=**=cv-ketel recensie, test: Atag - E264C

Recensie Atag - E264C cv-ketel

Atag - E264C cv-ketel
Atag E264C

Dit is een incourant model cv-ketel. Mogelijk dat deze nog te tweedehands te koop is. Onderstaande recensie hebben we voor refrentiedoeleinden beschikbaar gehouden.

Atag levert met de E264C een combiketel waarmee je het huis kan verwarmen en warm water kan tappen. Voor het warme water beschikt deze ketel over een platenwisselaar. Daardoor kost het even voordat je warm water krijgt. Want de ketel moet eerst omschakelen naar de warm water productie-stand. Deze omschakeltijd kost volgens Atag 10 seconden. Tegenover dit nadeel dat je iets langer op warm water moet wachten staat het grote voordeel dat dit de meest energiezuinigste oplossing is om warm water te produceren en dat zal je terugzien in een lagere energierekening.

Een adviesprijs is niet beschikbaar maar bij online hebben we een prijs gezien van 1427 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige ketel zal je onder andere moeten kijken naar een ketel die een zo'n groot mogelijk modulatiebereik heeft. Als de ketel op de hoogste stand staat te branden is namelijk het rendement het laagst en bij de kleinste gasvlammetjes in je brander presteert de ketel juist het best en is het rendement het hoogst. Daarom wil je dat de ketel, zo veel als mogelijk, de brander zo laag mogelijk heeft branden. Dat speelt met name in de hedendaagse goed geïsoleerde huizen een rol. Vooral in het voor- en na seizoen is maar weinig behoefte aan warmte. Dan moet de ketel zijn vermogen zo ver als mogelijk kunnen terugmoduleren. Het bereik tussen het hoogste en laagste vermogen vermogen wordt modulatiebereik genoemd. Hoe groter dit modulatiebereik is, hoe beter het is. Deze ketel heeft een modulatiebereik van 73%. Ketels die op dit moment leverbaar zijn en over eenzelfde vermogenscategorie beschikken, hebben een modulatiebereik van 68% tot 88% (hoger is beter). We geven deze ketel daarom het predicaat "zeer goed" voor zijn modulatiebereik. Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 6,8 en is maximaal 25,2 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 16,1 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW4 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 77,5%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze E264C heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De E264C beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 65x50x40 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 37 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Atag, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 4 Watt.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de E264C cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels