=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR45/4S

Recensie Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR45/4S cv-ketel

Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR45/4S cv-ketel
Vaillant hrEXCLUSIEF VHR45/4S

We hebben van Vaillant deze hrEXCLUSIEF VHR45/4S voor je onder de loep genomen. Deze ketel is een zogenaamde soloketel. Dat wil dus zeggen dat je hiermee alleen je huis kan verwarmen. Warm water levert hij standaard niet. Maar, bij deze ketel is alles voorbereid om een losse boiler van Vaillant aan te sluiten. Met zo'n indirecte gestookte boiler zorg je er voor dat warm water direct en in zeer grote hoeveelheden per minuut beschikbaar is. Inherent aan een boiler is dat hij door zijn stilstandverliezen wel wat meer energie verbruikt dan een combiketel met platenwisselaar.

Vaillant hanteert een prijs van 2655 euro maar als je wat zoekt kom je ook prijzen tegen van bijvoorbeeld 1704 euro.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 71% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 70% (slechtste waarde) en 89% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 12,9 en 44,9 kW gemeten bij 50/30 °C.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in deze ketel is niet modulerend en kent niet meerdere pompstanden. De waterpomp in de cv-ketel zorgt er voor dat het warme water door verwarmingsbuizen en radiatoren wordt gepompt. De ene cv-installatie heeft meer pompkracht nodig dan de andere omdat meer radiatoren of langere/dunnere buizen gebruikt worden. Daarom is het gebruik van een modulerende pomp of een pomp met een aantal pompstanden, dat de ketel overigens zelf zal instellen, een slimme keus. Deze ketel van Vaillant beschikt alleen maar over een "aan-uit" pomp. Dat is reuze jammer. Want daardoor zal onnodig veel suizen in de leidingen en radiatoren kunnen ontstaan. Maar het is vooral jammer voor je portemonnee. Want een pomp die dag in dag uit veel te hard staat te pompen kost onnodig veel energie en tijdens de levensduur van een ketel kan die verspilling oplopen tot wel 700 euro. Daarom is ons oordeel over het pompgedeelte van deze ketel "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De hrEXCLUSIEF VHR45/4S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 80x48x45 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 46 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Vaillant, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 5,5 Watt.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de hrEXCLUSIEF VHR45/4S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels