=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - hrSolideplus VHR34/3-5

Recensie Vaillant - hrSolideplus VHR34/3-5 cv-ketel

Vaillant - hrSolideplus VHR34/3-5 cv-ketel
Vaillant hrSolideplus VHR34/3-5

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

De hrSolideplus VHR34/3-5 van Vaillant is een combiketel met ingebouwde boiler. Hierdoor is deze ketel in staat om snel warm water te leveren. Hoewel het gebruik van een boiler luxe toevoegt heeft dit wel invloed op je gasrekening. Een boiler kent eenmaal stilstandverliezen omdat deze constant op temperatuur gehouden moet worden. Een cv-ketel met platenwisselaar is een goedkopere en meer energiezuinige optie.

In de catalogus van Vaillant staat de hrSolideplus VHR34/3-5 aangeboden voor een adviesprijs van 2360 euro maar prijzen als 1532 euro zijn ook te vinden.

Modulatiebereik brander

Wanneer een ketel heel weinig warmte produceert is het rendement het hoogst. Daarom is het interessant om een ketel te selecteren die een groot regelbereik heeft. Daar kan je in het begin en het eind van het stookseizoen, wanneer heel weinig warmte door de ketel gemaakt moet worden, dankbaar gebruik van maken. Deze ketel kan zijn vermogen terugregelen tot 67% van zijn hoogst leverbare vermogen. Bij andere op dit moment leverbare ketels met eenzelfde vermogensklasse, ligt deze waarde tussen 70% (slechtste waarde) en 89% (beste waarde). Deze ketel is voor zijn regelbereik te classificeren als zeer goed. Het vermogen dat deze ketel kan leveren ligt tussen de 10,6 en 31,8 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 24,0 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW6 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel 79,6%.

gaskeur 107% rendement
gaskeur hr ketelgaskeur schone verbranding

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De hrSolideplus VHR34/3-5 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. Deze ketel heeft geen NZ keurmerk en is daarom niet geschikt om samen te werken met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 72x44x57 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 63 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten. Het stand-by vermogen van een cv-ketel, mede omdat hij de hele dag aan staat, is bij voorkeur zo laag mogelijk. In Europees verband is afgesproken dat nieuwe ketels maximaal twee Watt of minder gebruiken. Het stand-by vermogen van deze ketel is: 5,5 Watt.Hier treft je de uitgebreide specificaties van de hrSolideplus VHR34/3-5 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels