close in keukenboiler daalderop
keukenboiler (close in Daalderop)

Keukenboilers (Close-in, Modesto)

Je bent op zoek naar een goede keukenboiler want je wil direct warm water uit je kraan en niet een half uur wachten. Je bent aan het vergelijken tussen Daalderop en Inventum en bent op zoek naar een overzicht van de verschillende modellen. Daarnaast wil je weten waar je op moet letten voordat je een boiler koopt en installeert. Wat is een hot-fill boiler, wat zijn de voor en nadelen daarvan.

Als je nu de warm water kraan opendraait moet je eerst een tijd wachten, het warme water uit de cv-combiketel moet eerst via de leidingen naar de warmwaterkraan in de keuken stromen en langzaam wordt het water uit de kraan warmer. Dat vindt je niet prettig. Dat moet anders. Dus denk je, ik ga een keukenboiler kopen/installeren. Deze verwarmd een bepaalde hoeveelheid water, meestal zo'n 10 liter, met elektriciteit. De boiler zit meestal recht onder de warmwaterkraan in het keukenkastje of zelfs onder de plint. Zodra je de warmwaterkraan openzet komt er meteen warm water uit. Maar, deze luxe heeft zijn prijs! Je raakt natuurlijk een behoorlijk stuk van je keukenkastje kwijt. Je hebt meestal ook een aparte elektriciteitsgroep nodig! Dus moet er ook een nieuwe leiding getrokken worden van de meterkast naar de keuken. En ieder boiler moet ook op het riool aangesloten worden. Kijk dat maakt het toch allemaal wat minder leuk.

Wat zijn de bekende merken?

Daalderop, Inventum, Plieger, Vaillant.

Wat zijn de voordelen van een keukenboiler?

  • Direct warm water.

Wat zijn de nadelen van een keukenboiler?

  • Kost je relatief veel aan elektriciteitskosten.
  • Dus niet milieuvriendelijk.
  • Minder ruimte in je keukenkastje.
  • Je moet (bij de meeste modellen) een aparte stroomgroep aanleggen.
  • Je moet het overdruk ventiel aansluiten op het riool.

Wat zijn de meest opvallende verschillen?

  • Hot-fill of niet.
  • Aparte elektriciteitsgroep aanleggen of niet.
  • Moet hij in het keukenkastje of kan hij onder de plint?

Vragen

  • Wat voor boiler wil je hebben?
  • Is een keukenboiler voor mij wel voordelig?
  • Wat zijn stilstandverliezen?
  • Moet je een aparte stroomgroep aanleggen?
  • Moet je een hot-fill versie kopen?
  • Waarom moet je de boiler ook aansluiten op het riool?
mephisto inventum close-in boiler
mephisto inventum close-in boiler voor achter de plint

Wat voor boiler wil je hebben?

Je kan, bij keukenboilers kiezen uit een boiler boven de waterkraan, onder de waterkraan (dus in het keukenkastje) of onder het keukenkastje achter de plint/schopbord. Van dat laatste type zijn de Inventum Modesto (10 liter) en de Daalderop close-in compact (5 liter).

Is een keukenboiler voor mij wel voordelig?

Wanneer overdag meestal niemand aanwezig is dan loont het niet om een keukenboiler te kopen. Het grootste gedeelte van de tijd doet hij dan niets, maar door de stilstandverliezen kost dat veel energie. Als je overdag veel thuis ben en regelmatig de warmwaterkraan eventjes gebruik, is een keukenboiler juist een goede keuze.

Wat zijn stilstandverliezen?

De boiler heeft van binnen een vat met warm water. Daarom zit isolatie. Ondanks de isolatie verliest de boiler toch heel wat warmte aan de omgeving. Leg je hand maar eens op zo'n boiler. Als hij optimaal is geïsoleerd zou zijn is de boiler koud. Maar helaas, zo'n keukenboiler is flink warm en daarom verliest hij energie. Daardoor moet het verwarmingselement de hele dag door de boiler bijverwarmen om de temperatuur constant te houden. En dat energieverbruik, terwijl er dus geen warmwater verbruikt wordt, zijn de zogenaamde stilstandverliezen. Helaas, zijn die verliezen aanzienlijk. De vraag is alleen, zijn die groter of juist minder groter dan de cv-combiketel lang aan te laten staan als je de warmwaterkraan opendraait, want dan heb je ook niet binnen tien seconden warm water. Bij een standaard eengezinswoning met een verdieping en een zolder is het gebruik van de boiler net nog ongunstig. Een klein beetje maar overigens. Als je een cv-combiketel hebt met boiler dan adviseren wij geen boiler in de keuken te kopen. Want die cv-ketels geven behoorlijk snel warm water en dan is het voordeel van een extra keukenboiler heel beperkt maar kost aan de andere kant weer flink wat energiekosten.

Moet je een aparte stroomgroep aanleggen?

Dat ligt aan de gekozen keukenboiler. Mocht je overigens een vaatwasser hebben, en die staat altijd op een aparte groep, dan kan je de boiler daar niet aan toevoegen. Dan vraag je om problemen. De vaatwasser verbruikt zo'n 2200 Watt. Uit een één groep kan je maximaal 3250 Watt trekken. Dus blijft nog 1000 Watt over. Als de vaatwasser en keukenboiler tegelijkertijd werken slaat de stop door.

Boilers kan je indelen in twee vermogensgroepen. Rond de 400 en de 2000 Watt. Wanneer je kiest voor een 400 Watt versie hoef je normaal gesproken geen extra elektriciteitsgroep aan te leggen en kan hij bij de vaatwasser of een ander stopcontact in de keuken.

Moet je een hot-fill versie kopen?

Hot-fill houdt in dat de boiler gevuld wordt vanuit de warmwaterleiding. Het idee hierachter is dat het warme water door de cv-combiketel (of de geiser) veel energiezuiniger verwarmd kan worden dan in de boiler in het keukenkastje. Want die boiler maakt gebruik van elektriciteit. Dat is haast drie keer duurder verwarmen dan met gas. Maar, als je telkens maar hele kleine beetjes warm water gebruikt en de leiding naar de cv-combiketel is lang, bijvoorbeeld als hij op zolder staat, dan stroomt er geen warm water in de hot-fill boiler maar steeds afgekoeld warm water. Je betaald dan twee keer voor het opwarmen van water. Voor de cv-combiketel en voor de boiler. Dat is zonde. Als je bijvoorbeeld de borden gaat wassen dan staat de kraan relatief lang aan en dan heeft de hot-fill wel nut.

Waarom moet je de boiler ook aansluiten op het riool?

Ja. Als het water in de boiler opgewarmd wordt zet dit uit. Dan ontstaat dus een overdruk in de boiler. Door middel van een overdrukventiel wordt deze druk naar buiten gewerkt. Dan komt natuurlijk ook water mee. Dat water moet je lozen op het riool. Een boiler heeft dus vier aansluitingen: water toevoer, water afvoer, elektriciteit en overdruk/rioolaansluiting.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­