Wat houd de parkeerhulp (power-assist, walk-assist) functie in bij elektrische fietsen?

Sommige, wat duurdere elektrische fietsen hebben een zogenaamde parkeerhulp functie. Deze functie wordt onder verschillende namen aangeboden door elektrische fiets fabrikanten. Zo worden de termen walk-assist en power-assist ook gebruikt.

De functie kan in twee verschillende situaties gebruikt worden en wordt beiden met de "gashandel" bediend die zich aan de rechterkant van het stuur bevindt.

  • Als je niet fietst
  • Als je fietst

Als je niet fietst

Zolang je nog niet op de fiets zit en de pedalen rondtrapt zal de gashandel als een parkeerhulp fungeren. Het helpt je om de fiets naar voren of achteren te bewegen zonder dat het je kracht kost. De snelheid is afhankelijk van hoe ver je de gashandel opendraait. De maximum snelheid is zo'n 6 km/u. Dit is ideaal als je elektrische fiets zwaar belast is met boodschappen en je hem uit het fietsenrek wil halen. En zelfs het "ritje" van de fietsenstalling naar het fietspad kan zonder moeite afgelegd worden. Nog fijner wordt het als je met je fiets aan de hand een heuveltje moet nemen zoals uit een lagergelegen kelderbox of dat je met je fiets op een richeltje naast de trap omhoog moet bij een fietsenstalling of brug.

Als je fietst

Wanneer je op de fiets zit en je wil tijdelijk de maximale ondersteuning, als je aan het inhalen bent of je wilt lekker makkelijk het heuveltje op, dan draai je aan dezelfde gashandel en je elektromotor zal dan zijn maximale vermogen inzetten om het jou nog gemakkelijker te maken.

Soms iets beperkt

Sommige fabrikanten, zoals Flyer, hebben een iets beperkte maar nog steeds zeer te waarderen parkeerhulp functie geïmplementeerd. Bij Flyer noemen ze dit de "duim gasknop". Het is een handeltje wat je met je rechter duim kan bedienen waarmee je de fiets, als je er naast loopt voorzichtig, tot een maximum van 6 km/u in gang kan zetten. Het werkt alleen maar tijdens het "weglopen" en ook alleen maar vooruit. Tijdens het fietsen heeft het dus geen functie. Bij Flyer is dit bij haast alle modellen achteraf eenvoudig installeerbaar.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >elektrische fietsen