=**=cv-ketel recensie, test: Vaillant - hrPro VHR CW3/3

Recensie Vaillant - hrPro VHR CW3/3 cv-ketel

Vaillant - hrPro VHR CW3/3 cv-ketel
Vaillant hrPro VHR CW3/3

Deze cv-ketel wordt niet meer door de fabrikant aangeboden maar is mogelijk nog wel verkrijgbaar bij cv-installateurs of webshops.

Wanneer je deze hrPro VHR CW3/3 van Vaillant in huis haalt koop je een combiketel die het huis kan verwarmen en voor warm water kan zorgen. Met de platenwisselaar wordt warm water gemaakt. Voordat de ketel warm water kan leveren moet hij eerst omschakelen naar de warm water stand. Dat kost een paar seconden. De fabrikant specificeert dit op: niet gespecificeerd. Een cv-ketel met boiler kent deze omschakeltijd niet maar heeft als nadeel dat door stilstandverliezen van de boiler meer energie nodig is. Een platenwisselaar cv-ketel is dus veruit de goedkoopste en meest energiezuinige oplossing. Dat laat zich vertalen in een lage gasrekening.

Hoewel Vaillant een prijs hanteert van 1376 euro zagen wij op de markt de prijzen een stuk lager liggen. Zo werd de ketel ook aangeboden voor 828 euro.

Modulatiebereik brander

Het modulatiebereik is een belangrijk kenmerk van een cv-ketel. Dat geeft aan in hoeverre de ketel in staat is om de vermogensafgifte af te stemmen op de warmtevraag. Het best is als een ketel in staat zou zijn te moduleren van 0 tot 100% maar helaas is dit bij gasbranders niet mogelijk. Het is moeilijk om de verbranding van heel weinig gas betrouwbaar te laten plaatsvinden. We zien tussen de ketels interessante verschillen in hoeverre zij de brander kunnen terugregelen. Dat zie je terug in het laagst afgegeven vermogen in relatie tot het maximale vermogen. Wij beoordelen deze ketel op dit punt als "matig". Het modulatiebereik is bij voorkeur zo groot mogelijk. Een hoge waarde ten opzichte van andere ketels is dus een pluspunt. Bij een lage branderstand werkt een cv-ketel het energiezuinigst en is het rendement dus het hoogst. Dit is van belang nu moderne huizen zo goed geïsoleerd zijn. Juist in het voor- en naseizoen is daarbij behoefte aan een hele lage warmte afgifte van de brander. Hoe kleiner de warmteafgifte is, hoe beter. Vandaar dat je op zoek gaat naar een ketel met een zo groot mogelijk modulatiebereik. De hrPro VHR CW3/3 heeft een modulatiebereik van 0%. Om dit op waarde in te schatten hebben we gekeken naar ander ketels die op dit moment leverbaar zijn met een vergelijkbare vermogensafgifte. Daarvan ligt het modulatiebereik tussen de 65% en 89%. Uitgedrukt in kiloWatt kan deze cv-ketel een vermogen afgeven dat ligt tussen de 19,1 en 19,1 kW gemeten bij 50/30 °C.

Warmwater prestaties

Met een productie van 10,7 liter water per minuut van 40° Celsius valt deze ketel in de CW3 categorie. De CW waarde, die van 1 t/m 6 loopt, geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger deze CW waarde is, hoe meer warm water geleverd kan worden. Dat is vooral van belang bij stortdouches en het snel vullen van een groot bad. Het rendement tijdens de productie van warm water in een cv-ketel is de laatste jaren met rasse schreden gestegen. Daarmee wordt onnodig gasgebruik voorkomen en ook heeft men de uitstoot van CO2 kunnen verlagen. Dat merk je dit direct in je portemonnee. Het "jaartaprendement" is van deze ketel : geen opgave Vaillant.

gaskeur 107% rendementgaskeur hr ketel
gaskeur schone verbrandinggaskeur naverbranding zonneboiler

Gaskeurmerken

De ketel beschikt over een HR107 keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel voor het verwarmingsgedeelte een rendement heeft van minimaal 107%. Alle moderne HR ketels hebben dit en presteren zelfs nog iets beter. De hrPro VHR CW3/3 beschikt een SV keurmerk. Dat geeft aan dat de ketel een zeer schone verbranding heeft en weinig NOx (stikstof oxiden) uitstoot. Daarnaast beschikt de ketel over het HRww gaskeurmerk. Dit houdt in dat de ketel tijdens de productie van warm water een hoog rendement behaalt vergelijkbaar aan het verwarmingsgedeelte, vandaar het HRww (Hoog Rendement warm water) keurmerk. De ketel heeft een gaskeur NZ keurmerk (Naverwarming Zonne-energie). Hierdoor kan deze ketel gecombineerd worden met een zonneboiler.

Overige kenmerken

De ketel meet 72x44x34 cm (hoogte x breedte x diepte) en heeft een gewicht van 32 kg. De ketel kan samenwerken met Open Therm thermostaten. Dit houdt in dat je niet verplicht bent een (nieuwe) thermostaat te kopen van deze fabrikant maar iedere Opentherm thermostaat aan kan sluiten.



Hier treft je de uitgebreide specificaties van de hrPro VHR CW3/3 cv-ketel aan.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >cv-ketels