=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR25/4S

Recensie Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR25/4S cv-ketel

Vaillant - hrEXCLUSIEF VHR25/4S cv-ketel
Vaillant hrEXCLUSIEF VHR25/4S

Wanneer je deze hrEXCLUSIEF VHR25/4S van Vaillant in huis haalt koop je een solo ketel waar alleen het het huis mee verwarmd kan worden. Maar als je wil kan je van deze ketel samen met een losse, bij Vaillant aan te schaffen boiler, er een combiketel van maken. De boiler wordt dan verwarmd vanuit de ketel en wordt een "indirect gestookte boiler" genoemd. Dat is een combinatie die voor veel luxe kan zorgen. Je hebt door deze boiler veel en snel warm water. Maar helaas heeft zo'n boiler ook zijn keerzijde, door stilstandverliezen verliest hij warmte en is dus minder energiezuinig.

Het prijskaartje van de fabrikant is 1723 euro maar wij kwamen voor deze ketel ook een prijs tegen van 1095 euro.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 70%. Het vermogen start bij 7,5 kW en eindigt bij 25,0 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 68% en 88%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

Pomp

waterpomp cv-ketel

De waterpomp in de ketel heeft tot taak het warme water door de radiatoren en verwarmingsbuizen te pompen. Omdat de ene cv-installatie veel groter is dan de andere heb je dus verschillende pompvermogens nodig. Het is dus slim om de pompkracht aan te passen aan de weerstand van de cv-installatie. Helaas heeft Vaillant gekozen voor een waterpomp die alleen maar aan en uit kan. Hierdoor zal onnodig energie verspild worden. Dat kan ook leiden tot onnodig suizen van de verwarmingsbuizen en radiatoren. Jammer, een pomp met meerdere standen of nog beter een modulerende pomp biedt een groot voordeel. Niet alleen een stillere verwarmingsinstallatie maar ook nog eens flink veel energiebesparing. Dat kan oplopen tot honderden euro's in het leven van een cv-ketel. Ons oordeel over het pompgedeelte van deze ketel is daarom "matig".

gaskeur 107% rendement
gaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De hrEXCLUSIEF VHR25/4S beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. De ketel beschikt niet over een HRww keurmerk. Dat houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water niet het rendement haalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte van een HR ketel. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 80x48x39 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 39 kg. De ketel ondersteund geen Open Therm thermostaat. Dit houdt in dat je de thermostaat moet kopen bij Vaillant, of terug moet vallen op een eenvoudige, ouderwetse en af te raden, aan/uit thermostaat. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 5,5 Watt.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de hrEXCLUSIEF VHR25/4S cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels