=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - ecoTEC plus VHR34/5-5

Recensie Vaillant - ecoTEC plus VHR34/5-5 cv-ketel

Vaillant - ecoTEC plus VHR34/5-5 cv-ketel
Vaillant ecoTEC plus VHR34/5-5

Wanneer je het huis wilt verwarmen en warm water wilt hebben is deze combiketel met platenwisselaar een goede keus. Deze ketel werkt zonder boiler. Zodra je warm water vraagt zal de ketel omschakelen naar warm water leveren via de platenwisselaar. Dat kost volgens opgaaf van Vaillant: 2 seconden. Door dat je geen boiler hebt die stilstandverliezen heeft, zal je ketel voor het warm water de meest energiezuinigste oplossing zijn. Dat zal je terugzien op de eindafrekening van je gasrekening.

Het is altijd goed om eens rustig rond te kijken op zoek naar een goede prijs. Dat hoeft zeker niet altijd de laagste te zijn. Prijzen voor deze ketel variëren van 1522 euro tot en met 2673 euro.

Modulatiebereik brander

Een slimme en energiebewuste koper zal bij het kopen van een cv-ketel letten dat het modulatiebereik zo groot mogelijk is. Dit bereik geeft aan in hoeverre de ketel in staat is zijn maximale vermogen terug te regelen. Idealiter zou een ketel zijn vermogen kunnen regelen van 0 tot 100%. Maar dat is met gasbranders eenmaal niet mogelijk. Een ketel die heel weinig vermogen kan leveren is prettig doordat moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn dat in de lente en herfst heel weinig warmte nodig is om het huis op temperatuur te houden. Daarnaast is het zo dat het rendement van de ketel het hoogst is bij de laagste branderstand. Het kunnen terugregelen van de vlammen in de brander tot een minimum is daarom zo interessant. Deze ketel heeft een regelbereik van 80%. Het vermogen start bij 6,4 kW en eindigt bij 32,1 kW gemeten bij 50/30 °C. Van de ketels die fabrikanten nu verkopen in een vergelijkbare vermogensklasse, ligt het regelbereik tussen 70% en 89%. Deze ketel krijgt van ons daarom voor het modulatiebereik het predicaat zeer goed.

Warmwater prestaties

Deze ketel levert voor het warm water gedeelte 23,3 liter water per minuut van 40° Celsius. Daarmee heeft deze ketel een CW6 waarde. Deze CW waarde is opgesteld door Kiwa. De CW waarden 1 t/m 6 geven aan hoeveel warm water de ketel kan leveren. Een cv-ketel met een lage CW waarde kan minder warm water per minuut leveren dan een ketel met een hoge(re) CW waarde. De moderne HR (hoog rendement) ketels waren tot enkele jaren geleden, voor het warm water gedeelte nog niet zo zuinig met energie. Dat is de laatste tijd sterk veranderd. Naarmate het rendement op warm water hoger ligt des te lager het gasverbruik. Dat voel je meteen in je portemonnee wanneer je de gasrekening moet betalen. Het "jaartaprendement" van deze ketel is 79,4%.

Pomp

waterpomp cv-ketel

Deze ketel heeft een modulerende waterpomp die er voor zorgt dat pompkracht aangepast wordt op de weerstand van de cv-installatie die gevormd wordt door de verwarmingsbuizen en radiatoren. Doordat de pomp niet constant op vol vermogen draait maar precies aanpast aan hetgeen nodig is, wordt het "suizen" van de centrale verwarming voorkomen. Daarnaast wordt heel wat energie bespaard omdat veel minder vermogen naar de pomp gaat. Die besparing kan oplopen tot wel 700 euro tijdens de levensduur van de cv-ketel. Modulerende pompen zijn verkrijgbaar in twee versies, de pomp die een paar pompstanden kent, zoals zacht, harder, hardst en de traploos modulerende pomp. Deze laatste kiest de exact benodigde pompvermogen dat nodig is voor je cv-installatie. Beiden zijn goed maar de traploos modulerende pomp is superieur aan de ander. Deze ecoTEC plus VHR34/5-5 heeft een traploos modulerende pomp en krijgt daarom van ons voor het pompgedeelte de waardering "zeer goed".

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketelgaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De ecoTEC plus VHR34/5-5 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 72x44x56 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 38 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 2 Watt.

Opmerkingen: Kan voorzien worden van een actostor boiler van 20 liter die tussen de muur en het cv toestel gemonteerd wordt.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de ecoTEC plus VHR34/5-5 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels