Wat is een weersafhankelijke cv-regeling (WAR)?

Nefit cv-combi-ketel
Atag buitensensor

Een weersafhankelijke cv-regeling bepaalt op basis van de buitentemperatuur de watertemperatuur in je radiatoren en zorgt zo, zelfs zonder thermostaat in je huiskamer, dat het huis op de juiste temperatuur gehouden wordt.

Waarom heb je dit nodig?

Het is aan te bevelen om de watertemperatuur zo laag mogelijk te houden. Lees eventueel dit document als achtergrondinformatie. In de lente en herfst zal de watertemperatuur heel laag mogen zijn. Maar als het vriest dat het kraakt zal je harder moeten stoken en moet dus de watertemperatuur omhoog. Natuurlijk kan je de optimale watertemperatuur zelf instellen maar een weersafhankelijke regeling doet dit voor je. Gemak dient de mens.

Wat heb je nodig voor een weersafhankelijke cv-regeling?

Drie zaken: 1. een cv-ketel waar je een buitensensor op aan kan sluiten en dus weersafhankelijk kan functioneren, 2. een buitentemperatuursensor en 3. de juiste instelling in de cv-ketel waardoor deze gebruik maakt van de informatie van de buitentemperatuursensor.

Is zo'n sensor duur?

Nee, de sensor zelf is tientjeswerk. Het duurste is aanbrengen van de sensor en het trekken van de kabel tussen sensor en cv-ketel. Verstandig om dit meteen aan te laten brengen als een nieuwe ketel wordt geïnstalleerd. Maar vrees niet, het kan ook later. Handig om dat te combineren met een onderhoudsbeurt.

Zijn er verschillende weersafhankelijke systemen?

Nefit cv-combi-ketel
Vaillant buitensensor

Ja, twee: een cv-systeem zonder thermostaat (komt niet veel voor) en het traditionele systeem met een thermostaat in de huiskamer.

Weersafhankelijk systeem zonder thermostaat

In de meest elementaire vorm, zoals het ooit is bedacht, is er sprake van een huis met vele te verwarmen ruimten. Maar op de cv-ketel kan je maar één thermostaat aansluiten. Dus hoe hou je iedere ruimte op de juiste temperatuur? Je zal denken, we laten de thermostaat hangen voor de woonkamer en in alle ruimten plaatsen we thermostaat radiatorkranen. Maar als de huiskamer op temperatuur is zal de thermostaat in de huiskamer de cv-ketel opdracht geven zich uit te schakelen. Maar zeer waarschijnlijk zijn bepaalde andere ruimten in je huis nog niet op de juiste temperatuur. Die ruimten worden dus niet voldoende warm. Niet ideaal dus.

Dit probleem wordt opgelost door de thermostaat totaal uit te schaken en de draden van de thermostaat aan elkaar te verbinden. Hierdoor denkt dat de ketel dat de thermostaat constant een te lage temperatuur registreert. Hierdoor blijft de cv-ketel constant "aan" staan. De weersafhankelijke regeling in de cv-ketel zorgt dat de temperatuur van het water in het cv-systeem een constante temperatuur heeft. Die watertemperatuur zal afhankelijk zijn van de buitentemperatuur, vandaar de term "weersafhankelijke regeling".

Zodra de gewenste watertemperatuur (niet ruimtetemperatuur!) is bereikt zal de cv-ketel zichzelf uitschakelen. Als de watertemperatuur onder een bepaalde waarde komt zal de brander in de cv-ketel automatisch weer ingeschakeld worden. Zo zorgt de cv-ketel er voor dat iedere radiator kan beschikken over een voldoende warm water om de ruimte te verwarmen.

In dit systeem zal de cv-ketel geen "ruimte temperatuurmeting" doen. De ruimte temperatuur zal dus op een andere manier moeten plaatsvinden. Daarom worden in dit systeem alle radiatoren voorzien van een thermostaatkraan. Die zorgt dat de ruimte op de ingestelde temperatuur blijft. De cv-ketel pompt dus de hele dag door water van een bepaalde temperatuur door de leidingen en in de ruimte die warmer moet worden zal de thermostaatkraan automatisch warm water doorlaten.

De weersafhankelijkheid bepaalt in dit systeem alleen maar de watertemperatuur. Het is namelijk heel onverstandig, oncomfortabel en niet energiezuinig om in de leidingen constant water van bijvoorbeeld 80° C rond te pompen. In de lente en herfst zal deze laag kunnen zijn en naarmate het winter wordt zal de watertemperatuur, automatisch, steeds hoger ingesteld worden. Denk er aan dat in deze variant, altijd een kortsluitcircuit aanwezig moet zijn.

Weersafhankelijk systeem met thermostaat

Als je een wel een thermostaat hebt én een buitensensor, dan is dat een mooie combinatie. Dan gaat de cv-ketel iets anders om met de weersafhankelijke regeling. In dat geval bepaalt de thermostaat (meestal in de woonkamer) de luchttemperatuur. In deze combinatie (buitensensor en thermostaat in woonkamer) zorgt de cv-ketel er primair voor dat de luchttemperatuur overeenkomt met de ingestelde temperatuur van de thermostaat, maar zal daarvoor trachten de watertemperatuur die door de radiatoren stroomt zo laag mogelijk te houden uit efficiency overwegingen. Immers, hoe lager de watertemperatuur hou zuiniger de cv-ketel is.

Dat betekent dat in het voor- en najaar, als het buiten nog niet zo koud is, de watertemperatuur vrij laag gehouden wordt, bijvoorbeeld 50 °C. Zo'n lage watertemperatuur zorgt er voor dat de cv-ketel zo zuinig mogelijk werkt, bij een lage watertemperatuur is het rendement veel hoger dan bij een hoge watertemperatuur.

Zodra het buiten kouder wordt, zal de cv-ketel zelf de watertemperatuur voor de radiatoren aanpassen, door deze stapsgewijs iets te verhogen. Is het buiten bijvoorbeeld 7° dan kan mogelijk de watertemperatuur op 55 °C gehouden worden. Vriest het dat het kraakt, dan stijgt de watertemperatuur tot maximaal zo'n 90 °C.

Een thermostaat in de huiskamer én een buitensensor is dus zeer aan te bevelen. Het brengt meer comfort (weinig stralingswarmte) en zal flink energie besparen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels