=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR65/4S

Recensie Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR65/4S cv-ketel

Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR65/4S cv-ketel
Vaillant hrEXCLUSIEF VHR65/4S

Deze soloketel hrEXCLUSIEF VHR65/4S van Vaillant kan standaard zorgen voor een lekker warm huis, maar omdat het een soloketel is levert hij standaard geen warm water. Wel heeft hij alle voorzieningen in huis om samen met een losse boiler, die je dan moet aanschaffen van Vaillant, een combiketel te vormen die door deze voorraadboiler in staat is flink wat warm water te leveren. Zo'n boiler kent wel wat stilstandverliezen en zal dus zorgen dat je per jaar een iets hogere gasrekening krijgt.

De adviesprijs van deze cv-ketel is 3467 euro. We zien de ketel echter ook voor 2224 euro aangeboden worden.

Modulatiebereik brander

Wanneer je op zoek bent naar een energiezuinige ketel zal je onder andere moeten kijken naar een ketel die een zo'n groot mogelijk modulatiebereik heeft. Als de ketel op de hoogste stand staat te branden is namelijk het rendement het laagst en bij de kleinste gasvlammetjes in je brander presteert de ketel juist het best en is het rendement het hoogst. Daarom wil je dat de ketel, zo veel als mogelijk, de brander zo laag mogelijk heeft branden. Dat speelt met name in de hedendaagse goed geïsoleerde huizen een rol. Vooral in het voor- en na seizoen is maar weinig behoefte aan warmte. Dan moet de ketel zijn vermogen zo ver als mogelijk kunnen terugmoduleren. Het bereik tussen het hoogste en laagste vermogen vermogen wordt modulatiebereik genoemd. Hoe groter dit modulatiebereik is, hoe beter het is. Deze ketel heeft een modulatiebereik van 78%. Ketels die op dit moment leverbaar zijn en over eenzelfde vermogenscategorie beschikken, hebben een modulatiebereik van 70% tot 89% (hoger is beter). We geven deze ketel daarom het predicaat "zeer goed" voor zijn modulatiebereik. Het vermogen dat deze ketel kan leveren start bij 14,6 en is maximaal 67,6 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in deze ketel is niet modulerend en kent niet meerdere pompstanden. De waterpomp in de cv-ketel zorgt er voor dat het warme water door verwarmingsbuizen en radiatoren wordt gepompt. De ene cv-installatie heeft meer pompkracht nodig dan de andere omdat meer radiatoren of langere/dunnere buizen gebruikt worden. Daarom is het gebruik van een modulerende pomp of een pomp met een aantal pompstanden, dat de ketel overigens zelf zal instellen, een slimme keus. Deze ketel van Vaillant beschikt alleen maar over een "aan-uit" pomp. Dat is reuze jammer. Want daardoor zal onnodig veel suizen in de leidingen en radiatoren kunnen ontstaan. Maar het is vooral jammer voor je portemonnee. Want een pomp die dag in dag uit veel te hard staat te pompen kost onnodig veel energie en tijdens de levensduur van een ketel kan die verspilling oplopen tot wel 700 euro. Daarom is ons oordeel over het pompgedeelte van deze ketel "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De hrEXCLUSIEF VHR65/4S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 80x48x47 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 75 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Vaillant, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 5,5 Watt.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de hrEXCLUSIEF VHR65/4S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels