Overzicht en vergelijking van ereaders voor het lezen van ebooks

sony prs-t2
Sony PRS-T3

Wil je een ereader kopen maar je weet nog niet welke? Dan is deze pagina specifiek voor jouw geschreven. We beschrijven wat op dit moment te koop is in de markt van ereaders, wat de meest opmerkelijkste verschillen tussen ereaders zijn en welke eisen je minimaal zou moeten stellen aan een ereader. Aan bod komen onderwerpen als: schermtype, bestandsformaat, pdf ondersteuning, ideale schermgrootte, gewicht, accuduur, aanraakscherm, web surf mogelijkheden, oppassen voor goedkope "nep ereaders" en het lezen van kranten. Hiermee geven we handvatten waardoor je in staat bent ereaders te vergelijken en de juiste ereader te kiezen.

In dit artikel

 • Twee soorten beeldscherm typen
 • Boeken kopen en het ePub formaat
 • Ereaders en pdf documenten
 • Wel of geen aanraakscherm
 • Schermgrootte: 5 of 6 inch?
 • Wel of geen webbrowser?
 • Gewicht ereader
 • Accu duur
 • Waarschuwing voor nep ereaders
 • Ereaders - een jonge markt
 • Kranten lezen
 • Ereader accu opladen
 • Ebooks op een ereader plaatsen / opslaan

Twee soorten beeldschermen bij ereaders

Ereaders kan je onderverdelen in twee groepen: de (echte) ereaders met een eInk scherm en een kleine groep (nep) ereaders met een lcd scherm (ook wel tft scherm genoemd). Een lcd scherm wordt gebruikt bij computermonitoren en laptops. Het langdurig lezen vanaf een lcd scherm is vermoeiend. Zo ook bij ereaders met een lcd scherm, dat is niet prettig boeken lezen. Deze lcd schermen vergen ook nog eens relatief veel energie. Daardoor is de accu binnen een aantal uur maar zeker na een paar dagen leeg. Bij een "echte" ereader kan je met een acculading vaak een maand lang boeken lezen zonder een keer op te laden.

Een eInk scherm is fundamenteel anders dan een lcd scherm, het leest net als papier (pas als je ze hebt gebruikt ervaar je het verschil en stel je het op prijs). Je kan het pas lezen als er licht op valt, net als papier (hoewel tegenwoordig ook ereaders met eInk scherm te koop zijn met ingebouwd schermlicht zoals de Kobo Glo, Kobo Aura HD en Amazon Paperwhite). Hoe meer licht, hoe beter. Zelfs in het sterkste zonlicht is het (juist!) goed leesbaar.

Het eInk scherm leest zo veel prettiger dan een lcd scherm, je kan urenlang lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. Wil je serieus met een ereader gaan lezen dan is een ereader met eInk de enige juiste keuze. Doe je zelf een plezier en let bij de koop van een ereader dat je scherm van het type eInk is, het verschil is maar een paar tientjes maar het verschil is wel of niet prettig boeken lezen.

Boeken kopen en downloaden en het ePub formaat

Boeken, ebooks of eboeken genoemd, zijn voor ereaders in elektronische / digitale vorm opgeslagen. Daar is internationaal één belangrijke technische indeling (formaat) voor afgesproken en wordt "ePub" genoemd. Dit staat voor Electronic Publishing. Bij alle online boekenwinkels* en sites waar je oude en copyright vrije boeken gratis kan downloaden, worden ebooks aangeboden in (minimaal) het ePub formaat. Alle ereaders* ondersteunen dit ePub formaat.

Realiseer je dat als je online ebooks koopt deze wel mogelijk "digitaal beveiligd zijn". Dat houdt in dat de leverancier technische maatregelen heeft getroffen waardoor het ebook beveiligd is. Jij kan het ebook lezen maar zodra je het bestand (het ebook) aan iemand anders geeft, dus wilt lezen op een andere ereader, dat deze beveiligingstechniek dit behoed/verbied. Deze beveiligingstechniek wordt "DRM" genoemd (Digital Right Management). Wanneer je een DRM beschermd ebook koopt ben je verplicht het ebook via de Adobe ADE (Adobe Digital Editions) op je ereader te zetten. Op zich niets moeilijk maar dat je het wel weet.

Steeds vaker worden ebooks verkocht met "social DRM" en zijn dan voorzien van een onzichtbaar watermerk. Zonder dat je dit ziet staat jouw naam of email adres in het bestand waardoor als je het bestand over het internet verspreid de producent kan achterhalen wat de bron van dit illegale ebook is. Je kan ebooks met een watermerk dus zonder problemen aan je partner geven die ze op zijn/haar eigen ereader zet. Ook kan je het ebook geven aan broer/zus/vader/moeder maar realiseer dat mogelijk jouw versie "een eigen gaat leiden" en daar ben jij aansprakelijk voor.

* behalve bij Amazon.com. Amazon is een hele vreemde eend in de bijt. Die verkoopt op zich mooie en goede ereaders maar kunnen (expres) het ePub formaat niet lezen. De ebooks die men aanbiedt zijn in hun eigen afwijkende AZW formaat opgeslagen. Dat kunnen de andere ereaders juist weer niet lezen. Amazon probeert op deze manier zijn eigen eboekenmarkt te beschermen. De belangrijkste twee conclusies die je hier uit moet trekken is dat A. je geen eboeken moet kopen bij Amazon als je een normale ereader hebt gekocht want anders kan je het boek niet lezen en B. als je een ereader van Amazon koopt (herkenbaar aan de naam Kindle) kan je alleen maar de ebooks van Amazon lezen en niet de ebooks die je in andere online winkels kan kopen!

Ereaders en PDF is (meestal) geen goede combinatie

Deze paragraaf kan je overslaan als je niet van plan bent boeken te lezen in het (voor ebooks verouderde en niet gangbare) pdf formaat. Immers tegenwoordig worden ebooks allemaal aangeboden in ePub formaat en dat levert op geen enkele ereader een probleem op (pdf dus wel...).

Je kan enorm veel ebooks gratis (legaal) downloaden. Daarin worden nog heel veel (buitenlandse) boeken aangeboden in het pdf formaat. Het gebruikte bestandsformaat van deze gratis ebooks was, tot ongeveer 2010, pdf. Sinds die tijd is het ePub formaat een wereldstandaard geworden en steeds meer gratis ebooks worden ook in het epub formaat aangeboden.

Alle ereaders ondersteunen nog steeds het pdf formaat, alleen zijn pdf documenten oorspronkelijk niet bedoeld voor ereaders (die een klein scherm hebben). Ze zijn bedoeld voor gebruik op een groot scherm zoals bij een computer. Dit houdt in dat een pdf document op een ereader lastig leesbaar is. Een pagina is doorgaans veel te groot voor je scherm en moet je dus inzoomen om delen te kunnen lezen. Wil je de zin aflezen dan moet je "horizontaal scrollen". Heel erg vervelend.

Om teleurstellingen te voorkomen: stel je niet te veel voor bij het lezen van pdf bestanden op een ereader. Bij een aantal gaat het zelfs hopenloos fout. Dan zie je alleen maar een deel van de bovenkant van een pagina en is horizontaal/verticaal scrollen soms niet mogelijk! Daar is een oplossing voor, sommige fabrikanten leveren hun ereaders met "pdf reflow" aan. Hoewel deze techniek geen 100% garantie geeft is het wel stukken beter dan zonder. Deze pdf reflow techniek houdt in dat de tekst die normaal een grote A4 bladzijde beslaat, versmald wordt (zinnen worden dus eerder afgebroken) naar de breedte die beschikbaar is op jouw ereader. Daardoor is de text als een gewoon boek wel goed leesbaar.

Onze tip: koop een erader die pdf - reflow ondersteund. Al jarenlang staat Sony met haar ereaders bovenaan wat betreft het heel erg goed (maar ook daar gaat het bij sommige documenten niet perfect) tonen van pdf documenten op basis van pdf reflow. Denk je regelmatig pdf documenten te lezen dan weet je nu welke fabrikant je moet kiezen. Helaas blijkt Sony gestopt te zijn met de ontwikkelingen van de ereader en hoewel zij nog steeds een ereader verkopen hebben zij al jaren geen nieuw model ereader geïntroduceerd.

Wel of geen aanraakscherm

Je licht in de nacht (met een slapende partner naast je) een boek te lezen op je ereader en je wil "omslaan" naar de volgende bladzijde. Dus je drukt op de "volgende pagina drukknop". Dan komt er een zacht maar in de nacht toch wel erg vervelend "klik" geluid uit dat knopje. Op dat moment zal je denken, had ik maar een ereader gekocht met aanraakscherm die je met je vinger kan bedienen. Heerlijk. Je veegt over het scherm van rechts naar links alsof je een pagina omslaat en hups, daar is de volgende pagina. Terugbladeren kan ook. De bekendste fabrikanten ereaders hebben allemaal ereaders met aanraakscherm zoals Sony, Kobo, Bebook en Amazon (maar let op, sommige fabrikanten hebben modellen met en zonder aanraakscherm).

ereader sony prs t2
Sony PRS-T3
ereader kobo glo
Kobo Glo
ereader kindle paperwhite
Kindle Paperwhite

Op dit moment zijn maar vier goede ereaders te koop met aanraakscherm. Dat zijn de Sony PRS-T3 en de Kobo Aura HD, de Kobo Glo en de Kobo mini als je ondersteuning wilt hebben op het wereldwijd gebruikte epub ebook formaat. Als je het geen beperking vindt om je boeken allemaal te kopen bij Amazon.com dan is de Kindle Paperwhite een prachtig apparaat (nogmaals: die kan geen epub boeken lezen!). Twijfel je tussen de De Sony PRS-T3 en de Kobo Aura HD / Glo / mini, weet dan dat de pdf ondersteuning bij de Sony heel veel beter is.

Zo zijn er nog een paar andere kleine dingetjes die net nog beter kunnen bij de Kobo Glo, zo is er geen ondersteuning van het lezen in "landscape" voor sommige ebook bestandsformaten terwijl Sony die beperking niet kent. Op deze site kan je een mooi overzicht zien van ereaders die bijvoorbeeld een vinger-aanraakscherm hebben. Realiseer je dat ereaders zijn met een aanraakscherm maar wat alleen maar reageert op een stylus "een pennetje". Dat is voor het omslaan van pagina's wat minder fijn (in plaats van je vinger, die je altijd bij je hebt ;o). Die stylus moet je de hele tijd in je handen houden.

Schermgrootte

Kobo mini een 5 inch ereader

Ereaders heb je, uitzondering daargelaten, in twee uitvoeringen. Een "normale" 6 inch en een kleine 5 inch uitvoering. De ereaders met 5 inch scherm worden haast niet meer door fabrikanten aangeboden. Dit komt omdat iedereen het 6 inch scherm als "precies goed" ervaart. Dit is een scherm wat zo groot is als een normaal boek.

De 5 inch versie is vooral prettig voor onderweg als je veel in de trein, tram of bus leest. Hij neemt wat minder ruimte in en past in een grote jaszak of kleine tas. Het lezen is even prettig alleen moet je bij de 5 inch versie iets sneller "op de volgende regel" lezen en dus ook iets sneller je bladzijde moet omslaan. Op een 5 inch scherm staan normaal gesproken, maar dit kan je zelf instellen, immers minder aantal letters/woorden per regel. Uit eigen ervaring weten we dat een 5 inch even prettig weg leest als een 6 inch scherm. De Kobo mini is de enige bekende ereader op dit moment te koop is in de 5 inch uitvoering met aanraakscherm.

Verder lezen

Lees verder over ereaders.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >ereaders