Philips stofzakloze cycloon stofzuiger FC9222
Canon PowersShot A3100

Fotocamera's / compactcamera's een overzicht en vergelijking: Canon, Nikon, Sony, Pentax

Je wilt een nieuwe kleine compactcamera kopen en je vraagt je af wat is een goede compact camera, maar vooral: waar moet ik op letten als ik er een ga kopen? Lees deze pagina door en je weet meer dan voldoende.

Wat is een compactcamera?

Camera's zijn in te delen in twee groepen: spiegelreflexcamera's en compactcamera's. Spiegelreflex camera's zijn vooral te herkennen aan de grote afmetingen en de mogelijkheid tot het verwisselen van de lens. Compactcamera's zijn lekker klein, meestal kan je ze in je zak steken, ze zijn licht én hebben een bescheiden prijsje. Een compactcamera is vooral voor mensen die vooral foto's willen maken zonder na te denken over de techniek. Dat moet de camera voor je doen. Vandaar dat dit soort camera's "point and shoot" camera's worden genoemd. Richten op het onderwerp en de knop indrukken.

Moet ik op het aantal Megapixels (MP) letten?

Totaal niet, het aantal megapixels is tegenwoordig zo hoog dat dit geen onderscheidende factor is. Sterker nog, hoe meer megapixels hoe meer ruis (korrelige foto) vooral bij schemering / binnenfotografie. Laat je totaal niet leiden door het aantal megapixels.

Waarin onderscheiden de compact camera's zich voornamelijk?

nikkon coolpix s4000
Nikkon Coolpix S4000
 • Zit er een vaste oplaadbare batterij in of kan je er penlight batterijen in stoppen?
 • Wat is de grootste lensopening, hoe groot is de groothoeklensstand?
 • Hoeveel keer zoom heeft de lens?
 • Wat is het flitsbereik van de camera?
 • Hoe snel kan je achter elkaar een flitsfoto maken?
 • Kan je ook filmopnames maken en zo ja, ook in HD kwaliteit?
 • Kan je tijdens filmopname ook zoomen?

Wat zijn de bekende merken?

Canon, Nikkon, Sony, Panasonic, Casio, HP, Fujifilm, Olympus, Pentax, Samsung, Ricoh

Voordelen compact camera

 • Klein / compact
 • Lichtgewicht
 • Goedkoop
 • Zonder kennis relatief goede foto's
Philips stofzakloze cycloon stofzuiger FC9222
Fujifilm Finepex F80EXR

Nadelen compact camera

 • Snel achter elkaar flitsen niet mogelijk, je moet een aantal seconde wachten voordat de flitser weer opgeladen is
 • Lens is van een iets mindere kwaliteit dan bij spiegelreflex camera waardoor de foto's een navenante kwaliteit hebben

Leuke / prettige eigenschappen van sommige toestellen

 • Oplaadbaar via een standaard micro-usb aansluiting
 • Detecteert lachende gezichten en neemt dan pas een foto
 • Detecteert wanneer iemand zijn ogen gesloten had op de foto en waarschuwt dan

Penlight of oplaadbare batterij?

Dit is een fundamentele keuze, wil je dat de camera een ingebouwde oplaadbare accu heeft of dat je er twee penlights in moet stoppen? Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen.

voordelen nadelen
ingebouwde oplaadbare accu toestel lekker licht en plat als de accu op is kan je niet meer doorgaan met foto's maken, je moet eerst hem aan de oplader aansluiten. Je moet een speciale acculader meenemen. Is de accu, via een klepje, eenvoudig verwisselbaar of moet je de camera weggooien als de accu kapot is
penlight batterijen als de batterij op is kan je ze altijd vervangen met reserve penlights, die kan overal kopen. toestel is zwaarder en dikker

Wat is de grootste lensopening, hoe groot is de groothoeklensstand?

Voor het fotograferen van een groepje mensen, vooral binnenshuis zijn de meeste compact camera's niet uitgevoerd met een genoeg grote groothoeklens. Daardoor passen sommige groepen er niet op. Een groothoeklens met een waarde van 32 mm is het absolute minimum maar liever 28 mm groothoekstand. Liever minder zoom en een extra grote groothoekstand dan andersom.

Hoeveel keer zoom heeft de lens?

Een camera met 3x zoom is tegenwoordig al wat ouderwets. 4x is al wat beter / fijner. Sommige gaan wel tot 10x. Realiseer je dat met dat soort enorme zoomlenzen het "bibberen" uitvergroot wordt. Bij grote zoomstanden is het hebben van een "image stabiliser" een must.

Wat is het flitsbereik van de camera?

Een waarde van 4 meter is goed, meer is beter.

Hoe snel kan je achter elkaar een flitsfoto maken?

Dit is bij de meeste compact toestellen een zwaar minpunt. Als je net een flitsfoto hebt gemaakt moet je soms wel tot 10 seconde wachten voordat je de volgende flitsfoto kan maken. Dat is erg lang en vervelend. Een kortere flitswachttijd van zeg 4 seconde is natuurlijk erg fijn.

Kan je ook filmopnames maken en zo ja, ook in HD kwaliteit?

Tot 2010 was het kunnen maken van een video opname met een kwaliteit van 320x240 of beter nog 640x480 pixels (VGA kwaliteit). Sinds 2010 kunnen compact camera's ook al in HD kwaliteit, maar dan wel met een resolutie van 1280x720 pixels en een framerate (beeldjes per seconde) van 29,97 (vaak omschreven als 30 fps) al standaard. Waarin de camera's zich dan in onderscheiden is: hoeveel MB per seconde geheugen gebruikt deze HD videostand (minder is beter) en hoe lang achter elkaar kan je filmen. Soms is dit maar 10 minuten of soms is de maximale videobestandsgrootte van 2 GB een beperkende factor. Realiseer dat het opnemen van videobeelden in HD kwaliteit een snelle geheugenkaar vereist. Bij SD kaartjes moet je meestal minimaal een "class-4" of betere kaart kopen.

Kan je tijdens filmopname ook zoomen?

Maar weinig compactcamera's kunnen tijdens het filmen ook nog eens optisch zoomen. Als dat niet kan, dan moet je van te voren je zoomstand instellen en daarna pas de opname starten. Niet vreselijk vervelend, wel even om op te letten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­