Waar moet je op letten bij het kiezen van een cv-ketel in combinatie met een zonneboiler?

zonnecollector op schuin dak
Zonnecollector voor zonneboiler

De zonnecollector zorgt dat bij zonneschijn, het water in de zonneboiler opgewarmd wordt. Als de zon niet zo hard schijnt, of als je al veel warm water uit de boiler hebt getapt zal de watertemperatuur in de boiler onder de 60° C. zakken. Vanwege voornamelijk de legionella bacterie moet daarom de warm water uitgang van je zonneboiler altijd aangesloten worden op een cv-combiketel die dit water minimaal verwarmd tot 60° C. Vanaf die temperatuur sterven de legionella bacteriën.

CV-combi-ketels die geschikt zijn om te dienen als naverwarming van zonneboiler bezitten het "NZ" gaskeur label. De belangrijkste taak van een ketel met NZ label is dat hij in staat is het water uit de zonneboiler wat warmer is dan 60° C te mengen met koud leidingwater waardoor niet heter water dan 60° C de heetwater leidingen in stroomt. Dit is gedaan om verbrandingsgevaar te voorkomen. Daarnaast zal hij het water uit de boiler, als dit te koud is nog naverwarmen in de cv-ketel.

Zonneboiler en overdruk

Let er ook op dat iedere zonneboiler een overdruk ventiel heeft. Dit overdrukventiel moet aangesloten worden op de riolering via een sifon. Dat is geen probleem want iedere moderne cv-ketel is reeds, via een sifon, aangesloten op het riool in verband met de afvoer van condenswater.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels