, we plaatsten een koffiepad in de padhouder en sluiten deze. Dat sluiten gaat vrij gemakkelijk, je hebt ongeveer even veel kracht voor nodig als de oude Senseo apparaten. Daarna drukken we op het knopje "grote kop koffie" en wachten af. Het ledje onder het knopje gaat rustig knipperen, dat lijkt een goed teken. Daarna gebeurd er niets, althans zo lijkt het. Bij de vorige generaties Senseo apparaten hoorde je het apparaat, de boiler, een behoorlijk luid razend geluid maken. Bij de Senseo Up is dit nauwelijks te horen. Dat is een grote verbetering. Na enige tijd zie je druppeltjes in je koffiekopje vallen. Vreemd, want het apparaat is nog niet aan het "doorlopen" we horen het pompje nog niet lopen. Dat "voordruppelen" begint wel flinke vormen aan te nemen, in het kopje komt een klein laagje water/koffieachtig vocht te staan maar dat is geen heet water of hete koffie. Vreemd, dat herkennen we niet van de Senseo apparaten.
Daar springt de pomp al aan. Wat een heerlijk bescheiden geluidje is dat zeg! De oude Senseo apparaten maakten zoveel herrie dat iedereen op zondagochtend gelijk wakker was, maar deze maakt heel weinig geluid een grote vooruitgang.
Wat ons gelijk opvalt is de schuimlaag. De tovenaars van Philips hebben iets gedaan waardoor een flinke schuimlaag ontstaat, heel veel meer dan bij de traditionele Senseo kopjes koffie. Voor de ware espressoliefhebbers, dit is niet de bekende "crema laag" maar het is een schuimlaag, de belletjes zijn duidelijk waarneembaar. Het staat leuk maar het maakt de koffie niet lekkerder.
Koffiepad verwijderen
Na een normale doorlooptijd is de koffie klaar nog een paar druppeltjes lekt hij na en dan is het tijd om te gaan genieten van de koffie. Maar voordat we dit doen halen we het gebruikte koffiepad gelijk uit de padhouder. Dat is wel zo schoon/netjes. Daar valt ons iets negatiefs op. In de padhouder zit veel meer water dan we gewend zijn. Op het moment dat je de padhouder opendoet stroom nog flink wat water uit de bovenkant van de klep (waar de gaatjes van het water in zitten) de padhouder in. Je ziet letterlijk het water op de pad staan. Met beleid moet je de padhouder uit de machine halen. Wij vinden het dan, bij deze machine, prettig om de padhouder eerst "op zijn kant te houden" boven de aanrecht waardoor het meeste water/koffie er uit kan lopen. Daarna gaat hij pas richting de afvalbak waar de pad er uit geschud kan worden.
Dit vinden we een nadeel, als we de padhouder opendoen schreven we, komt nog een redelijke hoeveelheid druppels water die gedeeltelijk op de pad vallen maar een deel "er achter". Philips weet dit en heeft daar een speciale voorziening voor gemaakt. De koffiepadhouder ligt op een soort trechter. Aan de achterzijde van die trechter zit een rechthoekige stukje kunststof waar precies die druppels invallen, die dan naar de uitstroomopening rollen. Het is dus wijs om wanneer de koffie is gezet het kopje te verwijderen want nadat je de klep van de koffiepadhouder opendoet vallen een flink aantal druppeltjes naar beneden.
De koffiesmaak
Uiteraard waren we nieuwsgierig naar de smaak van de koffie. Daar is niets op aan te merken, die is minimaal hetzelfde als met de vorige generatie Senseo apparaten, wellicht nog wat beter. De temperatuur is meer dan voldoende.
Nog een keer koffie zetten
We hebben nog een keer koffie gezet. Het zat ons niet lekker dat, voordat de pomp water door de pad ging persen, reeds een flinke hoeveelheid water in het kopje komt. Dat moesten we eens onderzoeken. We leggen een nieuwe pad in de padhouder we drukte op het knopje om koffie te zetten maar hebben de klep niet gesloten. Na enige tijd werd het probleem ons duidelijk. Tijdens het opwarmen van het boilertje in de Senseo Up zet het water natuurlijk uit. Dat water moet ergens blijven. Bij de traditionele Senseo apparaten zat boven het waterreservoir een overdrukuitstroomopening (vele zal het waarschijnlijk nog nooit opgevallen zijn). Het water wat tijdens het opwarmen uitzet werd dus weer teruggevoerd in het waterreservoir, een logische keuze dat hoort natuurlijk niet in je kopje.
Bij de Senseo Up heeft men deze techniek, jammer genoeg, verlaten. Het water stroom met zeer veel druppels uit de klep boven de koffiepadhouder. Dat water is natuurlijk in het begin koud. Pas op het eind vlak voordat de pomp gaat pompen wordt dit iets warmer. Al dit water stroomt de pad in die met water verzadigd raakt en zelf in je kopje gaat druppelen. Dit vinden we een hele slechte zaak.
We hebben daarom een "workaround" verzonnen die vervelend maar werkbaar is. We drukken eerst op de juiste koffie knop (veel of weinig koffie), we laten de klep expres open staan. Het kopje zetten we ook niet onder de uitstroomopening maar voor het apparaat. Op het kopje leggen we de koffiepadhouder. In alle rust, terwijl de Senseo Up de boiler staat op te warmen, leggen we een pad in de houder. In de tussentijd gaat het Senseo apparaat een beetje (zachtjes) razen en loopt het water met flink wat druppels uit de klep. Die druppels vallen uiteindelijk in het lekbakje. Op een gegeven moment hoor je dat het razen van het water wat gaat afnemen, dat is het moment dat we de koffiepadhouder in alle rust in de machine plaatsten en de klep sluiten. Vervolgens plaatsen we het kopje onder de uitstroomopening. Een paar seconde later stroomt heerlijke koffie uit de machine. Het is wat omslachtig en we zijn er niet blij mee dat we meer aandacht moeten schenken aan het zetten van een kopje koffie maar het is te doen.
Een ding is zeker, dit is wel het allergrootste manco van de Senseo Up. Wij willen het overstroompijpje weer terug boven het waterreservoir. Heren en dames van Philips: werk aan de winkel en geef ons traditionele overstroompijpje in het waterreservoir weer terug in de Senseo Up 2.
Lekbakje
Een van de grote verbeter punten van de Senseo Up is het lekbakje. Bij vorige generaties Senseo apparaten moest je eerst een metalen plaatje verwijderen en dan het lekbakje uit het apparaat halen. Het lekbakje bij de Senseo Up is een op zich zelf staand stuk kunststof wat netjes op zijn plaats blijft staan doordat hij in een randje van het apparaat valt. Wil je het lekbakje leegschenken of schoonmaken dan pak je het bakje in zijn geheel op. Een grote verbeteringen ten opzichte van voorgaande versies Senseo apparaten.
Conclusie en oordeel
De eindconclusie is, ondanks een heel aantal negatieve punten toch positief. Het kleine formaat, het geringe geluid zijn dusdanige verbeteringen dat deze nog net opwegen tegen de nadelen. Deze Senseo Up is dus blijven staan en de oude Senseo is opgeruimd.
Handig / goed
- Het "razen" van het water maakt haast geen geluid meer.
- Het pompje maakt een zeer bescheiden geluid en niet iedereen in huis wordt wakker als je een Senseo Up aan het gebruiken bent, dat is een hele grote verbetering.
- Bij de vorige Senseo apparaten zat aan de onderkant een uitstroom pijpje en daardoor kon je hem nooit op het aanrecht zetten want hij viel dan prompt om. Het nieuwe waterreservoir heeft een "voet" waardoor hij keurig op de aanrecht blijft staan.
- Het lekwateropvangbak kan in zijn geheel opgepakt worden en leeggegooid worden en eventueel onder de kraan worden omgespoeld, dat is wel heel erg makkelijk een zeer grote vooruitgang.
- De lekbak heeft in het midden een bolvormig uitstulping, hier vallen precies de koffiedruppels op spatten niet terug maar naar de zijkant, simpel en heel slim.
Onhandig / niet goed
- Deze telt eigenlijk niet: je kan maar één kopje koffie per keer met de Senseo Up zetten. Dat wisten we van te voren maar is toch jammer.
- Een tweede kopje koffie zetten kost haast evenveel opwarmtijd als het eerste kopje. Twee kopjes koffie zetten achter elkaar gaat net. Maar met een groot gezelschap is dit niet het juiste apparaat.
- Deksel van het waterreservoir zit los bij het terugplaatsen moet je dit met een beetje beleid doen want hij valt vrij gemakkelijk in het waterreservoir. Bij andere koffiemachines zoals bepaalde Nespresso apparaten zit het klepje van het waterreservoir met een scharnier verbonden, ideaal.
- Het waterreservoir is klein, veel kleiner dan voorheen, maar ja het is dan ook bedoeld voor één persoon.
- Wanneer te weinig water in het reservoir zit en je drukt op een van de knopjes voor het zetten van een kopje koffie dan gaat het ledje onder het knopje snel knipperen om aan te geven dat iets mis is. Aha, het waterreservoir is leeg. Je haalt het reservoir weg, vult het onder de kraan en plaatst hem terug. Daarna valt op dat er niets meer gebeurd. Vreemd, we hebben toch het waterreservoir geheel gevuld? Aha, duidelijk. De ontwikkelaars van Philips hebben bedacht dat bij het terugzetten je opnieuw op de koffie knop moet drukken. Daar zal wel een zeer dieperliggende gedachte achter zitten maar wij kunnen hem niet bedenken, sterker nog, wij vinden het onhandig. Maar het is geen ramp, je drukt opnieuw even op het knopje.
Tips
Hetere koffie
Wil je dat de koffie uit de Senseo Up nog warmer is? Zet dan eerst je kopje onder het apparaat en druk, zonder dat een koffiepad in de padhouder zit, op een van de knopjes om een kopje koffie te zetten. Je kop wordt gevuld met heet water. Je kop wordt daardoor goed voorverwarmd en de koffie die je daarna zal zetten (nadat je het hete water hebt weggegooid) zal heter blijven.
Nooit meer ontkalken?
Water in Nederland bevat veel kalk en magnesium. Dat zet zich af op de wanden van het verwarmingselement. Dat moet regelmatig verwijderd worden door het gebruik van "ontkalkingsmiddel". Dat is duur spul. Je kan overwegen om een "reverse osmose" apparaat aan te schaffen. Dat is een waterfilter die zo'n beetje alles uit het water haalt. Kalkaanslag zal je daarna nooit meer zien. Als je een beetje handig bent installeer je zo'n waterfilter zelf en kan je voor minder dan 130 euro bijvoorbeeld in een webshop in Duitsland kopen.
Ontkalken kan je ook met "citroenzuur". Dat kan je in zakjes van een paar honderd gram kopen voor een paar euro. Dit citroenzuur wordt onder andere gebruikt bij het bereiden van voedsel (bijvoorbeeld jam). Het citroenzuur kan heel goed kalk oplossen en is veel goedkoper dan de ontkalkingsmiddeltjes van menig fabrikant. Citroenzuur zijn witte kristallen vergelijkbaar met zout. Je lost het op in warm water en giet het in het waterreservoir tijdens het ontkalkingsprogramma.
Senseo Up ontkalken
Zodra het "calc" ledje gaat branden moet je een ontkalkingsprogramma starten:
- Vul het waterreservoir met ontkalkingsmiddel zoals op de verpakking staat van het ontkalkingsmiddel (of gebruik het veel goedkopere citroenzuur zoals hierboven beschreven).
- Stop een (oude) koffiepad in de koffiepadhouder en plaats deze in de machine.
- Zet een ruime kom onder het Senseo Up apparaat in plaats van de lekbak.
- Druk 1 seconde lang op beide knopjes (kleine / grote kop koffie) en laat ze daarna los.
- De Senseo Up gaat in een keer de hele inhoud van het waterreservoir (met ontkalkingsmiddel) door de machine spoelen.
- Zodra dit klaar is giet je de inhoud van de kom weg en plaats hem weer onder het apparaat.
- Verwijder de koffiepad uit de padhouder.
- Spoel het waterreservoir eerst minimaal een keer om waardoor alle ontkalker is verwijderd.
- Vul het waterreservoir daarna met schoon water en plaats hem weer terug.
- Druk weer op beide knopjes.
- Nu wordt het apparaat door/schoongespoeld.
- Gooi de inhoud van de kom weer leeg en plaats hem onder het apparaat.
- Vul het waterreservoir opnieuw met water en druk weer op de twee knopjes.
- Hiermee wordt de Senseo Up voor een tweede keer doorgespoeld om de laatste restjes ontkalkingsmiddel weg te spoelen.
- (herhaal eventueel nogmaals de doorspoelbeurt)
- Klaar.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie