Wel of geen wifi en webbrowser?
Natuurlijk, het is heel prettig als je met je ereader ook kan websurfen. Maar de echte ereaders (dus niet de tablets) die dus met een eInk scherm zijn uitgevoerd zijn eigenlijk niet goed in staat lekker te websurfen. Bewegende beelden kunnen niet getoond worden, kijken naar youtube of buienradar is dus niet mogelijk. Het eInk scherm is zwart/wit en het oproepen van webpagina's gaat behoorlijk traag. Daarnaast worden de pagina's soms niet goed weergegeven en realiseer dat een doorsnee webpagina niet op een eInk scherm past waardoor je, net als smartphones, horizontaal moet scrollen. Op dit moment zijn ereaders eigenlijk nog niet geschikt voor webbrowsing. Dat constaterend is onze conclusie: laat wifi en een webbrowser niet je beslissing beïnvloeden, zie het als een bonus als het er op zit. Waar het om gaat is een ereader waar je goed ebooks op kan lezen.
Gewicht
Een makkie. Kies je voor een echte ereader, dus met eInk scherm, dan hebben ze allemaal een gewicht tussen de 130 en 240 gram. Ter indicatie: een pocket boek (van papier) weegt zo rond de 200 gram. Kies je voor een lcd scherm, dan hebben we het meestal over tablets (of hele goedkope ereaders met lcd scherm) dan loopt het gewicht al flink op richting 500 gram of soms meer. En zelfs 350 gram is al erg zwaar als je dat bijvoorbeeld een uur in je handen moet houden als je een boek leest. Ons advies: ga je serieus ebooks lezen dan is een ereader met eInk scherm dé beste keuze alleen al vanwege het gewicht.
Accuduur
Ook al weer niet te moeilijk. De mark is weer in tweeën gesplitst. De ereaders met lcd scherm, dus feitelijk de tablets, werken maar een aantal uur op een volle accu. Acht uur is al heel veel. Ereaders met een eInk scherm kunnen met een volle accu tot wel vier weken werken. Wil of kan je niet te vaak de ereader opladen dat is de keuze simpel: koop een ereader met eInk scherm.
Waarschuwing "nep" ereaders
Als we de stelling poneren dat een goede ereader altijd een eInk scherm zou moeten hebben, het is maar een stelling, maar ervaren ebooklezers zullen het met ons eens zijn, dan moeten we je waarschuwen voor "nep ereaders". Want ereaders worden te koop aangeboden waarvan je op het eerste oog denkt, het is een zwart wit scherm dus het zal wel een eInk scherm zijn. Maar schijn bedriegt. Het zijn lcd (tft) schermen maar dan niet in kleur maar in zwart wit. Dat soort ereaders is heel herkenbaar aan de korte accuduur (bijv. een uur of tien) en het wat zwaardere gewicht dan de eInk ereaders. Als een ereader minimaal twee weken kan doen met een volle accu dan zit er gegarandeerd een eInk scherm in.
De meeste nep ereaders hebben ook een vreemde schermresolutie. Een resolutie van 600x800 beeldpunten (wordt vaak ook als 800x600 geschreven) is normaal en heeft het scherm dus een verhouding van 6x8 of verder vereenvoudigt tot 3x4. De modernste ereaders hebben zelfs schermen met een resolutie van 768x1024 (wat ook een verhouding is van 3x4). Maar de nep ereaders hebben vaak een lcd scherm van maar 480x800 beeldpunten (dus een vreemde verhouding van 2,4 x 4) waarbij dus minder woorden op één regel passen en je dus vaker moet omslaan. Op deze site kan je makkelijk zien welke ereaders een lcd scherm hebben of juist een eInk scherm.
Ereaders - een jonge markt
Ereaders beginnen sinds 2010 populair te worden. Vele ereaders zijn nog niet "volwassen". Bij veel wat kleinere fabrikanten zitten in de software nog vele bugs. Sommige ereaders zijn soms zelfs een ramp. Een voorbeeld: bij sommige ereaders worden de zinnen midden in een woord afgebroken i.p.v. bij een spatie. Andere lopen regelmatig vast, sommige functies werken niet lekker, bij een ander model moet je de knoppen heel hard indrukken. Ons advies is te kiezen voor ereaderfabrikanten die al een aantal jaar ereaders verkopen. Denk hierbij aan fabrikanten als: Amazon, Kobo en Sony. Een opmerking: met het voorgaande zeggen we niet dat andere fabrikanten slechte ereaders maken, maar die mogelijkheid bestaat dat je daar sneller tegen (softwarematige) problemen aan loopt. Als je een minder bekend merk kiest ga dan flink op onderzoek uit op het internet en lees de ervaringen van anderen met zo'n ereader die jij op het oog hebt. Kijk ook op de website van de fabrikant of ze software updates aanbieden van de ereader, dat is een positief teken, want dan wil men geconstateerde fouten bijwerken in jouw ereader. Dat is een goede vorm van dienstverlening.
Kranten of tijdschriften lezen?
Als je kranten of tijdschriften wil lezen is een ereader met eInk scherm eigenlijk geen goed idee. De meeste ereaders hebben een scherm van 6 inch en daar kan je alleen met kunst-en-vliegwerk kranten en magazines mee lezen. Dan is een tablet, dus met een groter lcd scherm, dus ook kleur, een veel betere optie. We zeggen niet dat het onmogelijk is op een ereader, maar het is behelpen. Je hebt "geen overzicht" en ziet maar een deel van een artikel op je scherm. Maar de keerzijde van een tablet blijft de beperkte accuduur en het veel hogere gewicht. Lees vooral veel over ereaders op andere sites voordat je tot koop overgaat. Zoals deze vergelijkingssite over ereaders.
Ereader accu opladen
Vrijwel alle ereaders worden geleverd zonder accu oplader. Dat is geen probleem, prettig zelfs want onderhand stikken we in de opladers. Weet dat in vrijwel alle gevallen de ereader opgeladen kan worden met een oplader van moderne mobiele telefoons die, net als ereaders, zijn uitgevoerd met een micro usb aansluiting. Natuurlijk kan je ook je computer of laptop gebruiken samen met een usb snoertje, wat je wel geleverd krijgt bij je ereader, gebruiken.
Ebooks op de ereader plaatsen / opslaan
Een ebook opslaan op je ereader kan op twee manieren en is afhankelijk of je ebook gekocht is en daarom (meestal) beveiligd is met DRM tegen het kopiëren.
Opslaan van niet beveiligde boeken (dus zonder DRM)
Sluit je ereader aan op je computer of laptop en je zal dan een extra "schijf" zien verschijnen vaak heeft deze de letter "E". Je kan nu vanaf je computer of laptop met explorer (file manager) een bestand van een directory/map van je computer een ebook (epub) bestand slepen (kopiëren) naar de ereader. Dat kan je in een speciale map zetten maar dit hoeft niet. Zodra je de ereader afkoppelt van de computer zal hij de inhoud van de ereader scannen en verschijnt je nieuwe ebook in de bibliotheek.
Nog makkelijker: gebruik het programma Calibre. Dat kan je gratis downloaden. Met dit programma kan je heel eenvoudig ebooks op je ereader plaatsen maar het is ook een ebook catalogus / beheer programma.
Opslaan van met DRM beveiligde ebooks
Gebruik Adobe Digital Edition software om het gekochte boek op je ereader op te slaan. Dit is de enige manier! Op deze pagina tref je een uitgebreide instructie.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie